GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag vill något mer än bara skrämmas”

Fyra frågor till skånska deckarförfattaren Tony Johansson som är aktuell med Källa X, den tredje boken i serien om Landskronapolisen My Englund och journalisten Erik Svensson.
Litteratur • Publicerad 8 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tony Johansson.
Tony Johansson.Foto: Per Wilkens

Det här är din tredje deckare om My Englund och Erik Larsson. Blir det svårare eller lättare att skriva ju längre in i serien du kommer?

– Det har blivit lättare, man har ju lärt sig så mycket sedan debuten 2014, både om skrivprocessen och förlagsvärlden. Men en del handlar nog också om att jag nu har ett av de stora svenska förlagen i ryggen, så den där osäkerheten om man överhuvudtaget ska få boken utgiven finns inte längre. Det gör att jag har kunnat koncentrera mig mer på att få ihop en bra historia.

Vad gav dig inspiration/idén till intrigen i Källa X?

– Mina deckare är skrivna i samma samhällskritiska tradition som Sjöwall-Wahlöö och Mankell, jag vill något mer än att bara skrämmas eller skapa spänning. För att åstadkomma det tar jag verkliga händelser och kring dem väver jag en fiktiv spänningshistoria, med medvetet flytande gräns. Jag vill inte att läsaren ska kunna känna sig säker på var verkligheten slutar och fiktionen börjar. Idén till Källa X har funnits med mig sedan 2012 då Sveriges Radio avslöjande att Sverige skulle bygga en vapenfabrik i den saudiska öknen. Det blev en stor skandal som tvingade försvarsministern att avgå. Källa X laborerar med idén att allt inte avslöjades då. Den idén fick jag alltså redan för åtta år sedan, men jag var inte nöjd med själva storyn och la undan utkasten, istället skrev jag klart Den tredje passageraren och därefter Smugglaren. Men när sedan den saudiska journalisten Jamal Khashoggi mördades av landets säkerhetstjänst i Istanbul hösten 2018 fick jag en genial idé. Det var som om alla pusselbitar föll på plats samtidigt. Jag skrev första utkastet i ett rasande tempo, allt klaffade.

Är du redan i gången med nästa del?

– Ja, jag spånar på en fjärde deckare i serien, men är också i gång och skriver på en helt ny deckarserie som ska utspela sig i Malmö, detta tillsammans med en författarkollega. Men det får vi säkert anledning att prata mer om i framtiden.

Vad läser du själv i sommar?

– En väldig blandning. Närmast på tur står Läckbergs senaste, därefter ska jag läsa en debutant, en skånsk sådan, Mats Svenssons Den trettonde bomben och efter det blir det nog Jan Myrdals senaste (och kanske sista?) Ett andra anstånd och så har jag länge tänkt att jag ska läsa Stephen Kings 2/11 1963. Men sedan blir det nog en del jobb med författarskolan jag startat på min hemsida (www.tonyjohansson.nu), som är helt gratis att gå. Gensvaret har varit stort och det är kul att kunna hjälpa några av alla dem som har författardrömmar.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.