Annons

"Lejonkungen" mest sedda biofilmen 2019

Enligt en ny rapport från Svenska Filminstitutet gick nästan 70 procent av svenska folket på bio någon gång förra året. Men av biobesökarna var det bara 13 procent som valde en svensk film.
Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
"Lejonkungen" var förra årets mest sedda film på de svenska biograferna, enligt en rapport från Svenska Filminstitutet.
"Lejonkungen" var förra årets mest sedda film på de svenska biograferna, enligt en rapport från Svenska Filminstitutet.Foto: Disney via AP/TT

2019 var inte ett bra år för den svenska filmindustrin, enligt rapporten Filmåret i siffror 2019. I studien, som publiceras av Svenska Filminstitutet, finns ingen svensk film med på listan över de tio mest sedda förra året. Den mest sedda filmen på landets biografer var istället "Lejonkungen", följd av "Avengers, Endgame" och "Joker".

Vad gäller svenska filmer var "Bamse och dunderklockan", som hade premiär julen 2018, förra årets mest sedda. Nummer två på listan är "Britt-Marie var här" och på tredje plats hamnade "Sune vs Sune." I rapporten listas även film på andra plattformar än biografer där förra årets mest sedda film på tv var Lasse Åbergs "Sällskapsresan" från 1980. Filmen visades av TV4 på juldagen.

När landets filmkritiker får välja sina favoriter bland förra årets svenska filmer placerar de "And then we danced" av Levan Akin i topp, följd av "Säsong" av John Skoog och "Hasse & Tage – en kärlekshistoria" av Jane Magnusson, enligt rapporten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons