Utrikes

Splittrat USA vid vägskäl om polisvåld och protester

Donald Trump talar i Vita huset.
Donald Trump talar i Vita huset.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes George Floyds död har utvecklats till den största politiska oron i USA på decennier.
President Donald Trump hotar med att sätta in militär efter en vecka av nattlig förstörelse.
New Yorks borgmästare förlänger det nattliga utegångsförbudet, men kritiseras för att ha förlorat kontrollen.
PREMIUM

Stora fredliga protester på dagarna förvandlas till upprivande kravaller och förstörelse om natten. På den sjunde dagen av oro rapporterades det att minst fem poliser runt om i USA skadats i sammandrabbningar med demonstranter.

Konsekvenserna av polisingripandet med dödlig utgång i Minneapolis har fått fäste och rotat sig i flera av USA:s största städer: Kraven om en förändring av polismaktens våld, som inte sällan bedöms ha rasistiska förtecken, genljuder över landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Envetna protester mot överlevaren Lukasjenko

Aleksandr Lukasjenko är president i Belarus.
Aleksandr Lukasjenko är president i Belarus.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko i Belarus har genom åren sett protesterna komma och gå – och nu är många arga över regimens sätt att hantera pandemin.
Inför presidentvalet i augusti har demonstranterna varit osedvanligt envetna – och för ovanlighetens skull vänder sig också en del av landets idrottsstjärnor mot den sporttokige Lukasjenko.

"Kandidater kastas i fängelse, folk blir tystade. Detta är inte framtiden för Belarus. Aleksandr Grigorjevitj – du är inte min president", skrev basketspelaren Nikita Mesjtjerjakov i ett inlägg som senare togs bort från Instagram.

Mesjtjerjakov liknade också Lukasjenkos sätt att styra landet vid ett "spel utan regler".

Den 8 augusti ska Belarus (Vitryssland) gå till ännu ett presidentval. Men i landet där den nu 65-årige Lukasjenko styrt i 26 år är det sannolikt rätt få som betvivlar att han kommer att ta även en sjätte mandatperiod. Inte ett enda av valen i landet sedan 1995 har betraktats som fritt och rättvist av västerländska observatörer.

Svår balansgång

Lukasjenko, en gång i tiden chef för ett sovjetiskt kollektivjordbruk, är en politisk överlevare som genom åren gått hårt åt oppositionella i landet.

Det må vara en sak att det finns tecken på uppstudsighet bland idrottare, som i vanliga fall är lojala mot den sporttokige presidenten. Men en annan sak är att Lukasjenko uppenbarligen känner sig så pressad att han gripit den politiske rivalen Viktor Babaryk och kastat 100-tals oppositionella demonstranter i arresten.

Samtidigt är relationen till Ryssland som vanligt ansträngd. Lukasjenkos försök att närma sig EU ligger i vågskålen – och äventyras om han går för hårt åt oppositionen.

Slut på spelkort

Den politiske analytikern Artem Shreibman säger att Lukasjenko börjat få slut på spelkort för att lyfta sin regim i folkets ögon.

– Jag ser inte att andan hos demonstranterna försvagas. Myndigheternas åtgärder leder till ännu större indignation. Det mest troliga scenariot är en större eskalering av våldet, säger Shreibman.

Lukasjenko har liknat demonstranterna vid kriminella gäng, och sagt att de har stöd av Polen och Ryssland. Polisen har sagt att fredliga demonstrationer är ett tecken på hemliga försök att destabilisera landet.

"Inte rädd"

Men ilskan i samhället verkar ihållande, och den ökar också av de ekonomiska svårigheterna, bristen på mänskliga rättigheter och av presidentens försök att med mer eller mindre absurda uttalanden spela ned covidpandemin.

Lukasjenkos attityd gör väljare som Maxim Bogdanovitj, en 19-årig Harvardstudent, frustrerad. Ynglingen säger att myndigheterna inte gjort tillräckligt för att skydda landets läkare, däribland hans egen far som arbetar på ett sjukhus i Belarus.

Pandemin kan nu påverka opinionen inför valet. Andrej Tkatjev deltar som sjukvårdsfrivillig för att bekämpa pandemin i huvudstaden Minsk, och han säger att myndigheterna inte förstått att landet förändrats och att folk inte är rädda längre.

– Jag är inte rädd för att de ska gripa mig. Jag är rädd för att leva under en diktatur i ytterligare fem år i fruktan och förödmjukelse.

FAKTA

Fakta: Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet har knappt 10 miljoner invånare. Huvudstad är Minsk, och i landet talas främst ryska och vitryska.

Den lagstiftande makten ligger formellt hos nationalförsamlingens två kamrar, varav en tillsätts genom folkliga val. Men flera kritiserade grundlagsändringar har gett presidenten, Aleksandr Lukasjenko, nästan obegränsad makt att införa dekret som inte måste godkännas av parlamentet.

De flesta parlamentsledamöter räknas som oberoende, men är i själva verket regimtrogna.

Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Utrikes

Mindre trångt när Taj Mahal återöppnar

För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
Foto: Pawan Sharma
Utrikes
Utrikes Resenärer som drömmer om att besöka Taj Mahal utan den vanliga trängseln runt kupolerna får en ovanlig chans när det världsberömda mausoleet nu öppnar igen.

Från och med måndagen öppnar Indiens mest populära turistattraktion – tillika utnämnt som ett av världens sju nya underverk – sina portar igen efter tre månaders covidstängning.

Det väntas bli betydligt mindre trångt än tidigare – i stället för de normalt runt 80 000 dagliga besökarna så kommer nu bara 5 000 turister om dagen att släppas in. Alla monument kommer att saneras och besökare måste bära masker samt hålla avstånd till både varandra och mausoleets vita marmor, uppger Indiens turismmyndighet via Twitter.

Återöppningen sker dock samtidigt som landets virusfall ökar snabbt. Indiens ekonomi har drabbats hårt av pandemin och beräknas ha lämnat stora skaror indier utan inkomst.

Då landets gränser fortfarande är stängda är det till en början mest inhemska turister som kan besöka Taj Mahal. Mausoleet, som uppfördes 1632–1643 av stormogulen Shah Jahan för hustrun Mumtaz Mahal, ligger i Agra i delstaten Uttar Pradesh.

Utrikes

Flera skjutna på nattklubb i USA

En polis i South Carolina, USA. Arkivbild.
En polis i South Carolina, USA. Arkivbild.
Foto: Mic Smith/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera personer har skjutits på en nattklubb i Greenville i South Carolina på USA:s sydöstra kust, rapporterar lokala medier.

Enligt den lokala nyhetskanalen WYFF News 4 har minst tolv personer skadats.

Polisen larmades om händelsen strax före klockan 2, lokal tid, under natten till söndagen. Det är ännu oklart om någon gripits eller vad som var motivet bakom skjutningen.

Utrikes

Columbus-staty slängd i sjön i Baltimore

Debatten om Kristofer Columbus har tagit ny fart i USA. Bild från ett monument med graffiti i Tampa, Florida.
Debatten om Kristofer Columbus har tagit ny fart i USA. Bild från ett monument med graffiti i Tampa, Florida.
Foto: Ivy Ceballo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ännu en staty av Kristofer Columbus har tagits bort i USA. Demonstranter i Baltimore rev ned statyn nära stadsdelen Little Italy och kastade den i sjön i Inner Harbor, rapporterar lokala medier.

Tidigare har, under den senaste tidens protester mot rasism i USA, Columbus-monument i bland annat Miami, Saint Paul och Boston vandaliserats. I San Francisco valde styret att montera ned en staty av den italienske äventyraren i förebyggande syfte, sedan maningar om att den borde förstöras spridits.

Columbus är en av de historiska figurer som hamnat i skottgluggen när debatten nu rasar om kolonialism och rasism. Han ledde en expedition över Atlanten 1492 som kom att bli startskottet för dåtidens europeiska stormakters kolonisering av Amerika.

Statyn i Baltimore, strax norr om huvudstaden Washington DC, invigdes så sent som 1984, av USA:s dåvarande president Ronald Reagan.

Den nu rivna statyn i Baltimore, då president Reagan invigde den i oktober 1984.
Den nu rivna statyn i Baltimore, då president Reagan invigde den i oktober 1984.
Foto: Lana Harris/AP/TT

Utrikes

Sexismutpekad sångare kan avgöra i Kroatien

Zagreb-bor går förbi premiärminister Andrej Plenkovićs valaffischer.
Zagreb-bor går förbi premiärminister Andrej Plenkovićs valaffischer.
Foto: Sasa Kavic/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den perfekte svärsonen, grannkillen utan karisma eller den sexistiske folksångaren?
Söndagens kroatiska parlamentsval spås bli en jämn historia.

När kroaterna går till valurnorna för att välja en ny regering tros kampen stå mellan den sittande premiärministern Andrej Plenkovićs konservativa parti HDZ och det socialdemokratiska SDP med oppositionsledaren Davor Bernardić.

Plenković har sedan han tillträdde sin post 2016 framställts som en helyllefigur och svärmorsdröm i kroatiska medier, men kallas av oppositionen för en "europeisk teknokrat" och "Brysselnörd".

Bernardić å sin sida har byggt sin karriär mot bakgrunden av en modest arbetaruppväxt, men anklagas av kritiker för att sakna karisma och riktig erfarenhet.

Dalande ekonomi

Varken HDZ eller SDP tros vinna majoritet i parlamentsvalet, vilket gör att folksångaren och uppstickaren Miroslav Skoro med sitt populistiska högerparti Domovinski pokret (DPMS) spås få en avgörande roll i bildandet av en ny regering. SDP förmodas dock ha svårt att acceptera Skoros bakgrund, med uttalad nostalgi för Kroatiens pronazistiska historia och anklagelser om sexism.

Plenkovićs HDZ har hyllats för Kroatiens relativt framgångsrika hantering av coronaviruset. Hittills har runt 3 000 konstaterats smittade i landet och strax över 100 människor har dött.

Samtidigt har den turismberoende ekonomin drabbats hårt och en ny våg av smittofall har gett oppositionen luft under vingarna.

Egna pennor

– Coronaviruset har förändrat ekonomier, inte bara i Kroatien utan överallt, så det är dags att ändra våra åsikter, säger väljaren Vesna Trnokop i huvudstaden Zagreb.

Vallokalerna öppnade vid 7 på söndagsmorgonen och stänger klockan 19. Kroaterna har ombetts att bära ansiktsmasker och ta med egna pennor när de lägger sina röster.

Kroatiens president, SDP:s Zoran Milanović, tillträdde sin post i januari efter en andra presidentsvalsomgång. Landet kämpar bland annat med stor utvandring, korruption och en avmattad ekonomi.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Utrikes

Trump lovar besegra "den radikala vänstern"

En demonstrant med den forna första damen Michelle Obama på örhänget under lördagen i Washington.
En demonstrant med den forna första damen Michelle Obama på örhänget under lördagen i Washington.
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inställda fyrverkerier och firanden, stängda stränder, rekordökning av covidsmittade, samt protester mot rasism. Mycket var inte som vanligt när USA uppmärksammade sin nationaldag.
Men president Donald Trump firade storslaget i en pampig ceremoni utanför Vita huset.
PREMIUM

De hundratals personerna i publiken på gräsmattan utanför Vita huset såg varken ut att hålla avstånd till varandra eller bära munskydd, trots påbud från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

– Vi är ättlingar till de modigaste människorna som någonsin har levt här på jorden, sade Trump och slog an tonen i talet, där han framhöll USA:s roll som supermakt och landets ärorika historia.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Migranter på norskt skepp sätts i karantän

Migranter ombord räddningsfartyget Ocean Viking den 1 juli.
Migranter ombord räddningsfartyget Ocean Viking den 1 juli.
Foto: Flavio Gasperini/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter slagsmål och flera självmordsförsök är situationen ombord fartyget Ocean Viking desperat.
Nu låter Italien migranterna föras över till ett karantänskepp på Sicilien, rapporterar NRK.
PREMIUM

I över en vecka har 180 migranter, däribland 25 barn, väntat på besked ombord det norskflaggade räddningsfartyget Ocean Viking utanför Sicilien. Både Italien och Malta har nekat dem att gå i hamn, delvis med hänvisning till covidpandemin.

Efter att flera slagsmål brutit ut och sex personer försökt begå självmord utlyste SOS Méditerranée, som har fartyget, på fredagen undantagstillstånd ombord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Boende på Rhodos: Vi är rädda för turisterna

Vasilis och Nikos Kougioumtzoglou driver en läderverkstad och butik i Rhodos stad. Sedan den grekiska semesterön öppnade för internationella direktflyg för ett par dagar sedan har de haft två kunder, som köpte sandaler.
Vasilis och Nikos Kougioumtzoglou driver en läderverkstad och butik i Rhodos stad. Sedan den grekiska semesterön öppnade för internationella direktflyg för ett par dagar sedan har de haft två kunder, som köpte sandaler.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Utrikes
Utrikes I ett slag slogs benen undan för turismen – som står för 95 procent av ekonomin på Rhodos. Nu slits grekerna mellan behovet av att tjäna pengar och risken att viruset kommer in med besökarna.
– Vi är oroliga för hur det ska bli när det kommer svenskar, säger en boende på ön.
PREMIUM

Sokratesgatan brukar beskrivas som den turisttätaste på Rhodos. Den här tiden på året brukar shoppingstråket som löper genom den gamla stadskärnan vara fyllt till bristningsgränsen av semesterfirare som tränger sig fram för att inspektera det digra utbudet av olivoljor, tvålar och kylskåpsmagneter. Men nu ligger gatan öde. Många butiker håller stängt i väntan på att de utländska gästerna ska våga sig tillbaka – trots att coronapandemin är långt ifrån över.

– Det här är vår enda inkomst, det är klart att vi är oroliga över hur vi ska klara oss, säger Nikos Kougioumtzoglou, 52 år, som driver en läderverkstad och butik tillsammans med sin bror Vasilis, 60.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL