Annons

Demonstration upplöst utan polisingripanden

Drygt 1 000 personer samlades på Ribersborg i en anti-rasistisk demonstration för att stötta Black lives matter-rörelsen på torsdagskvällen. Sedan fortsatte demonstrationen genom stora delar av Malmö.
Publicerad 4 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

– Tillståndet var villkorat och jag tycker att arrangören visar stor förståelse och respekt för vårt beslut, säger polisens presskommunikatör Ewa-Gun Westford.

Över 3 000 personer hade anmält sitt intresse för att delta, och redan klockan 17.40 överskreds demonstrationstillståndet som sa att högst 50 personer fick samlas. Strax före den planerade starten vid 18 hade omkring 300 personer slutit upp. Då beslutade polisen om att upplösa demonstrationen.

Här saknas innehåll

Annons

– Det är väldigt mycket människor här, men vi för dialog med arrangörerna, säger Ewa-Gun Westford.

– Det är en spänd, men allvarsam stämning, berättar en demonstrant på plats för Skånskan.

– Vi har stått på knä med nävarna i luften. Det är otroligt fint. Polisen är här, men stämningen är inte hotfull, fortsätter hon.

Bakgrunden till protesten är den 46-årige svarte amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande. Reaktionerna och avskyn är stor, och händelsen blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i världen.

Flera hundra människor samlades på Ribersborg i en anti-rasistisk demonstration.
Flera hundra människor samlades på Ribersborg i en anti-rasistisk demonstration.

– Jag har varit väldigt ledsen de senaste dagarna och inte vetat vad jag ska göra, säger malmöbon Melissa Atshika.

Hon är en av dem som tagit sig till Ribersborg i Malmö för att protestera mot rasism under kvällen.

– De har ju munskydd som delas ut och jag har med handsprit och kommer hålla distans. Vi gör så gott vi kan – men för mig står det här så nära hjärtat att jag måste komma hit, säger Atshika.

Melissa Atshika demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.
Melissa Atshika demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Här är mycket känslor men man har fått säga vad man vill och uttryck sin åsikt, och det är det som är det viktiga, säger Ewa-Gun Westford.

Annons

Från början var det tänkt att demonstrationen skulle hållas på Stortorget, men med det stora intresset flyttades demonstrationen till Ribersborg.

– Det hade varit omöjligt att genomföra den i centrala Malmö. Vi är nöjda med platsen. Man måste ha stor respekt för coronasituationen, men samtidigt måste vi värna yttrandefriheten och den står vi bakom till 100 procent. Det är en balansgång för oss alla att gå, säger Ewa-Gun Westford.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Arkivbild.
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt polisen var det ett aktivt beslut från deras sida att man skulle föra dialog hela tiden så långt det var möjligt. Det tog över en och en halv timme innan alla hade lämnat platsen.

Höll dialogen hela vägen?

– Det är svårt att säga. Det får vi titta på i efterhand. De var ju för många, säger Ewa-Gun Westford.

Runt 19.30 började människor från demonstrationen röra sig in mot centrum. Många samlades på Stortorget. Vid 19.52 beslutade polisen att även upplösa den sammankomsten. Demonstranterna tågade då genom centrum mot Möllevången och sedan vidare till Rättscentrum. Där ställdes flera polisbussar upp runt byggnaden.

bild 1/3
Kebe Amadou demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.
Kebe Amadou demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.Foto: Andreas Hillergren/TT

Malmöbon Kebe Amadou , som talade med TT innan demonstrationen började, stod redo med sin skylt. Han underströk att han är frisk och känner sig säker, och att han självklart inte kommit hit om han haft symptom.

– Om man ser någon bli dödad, så glömmer man corona. Jag glömmer corona i dessa tider, säger han.

Annons

Johanna Stenberg/SKD

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Yasser Alsalamah demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.
Yasser Alsalamah demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.Foto: Andreas Hillergren/TT

TT
Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons