Annons

Gotland håller andan inför besked om sommaren

Personalbrist, inga marginaler och en mycket begränsad kapacitet. Och det utan speciellt många fall av coronaviruset på ön.
När Folkhälsomyndigheten i veckan väntas meddela sommarens reserekommendationer blir det avgörande för sjukvården på Gotland.
Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Per, kirurg på Visby lasarett, hoppas att turisterna kommer – men inte nu i sommar.
Per, kirurg på Visby lasarett, hoppas att turisterna kommer – men inte nu i sommar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Än så länge har som mest två patienter med covid-19 intensivvårdats på Visby lasarett. På tisdagen var bara en covid-sjuk inlagd, och det inte på intensiven. Skillnaden mot fastlandet, bara några timmar med färja bort, är slående.

Tack vare den begränsade smittspridningen på ön har regionen haft tid för förberedelser. De i normalläget fem intensivvårdsplatserna ska snabbt kunna utökas till tolv. Personal har utbildats och lokaler har byggts om. Men ett stort problem har försvårat förberedelserna: personalbrist.

Annons

– Det är det största problemet. Normalt sett, utan coronavirus, är vi tio intensivvårdssjuksköterskor kort, säger Viktoria Vahlgren, ordförande i Vårdförbundet på Gotland, när hon tar emot i fackets lokaler i centrala Visby.

Än så länge har stormen alltså uteblivit. Om den över huvud taget kommer beror mycket på Folkhälsomyndighetens reserekommendationer i sommar, ett beslut som väntas under veckan.

Turisterna försvårar

På Gotland bor ungefär 60 000 personer. Hur många turister som kommer varierar, men det är ingen tvekan om att öns befolkning åtminstone dubblas under sommarmånaderna. Den stora frågan för vården är hur många fastlänningar som kommer i år.

– En vanlig sommar kan läget bli väldigt ansträngt med mängden turister som kommer. Nu har vi något annat, som kräver enorma resurser att ta hänsyn till, plus risken att vi själva blir sjuka. Det finns en jättestor rädsla för ett scenario där det öppnas upp. Det kommer inte gå att hantera, i alla fall inte av oss själva, säger Viktoria Vahlgren.

Regina Göbel, överläkare vid Visby lasarett och ordförande för Gotlands Läkarförening, är inne på samma spår.

– Vårdkapaciteten här är mycket begränsad, utrymme för fler än enstaka fastlänningar finns inte. Frågan är då hur man kommer tillbaka till sina hemmaregioner. Blir det en våg av covid-patienter här drabbas också gotlänningarna, säger hon.

Region Gotland lämnade på tisdagseftermiddagen ett tydligt besked till eventuella semesterfirare: Den som behöver sjukvård och tillhör en annan region kommer i stor utsträckning att transporteras till sitt hemsjukhus. Men det är en riskabel process, speciellt för den som är allvarligt sjuk.

Kapaciteten haken

På lasarettets parkering i utkanten av Visby finns ett stort, gult tält för testning av coronaviruset, men där syns ingen aktivitet. På en balkong tar kirurgen Per lite frisk luft.

– Det är ganska lugnt nu, faktiskt.

TT: Hur tänker du inför sommaren?

Annons

– Jag har jobbat här i 40 år, det blir som det blir. Det är vår kapacitet som är haken. Låt folk komma hit efter sommaren, då det lugnat ner sig.

Samtliga inom vården som TT talar med har samma syn på frågan: turisterna får gärna komma, men inte just nu. Det är bättre att stå kvar vid rekommendationerna.

Eller som Matias Swartling, biomedicinska analytiker och styrelseledamot i Vårdförbundet på Gotland, uttrycker det:

– Schemat för sommaren går ihop genom att medlemmar går in och jobbar på sin semester. Och det är i ett normalläge, utan något coronavirus här. Vi vill inte ha hit viruset, det skulle inte gå. Det finns inga marginaler.

Henning Eklund/TT

Utanför akutmottagningen finns ett stort tält för provtagning.
Utanför akutmottagningen finns ett stort tält för provtagning.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Matias Swartling, biomedicinsk analytiker och styrelseledamot i Vårdförbundet på Gotland, och Viktoria Vahlgren, ordförande för Vårdförbundet på Gotland.
Matias Swartling, biomedicinsk analytiker och styrelseledamot i Vårdförbundet på Gotland, och Viktoria Vahlgren, ordförande för Vårdförbundet på Gotland.Foto: Fredrik Sandberg/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons