Annons

Spike Lee släpper kortfilm i Floyd-protest

Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm, där han klippt ihop material från sin klassiska film "Do the right thing" med videoupptagningar av två uppmärksammade polisingripanden, där svarta män dött.
Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm med anledning av de våldsamma protesterna som pågår i USA. Arkivbild.
Den amerikanske regissören Spike Lee har släppt en kortfilm med anledning av de våldsamma protesterna som pågår i USA. Arkivbild.Foto: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP/TT

Lee släppte filmen "3 brothers" i samband med att han gästade tv-kanalen CNN och där kommenterade den protestvåg som drar över USA, skriver The Guardian.

Filmen inleds med orden: "Kommer historien att upprepa sig själv?" och består av filmupptagningar från polisens gripande av George Floyd den 25 maj och av Eric Garner, som 2014 avled av kvävning till följd av ett polisingripande på Staten Island.

Annons

Lee har därefter klippt ihop materialet med scener från sin film "Do the right thing" från 1989, där en av karaktärerna, Radio Raheem, kvävs under en polisinsats.

Filmen, som blev Spike Lees genombrott, utspelar sig i ett område i Brooklyn, och handlar om hur kärlek och konflikter över etniska gränser når en våldsam kulmen en stekhet sommar.

USA har de senaste dagarna skakats av våldsamma protester efter George Floyds död, och till CNN sade Spike Lee att han inte förstår varför folk inte förstår vad som pågår i USA.

– Det här är inget nytt, vi såg det under upploppen på 60-talet och när Martin Luther King mördades. Varje gång något händer och vi inte får rättvisa reagerar människor som de gör för att göra sina röster hörda.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons