Annons

Allt ska stämma inför söndagens öppning

Sedan flera månader tillbaka har kyrkan i Norra Sandby hållits stängd. På söndag öppnar den åter – med nymålade väggar, en ny kafédel och en välstämd orgel.
Norra Sandby • Publicerad 5 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

När Norra Skånes reporter kliver in genom kyrkportarna i Norra Sandbys kyrka, fyller tonerna från orgeln hela salen.

Det är orgelmakaren James Collier som tillsammans med organisten Lukas Arvidsson, stämmer det stora instrumentet. På söndag måste nämligen allt vara klart.

Annons

– Då håller vi gudstjänst här för första gången sedan slutet på augusti, säger Klas Sturesson, kyrkoherde i Hässleholms församling.

- Det är fantastiskt att ha kyrkan som sin arbetsplats, säger Martin Persson, kyrkogårdsvaktmästare i Hässleholms församling.
- Det är fantastiskt att ha kyrkan som sin arbetsplats, säger Martin Persson, kyrkogårdsvaktmästare i Hässleholms församling.Foto: Sofia Åström

För det är inte ”bara” orgeln som fått sig ett lyft under de månader som kyrkan hållits stängd.

– Vi har bland annat målat väggarna och putsat tavlan ovanför altaret, förklarar Martin Persson som arbetar som kyrkovaktmästare i Hässleholms församling.

Klas Sturesson tar sig en titt i utrymmet bak orgeln. Ett rum som få känner till...
Klas Sturesson tar sig en titt i utrymmet bak orgeln. Ett rum som få känner till...Foto: Sofia Åström

Renoveringsplanerna har funnits med länge. Redan år 2014, då Hästveda, Stoby och Hässleholm slogs ihop till en församling, var det tal om att fräscha upp kyrkans lokaler.

I oktober påbörjades projektet.

– Allt som inte sitter fast plockades ner. Sedan tog det en bra tid att få upp alla ställningar som behövdes för målarna, minns Martin Persson.

Genom att slå på små ”rullar” längst upp på piporna, kan James Collier stämma det stora kyrkinstrumentet.
Genom att slå på små ”rullar” längst upp på piporna, kan James Collier stämma det stora kyrkinstrumentet.Foto: Sofia Åström

De nu nästan kritvita väggarna reflekterar ljuset som strålar in genom de nyrenoverade fönsterna. Bänkarna längst bak i kyrkan har tagits bort till förmån för en ny kaféplats.

– Vi försöker ge församlingens kyrkor tydligare profiler, säger Klas Sturesson, som är nöjd med de renoveringar som gjorts.

– Här på landsbygden väcks mycket frågor om lokalproducering, ekologisk odling och hur vi tar till vara på vår miljö. Det går även att förankra i det teologiska, fortsätter han.

Tonerna från orgeln fortsätter att ljuda. Det är många pipor att stämma inför kyrkans kommande återöppning.

Annons

– Det är vanligt att man ser till att göra en uppfräschning av orgeln i samband med renoveringar, säger James Collier, som plockat ur flera av instrumentets pipor för en noggrann rengöring.

bild 1/5
En orgel har många pipor, för flera olika stämmor.
Väggarna är nymålade.
Kafédelen är ny.
Pipor från orgeln är utplockade.
Lukas Arvidsson och Klas Sturesson är med på söndagens gudstjänst i Norra Sandby kyrka.
En orgel har många pipor, för flera olika stämmor.
Väggarna är nymålade.

Orgeln har funnits i kyrkan sedan 1983. Den får nu genomgå sin första rengöring.

– Det är en mycket fin orgel. Många organister som spelat på den har tyckt om det, säger Lukas Arvidsson, som tagit en paus i instrumentstämningen.

Han kommer, tillsammans med Klas Sturesson, att närvara vid söndagens gudstjänst. Även prost Sara Ericson, prästen Tobias Månsson och en kör från församlingen deltar i ceremonin, som startar klockan 14.

– Givetvis följer vi de restriktioner som råder, vilket innebär att det inte får vara mer än 50 personer i kyrkan, säger Klas Sturesson.

– Men vi håller portarna öppna. Om det är någon som inte kommer in, kan de få njuta av musiken utanför, tillägger Martin Persson.

Norra Sandby kyrka.
Norra Sandby kyrka.Foto: Sofia Åström
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons