Annons

Space force: ungefär lika absurd som verkligheten

Tidningens filmkritiker har sett den omtalade Netflix-serien Space force.
Recension/tv-serie • Publicerad 5 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ur Space force.
Ur Space force.Foto: Netflix

Netflix-serien Space force har ett briljant upplägg. Inget som kan hittas på i en komediserie kan överträffa verkligheten i att Donald Trump upprättade en rymdgren av den amerikanska militären för att USA ska kunna dominera även bortom vår planet. ”Rymddominans” är en av målsättningarna med den nya grenen av flygvapnet. Den har andra arbetsuppgifter som låter rimligare, som att övervaka amerikanska satelliter och andra tekniska tillgångar.

Som logotyp för den nya rymdstyrkan har Donald Trump, till synes utan ironi, valt tv-serien Star Treks symbol på dess klassiska blå bakgrund, som symboliserar The United Federation of Planets: ett framtida interplanetärt FN som håller fred mellan de många olika världar som människan får kontakt med under sina rymdfärder. Det är svårt att tänka sig en tacksammare måltavla för parodi.

Annons

Många tv-serier som kommit under Donald Trumps mandatperiod har, öppet eller genom liknelser, kommenterat vår tid och hans ledarskap. Space force gör ingen hemlighet av det, tvärtom litar den på att seriens tittare ska komma till den efter att ha fnissat åt den riktiga amerikanska rymdstyrkan.

Space force öppnar starkt: en general, spelad av en nervig Steve Carell, blir befordrad till fyrstjärnig och tror att han ska få ta över kommandot över flygvapnet från sin nemesis som ska gå i pension. Istället blir han befälhavare över den nya, internt utskrattade, rymdstyrkan. Scenen är briljant inte minst för att man inser att ett sådant möte måste ha inträffat: en fyrstjärnig general får besked om att han ska kommendera en narcissistisk presidents vansinnesprojekt. Dessutom en president vars intresse för, och förståelse kring, den avancerande vetenskap som gör att människan över huvud taget har en närvaro i rymden är obefintligt, vilket gör att han kan kräva vad sjutton som helst av dess befälhavare, vilket han också gör i Space force.

Generalen bestämmer sig för att rymdstyrkan ska förläggas till en militärbas i Colorado, till hans hustru och dotters besvikelse. Läget känns konstruerat: rymdstyrkan borde rimligtvis ha högkvarter i Pentagon, men kanske kostade den kulissen för mycket att bygga.

Tyvärr underanvänds hon rätt rejält i Space force, även om hennes scener för all del är roliga.

Steve Carrell är en mästare på att spela nervig och trängd och det får han många möjligheter till här. Han är som bäst när han försöker hantera pressen i att vara befälhavare över ett vansinnesprojekt och lite mindre intressant som myspappa. Det är inte hans fel att serien halsbrytande skiftar mellan absurd sitcom och bromance med feelgood-mys. Det senare är rätt oväntat i en serie med det här temat.

Att de lyckas rekrytera John Malkovich till projektet är såklart en kupp. Kanske behövde han pengar och kanske tyckte han bara det var roligt att driva med den nya rymdstyrkan. Materialet är motsvarar inte hans kompetensnivå, men han är stundtals väldigt rolig i scenerna där en frustrerad vetenskapsman ska försöka förklara för en fyrkantig militär och en korkad president hur rymden funkar.

Man skulle kunna glädjas över att Vänners Lisa Kudrow får jobba igen, hon är en underskattad resurs. Tyvärr underanvänds hon rätt rejält i Space force, även om hennes scener för all del är roliga.

Space force vet inte vad för slags serie den vill vara. Piloten är stark, med snabb, elak, rätt så cynisk humor. Andra avsnitt är varm feelgood, eller tramsig snubbelhumor. Trots det våldsamt ojämna materialet är Space force stundtals mycket rolig. Scenerna där Melania Trump vill designa nya uniformer till rymdstyrkan och kommer med något från Versaces catwalk på 80-talet är jättekul, om än på ett enkelt sätt. En av anledningarna till att skämtet med den första damens designinsats fungerar är att det mycket väl skulle ha kunnat hända.

Space force är dock huvudsakligen vänlig ”bromance” mellan Steve Carrell och John Malkovichs karaktärer. Den är lång ifrån det vassaste som kommenterat Trumpregimen. Den slösar tid på scener ur hans dotters misslyckade highschooltid och påminner ibland om en sämre version av trivsamma Communitys roliga paintballavsnitt. Men se den för all del i alla fall. Den är stillsamt underhållande och lagom lättsam för trötta coronasinnen.

General Mark Naird, spelad av Steve Carell.
General Mark Naird, spelad av Steve Carell.Foto: Netflix
Recension/tv-serie

Space Force

Tv-serie i tio delar på Netflix.

Regi: Daina Reid med flera.

Medverkande: Steve Carell, Lisa Kudrow, John Malkovich med flera.

Betyg: 3

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons