Annons

Hotad hjort har fått tvillingar – i Blekinge

I vilt tillstånd dog de ut för länge sedan. Men i Eriksbergs viltpark i Blekinge förökar de sig.
Nu har en hind bland de sällsynta och från början kinesiskättade davidshjortarna nämligen fått tvillingar.
Publicerad 4 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lek bland kalvar. En av hindarna bland davidshjortarna har fått tvillingar i viltparken Eriksberg i Blekinge. Arkivbild.
Lek bland kalvar. En av hindarna bland davidshjortarna har fått tvillingar i viltparken Eriksberg i Blekinge. Arkivbild.Foto: Christina Sandin/TT

Kalvningen ska ha skett för en månad sedan, säger Per-Arne Olsson, vd för Eriksbergs viltpark, till TT. Men det tog ett tag innan man upptäckte att flocken blivit med tvillingar.

– De rör sig över ett stort område och ibland är de borta i en vecka innan man ser dem, förklarar han och fortsätter:

Annons

– Det här känns jättebra. Ett tecken på att de måste trivas.

Flera kalvar i flocken

De sällsynta davidshjortarna anlände till parken i Blekinge för sex år sedan, efter att ha transporterats dit från ett reservat i England. Då var de 19 till antalet. I dag har flocken växt och hjortarna är nu, de nya tvillingkalvarna inräknat, 47 till antalet.

Hur ovanligt det är med just tvillingfödsel inom arten är svårt att säga, enligt Eriksbergs viltpark.

– Vi har sökt information om arten över hela världen, och jag har talat med några i England, men de har bara sett det (tvillingfödsel, reds anm) vid enstaka tillfällen, säger Per-Arne Olsson.

Totalt finns nu åtta kalvar i flocken – som har ett hägn vars storlek motsvarar 2 000 fotbollsplaner att fritt röra sig över.

– Här går de helt fritt och sköter sig själva, vi tillför bete och foder. Varje år så känns det som att stammen blir starkare och starkare.

Målet: Tillbaka till Kina

Davidshjortens historia är tragisk, och arten har överlevt genom att djuren finns i hägn och reservat. Från början har hjorten sitt ursprung i Kina, men den utrotades där för 1 000 år sedan på grund av jakt.

På 1800-talet upptäcktes ett mindre antal hjortar i ett reservat söder om Peking av en fransk missionär, och en del djur skickades då till Europa och hamnade i djurparker. De få som fanns kvar i Kina vid den tiden utrotades till slut helt, och sedan dess har davidshjortar återförts till reservat i Kina.

Enligt Kolmårdens djurpark finns i dag över 2 000 halvvilda davidshjortar i inhägnade områden. I Blekinge finns förhoppningen att i framtiden kunna skicka några av hjortarna tillbaka till Kina igen, så att arten kan överleva.

– Ja, vi skickade visenter till Ryssland för några år sedan, så det är vår målsättning.

Fakta: Davidshjortens historia

Fakta: Davidshjortens historia

I dag finns drygt 2 000 halvvilda davidshjortar i inhägnade områden.

Ursprungligen kommer hjorten från de nordöstra och centrala delarna av Kina.

För ungefär 1 000 år sedan utrotades hjorten i princip helt i Kina. men hittades i ett reservat av en fransk missionär på 1800-talet.

Flera av djuren skickades som gåvor till europeiska diplomater, och hamnade därmed i olika djurparker.

De djur som då fanns kvar i Kina dog när området vid reservatet där 1895 drabbades av kraftiga översvämningar. I början av 1900-talet jagades dock även de få hjortar som fanns kvar.

1987 flyttades 39 hjortar tillbaka Kina och placerades i reservat, som ett försök att rädda arten.

I det vilda anses arten helt utrotad.

Källa: Kolmården djurpark

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons