Utrikes

New York City inför nattligt utegångsförbud

New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes I sex dagar och nätter har protester pågått mot rasism och polisvåld runt om i USA. På söndagen införde även New York City utegångsförbud.
En privat beställd obduktionsrapport visar att George Floyd, vars död fått protesterna att blossa upp, dog av kvävning vid polisinsatsen i Minneapolis.
PREMIUM

New Yorks borgmästare Bill de Blasio och delstatens guvernör Andrew Cuomo meddelade att utegångsförbudet gäller från klockan 23 till klockan 5. I ett radiosamtal med stationen WAMC i delstatens huvudstad sade guvernör Andrew Cuomo att 4 000 poliser hade patrullerat gatorna under natten mot söndagen, vilket inte räckt.

– Vi kommer att fördubbla det, till 8 000, sade guvernören.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Iran: Attack kan ha orsakat brand

Satellitbild tagen i fredags som uppges visa den byggnad som eldhärjades i torsdags vid kärnenergianläggning i Natanz i Iran.
Satellitbild tagen i fredags som uppges visa den byggnad som eldhärjades i torsdags vid kärnenergianläggning i Natanz i Iran.
Foto: Planet Labs/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den brand som i torsdags härjade en kärnenergianläggning i Natanz i Iran kan enligt flera iranska källor ha orsakats av en cyberattack.

Inga människor drabbades fysiskt vid branden, men de materiella skadorna blev omfattande och utvecklingen av centrifuger för urananrikning kan försenas, enligt en talesperson i Teheran.

Iranska myndigheter har offentligt sagt att orsaken till branden har fastslagits, och att den ska offentliggöras senare.

Ett foto som enligt Irans atomenergiorgan visar en del av kärnenergianläggningen i Natanz efter en brand i torsdags.
Ett foto som enligt Irans atomenergiorgan visar en del av kärnenergianläggningen i Natanz efter en brand i torsdags.
Foto: Irans atomenergiorgan/AP/TT

Utrikes

Efter Wests besked: Här är kändispolitikerna

Rapparen Kanye West har uttalat sympatier för president Donald Trump och säger nu via Twitter att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Rapparen Kanye West har uttalat sympatier för president Donald Trump och säger nu via Twitter att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den amerikanske rapparen och sångaren Kanye West ställer upp i det amerikanska presidentvalet. I alla fall om man ska tro det Twitterinlägg som han skrev under söndagen, svensk tid.
Menar han allvar är han inte den förste kändisen i världen att försöka nå en ledarpost i ett land. Här är några andra kändisar som kandiderat – och lyckats.

Ukraina: Var tv-president

En av de sittande statscheferna i världen som varit känd för annat än sina politiska gärningar är den sittande presidenten i Ukraina. Innan Volodymyr Zelenskyj vann valet över den dåvarande sittande presidenten Petro Porosjenko var han en känd komiker i landet och deltog bland annat i en populär tv-serie kallad "Folkets tjänare". Passande nog porträtterade han där en historielärare som oväntat blir vald till president.

2018 registrerades partiet Folkets tjänare, som alltså har samma namn som tv-serien, och 2019 vann Zelenskyj presidentvalet. Sedan dess har han uttalat sig positivt om EU och Nato, tagit krafttag mot korruptionen, arbetat för ett fredsavtal med Ryssland, och samtidigt varit öppen om sina politiska okunskaper. Han har också varit en del i en politisk skandal i USA kring en annan president som framkommer senare i denna lista.

USA: Hollywood-skådis

Innan han blev USA:s 40:e president hade Ronald Reagan en gedigen karriär som skådespelare i Hollywood. Han inledde sin karriär som radioreporter innan han 1937 gjorde debut på vita duken. Det blev mest roller i b-filmer, men viktigare för den framtida politiska karriären var att Reagan i två omgångar var ordförande i skådespelarfacket Screen actors guild, bland annat under de år då senatorn Joseph McCarthy inledde sitt korståg mot kommunismen i USA och inledde en svartlistning av många filmarbetare.

Reagan var till en början demokrat, men efter presidentvalet 1952, då republikanen Dwight Eisenhower vann, gick han över till Republikanerna. 1966 valdes han till guvernör i delstaten Kalifornien och 1980 lyckades han bli republikanernas presidentkandidat. I det valet vann han över Jimmy Carter och fyra år senare blev han omvald som president. Reagans presidentskap är mest känt för utrikespolitiska framgångar där han under slutet av sin mandatperiod bland annat bidrog till avspänningspolitiken med Sovjetunionen under kalla kriget.

Slovenien: Känd komiker

Ännu en kändis som nått en hög position i sitt hemland är Marjan Sarec, som fram till början av 2020 var premiärminister i Slovenien. Men innan sin politiska karriär var han, likt Ukrainas president, också en känd komiker, skriver Los Angeles Times. Innan Sarec blev premiärminister var han känd för att imitera kända slovenska politiker och han hade både synts i tv och hörts i radio.

Imitatörens politiska karriär drog i gång 2010 då han blev borgmästare i staden Kamnic. Efter att ha startat ett eget parti några år senare valdes han 2018 till premiärminister för en minoritetsregering. Regeringen bildades av fem partier till vänster och mitten av den politiska skalan, som en del i att stänga ute det parti som fick flest röster, högerpartiet SDS. Sarec lämnade sin post som premiärminister i februari i år efter det att regeringssamarbetet hade börjat krackelera.

Guatemala: Populära sketcher

Komikerbranschen tycks vara gångbar för den med politiska ambitioner. Även Guatemalas tidigare president Jimmy Morales inledde sitt kändisskap på en annan scen än den politiska, nämligen humorscenen.

Enligt LA Times blev han känd från tv genom att göra populära sketcher där han ofta spelade karaktärer som framställdes som dumma. Han fick också kritik, enligt tidningen, för sitt sätt att ofta porträttera minoriteter i samhället.

Efter ett par års karriär inom politiken kandiderade Morales till presidentposten i det centralamerikanska landet för det konservativa partiet Frente de Convergencia (FCN). Komikern sågs som en kraft mot det politiska etablissemanget och tillträdde presidentposten 2016. Han har kritiserats av EU för att ha försvårat korruptionsutredningar i landet. 2019 lämnade han presidentposten.

USA: Programledare för dokusåpa

En av de mest omskrivna personerna i världen de senaste åren, tillika Kanye Wests konkurrent i presidentvalet i år (om han nu ställer upp), är Donald Trump, och även han är en statschef som var känd långt innan den politiska karriären.

Förutom att ha lett The Trump Organization – ett multinationellt företag verksamt i en rad branscher, bland annat fastighets- och hotellbranschen – har han också synts en hel del i tv. Han har bland annat varit programledare för dokusåpan "The Apprentice" och han har också varit delägare i skönhetstävlingen Miss Universe.

2016 vann Trump presidentposten för Republikanerna och 2017 tillträdde han som USA:s 45:e president. Sedan dess har uppmärksamheten kring Trump varit intensiv och presidentskapet har kantats av en rad skandaler.

Svenska kändispolitiker?

Ännu har ingen kändis från nöjesvärlden nått posten som regeringschef i Sverige, men det finns en hel del politiker i Sverige som varit kända sedan tidigare.

Lars Adaktusson, europaparlamentariker för Kristdemokraterna som innan sin politiska karriär var ett känt namn i tv-rutan som bland annat programledare för Agenda i SVT och Adaktusson i TV8. En annan är miljöpartisten Alice Bah Kuhnke som även hon sitter i Europaparlamentet, som innan hon tillträdde som kulturminister 2014 var känd bland annat för att på 1990-talet ha vara programledare för Disneyklubben i SVT.

Victor Blomdahl/TT

Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan 'The Apprentice'. Arkivbild.
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan "The Apprentice". Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Ronald Reagan var president på 1980-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Ronald Reagan var president på 1980-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Sarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Sarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

Utrikes

Konservativa HDZ omvalt i Kroatien

Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic firar valsegern.
Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic firar valsegern.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic, vars parti HDZ får förnyat förtroende att bilda regering, säger att resultatet är en stor seger. Med 90 procent av rösterna räknade har HDZ 68 av 151 platser i parlamentet.

– Vi har en svår mandatperiod full av utmaningar bakom oss och utmaningarna som väntar är ännu större, säger Plenkovic.

Socialdemokraternas ledare Davor Bernardic säger att han avgår och "gratulerar valvinnaren HDZ och Andrej Plenkovic".

Utrikes

Sittande konservativa mot valseger i Kroatien

Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lägger sin röst i söndagens val.
Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lägger sin röst i söndagens val.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Sittande premiärministern Andrej Plenković och hans konservativa parti HDZ ser ut att få behålla makten Kroatien. Enligt en vallokalsundersökning kammar HDZ hem 61 av parlamentets 151 mandat. Socialdemokraterna (SDP) och dess allierade är förlorarna och kommer långt efter med 44 mandat.
PREMIUM

Men för att få tillräcklig majoritet måste HDZ söka stöd hos andra mindre partier för att behålla makten.

En möjlighet som det också spekulerades i före valet är att HDZ krokar arm med det populistiska högerpartiet Domovinski pokret (DPMS) och dess ledare, sångaren och uppstickaren Miroslav Škoro. Dennes bakgrund med uttalad nostalgi för Kroatiens pronazistiska historia plus anklagelser om sexism kan dock bli svårsmält.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"Personlig fiende" till Ramzan Kadyrov mördad

Tjetjeniens ledare Ramzam Kadyrov (till höger) på besök hos Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Tjetjeniens ledare Ramzam Kadyrov (till höger) på besök hos Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes En tjetjensk regimkritiker – beskriven som "personlig fiende" till Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov – har mördats i Österrike och två landsmän har gripits.
Det är ytterligare ett av flera attentat runt om i världen – även i Sverige – mot tjetjenska oppositionella.
PREMIUM

En 43-årig rysk medborgare från delrepubliken Tjetjenien hittades död med skottskador utanför Österrikes huvudstad Wien i lördags. Dissidenten har enligt vad ukrainska myndigheter sagt till nyhetsbyrån AFP lämnat uppgifter om ett attentat i oktober 2017 i Kiev mot tjetjenen Adam Osmajev.

Denne överlevde men hans fru dödades. Osmajev hade varit frivilligt befäl i strider mot proryska separatisterna i östra Ukraina och anklagats för mordplaner på Rysslands president Vladimir Putin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Migranter mot hamn för 14 dagars karantän

Glädjescener ombord på Ocean Viking efter besked under söndagen att dee kommer att få lägga till i Italien.
Glädjescener ombord på Ocean Viking efter besked under söndagen att dee kommer att få lägga till i Italien.
Foto: Shahzad Abdul/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Italien har givit det norskflaggade fartyget Ocean Viking tillstånd att föra de 180 migranterna ombord i hamn på Sicilien för att där föras över till ett karantänfartyg.
Efter slagsmål och flera självmordsförsök har situationen ombord på Ocean Viking blivit desperat.
PREMIUM

– Vi har fått instruktioner från de italienska sjöfartsmyndigheterna att låta dem som befinner sig ombord gå i land i Porto Empedocle, säger en talesperson för SOS Méditerranée, den franska hjälporganisationen som kör båten, till nyhetsbyrån AFP som har en journalist ombord på fartyget.

Väl i den sicilianska orten kommer migranterna att föras över till karantänskeppet Moby Zaza, vilket NRK var först med att rapportera om.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Återöppnandet av Taj Mahal tvärstoppat

För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
Foto: Pawan Sharma
Utrikes
Utrikes Resenärer som drömmer om att besöka Taj Mahal utan den vanliga trängseln runt kupolerna var på väg att få en ovanlig chans när det världsberömda mausoleet skulle öppna igen. Men mindre än ett dygn innan portarna skulle slås upp igen kom beskedet att de fortsätter vara stängda på grund av skenande smittspridning.
PREMIUM

Från och med måndagen öppnar Indiens mest populära turistattraktion – tillika utnämnt som ett av världens sju nya underverk – sina portar igen efter tre och en halv månaders covidstängning.

Det var i alla fall vad många trodde. Men på söndagen, sedan regeringen rapporterat det högsta dygnssiffran över nya smittade sedan i januari, kom beskedet att det nu anses vara alldeles för farligt att öppna Taj Mahal igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Återigen palestinska raketer mot södra Israel

Raketer som avlossats mot Israel från Gazaremsan. Arkivbild.
Raketer som avlossats mot Israel från Gazaremsan. Arkivbild.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Enligt israeliska militären har palestinier i Gazaremsan avlossat två raketer mot Israel men det är oklart var de landade. Flyglarmens sirener ljöd i södra Israel men enligt lokala medier aktiverades inte luftvärnssystemet Iron Dome, vilket ses som ett tecken på att raketerna inte riktats mot befolkade områden.

Ingen palestinsk grupp har ännu tagit på sig ansvaret i Gazaremsan, som styrs av islamistiska Hamas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL