Annons

Dåligt brandskydd stänger Markan

Den 31 december stängs Markan, om inte kommunen sett till att huset uppfyller brandsäkerhetsreglerna. Men det kan komma att kosta. Alternativet är att politikerna bestämmer sig för ett ”ungdomens hus”.
Hässleholm • Publicerad 9 juni 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
org-69e6e978-fb58-46dd-b19f-8479e8cb594e.jpg
org-69e6e978-fb58-46dd-b19f-8479e8cb594e.jpg

Det var efter ett tillsynsbesök av Hässleholms räddningstjänst i slutet av förra året som det konstaterades att ”det finns sådana brister i ert rådande brandskydd som gör att brandskyddet inte uppfyller ett skäligt brandskydd”.

Det var särskilt verksamheten på våning 3, som bland annat innehåller ett samlingsrum för datorspel och ett mindre kontor, som räddningstjänsten uppmärksammade. Det våningsplanet är redan avstängt.

Annons

Men det stora problemet är att huset inte är uppdelat i brandceller som lagen föreskriver, att dörrar har felaktiga beslag och inte heller utförda i lägsta brandklass, brister i utrymningsvägar och mycket mer.

– Det kan kosta mycket att åtgärda, säger Marcus Dalén, avdelningschef fastighet på tekniska förvaltningen, som nu väntar på vad kultur- och fritidsförvaltningen tänker om Markan eller ett framtida ”ungdomens hus”.

Markan gavs bygglov 1987 för ändrad användning till fritidsgård. Då gällde byggregler enligt Svenska Byggnormer 1980. 1998 erhölls bygglov för tillbyggnad av entréplan på markplanet, enligt gällande byggregler.

”Att verksamheten i byggnaden fortgått sedan 1987 utan att det tidigare ställts krav om brandskyddsåtgärder bedöms inte vara skäl för att inte ställa krav om åtgärder för att nå ett skäligt brandskydd vid dags dato”, skriver räddningstjänsten i sitt beslut.

Markus Jensen som är föreståndare på Markan är rejält bekymrad.

– Det är bråttom att komma fram till vad som ska hända med Markan, säger han och vill att tekniska förvaltningen tar fram kostnaden för åtgärder som kan driva verksamheten vidare på Markan året ut.

Därefter måste kostnaden tas fram för vad det kan kosta att göra hela huset brandsäkert för att kunna bedriva Markans verksamhet i full skala. Det tidigare förslaget på ett ”ungdomens hus” vid skateboardparken vid Stobyvägen har avvisats av politikerna.

– Jag är orolig för att det drar ut på tiden, avslutar Markus och undrar också var det kan finnas en ersättningslokal för Markans verksamhet under den tid det tar att renovera Markan eller skapa ett ”ungdomens hus” någonstans i staden.

Anders Rosengren, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, säger i en kommentar att frågan om Markans framtid ska lyftas till politikerna i nämnden när han vet vilka kostnader det rör sig om.

Frågan är också, enligt Rosengren, om en alternativ lokal för ett ”ungdomens hus” också ska innefatta Markan.

Annons

– Det är bråttom att hitta en lösning, avslutar han.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons