Annons

Demonstranternas rop skorrar illa nu

krönika • Publicerad 9 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det kom ett brev för nästan ett år sedan…Det unga paret ville redan då förbereda oss på det stundande bröllopet. Datum skulle meddelas senare, men det planerades att bli någon gång i augusti 2020. ”Kul”, tänkte vi. För det är ju något speciellt med bröllop. Efter en tid kom ytterligare ett brev där vi hälsades välkomna till bröllopet som skulle hållas i augusti.

Tiden gick. Corona kom. En dag fick jag ett meddelande på messenger. Situationen med Covid - 19 innebar att paret hade beslutat att inte genomföra något bröllop i sommar trots att bröllopsplanerna hade hunnit långt. Ovissheten var stor när det gällde smittspridningen av det farliga och gäckande viruset och de hade bestämt sig för att ställa in med förhoppningen att kunna genomföra det nästa år istället.

Annons

Respektfullt. Det är många, många bröllop, begravningar, dop, födelsedagsfiranden med mera som har ställts in på grund av rådande restriktioner och omständigheter. Därför tycker jag det är minst sagt upprörande att människor tillåts att samlas för att demonstrera. Ja, jag vet. Demonstrationsrätten är grundlagsskyddad och det ska till mycket för att förhindra att en demonstration inte ges tillstånd (det är naturligtvis jättebra). Och restriktionerna på 50 personer var ledstjärnan. Ehhh, och hur skulle det funka? Vilka polisresurser skulle se till att det inte samlades mer än 50 personer? Att se inrikesminister Mikael Damberg stå och förklara ställningstagandet i Aktuellt kändes patetiskt. Vem som helst kunde ju räkna ut att det skulle samlas massor med människor utan minsta tanke på att hålla avstånd. Och det tog på något vis udden av restriktionerna vi har blivit förmanade att hålla oss till i coronatider. För mig sjönk förtroendet rejält både för polis som ger tillstånd och Mikael Damberg själv. Nej, det handlar inte om att jag inte begriper de oacceptabla missförhållanden som demonstranterna ger uttryck för. MEN ”det skorrar när demonstranterna vrålar ’I can´t breathe‘ (orden som George Floyd sa till polisen som tryckte ner honom innan Floyd gick en fruktansvärd död till mötes) i en pandemi där slutstadiet är att lungorna upphör att fungera”, skrev någon på Facebook. Jag håller med.

Det skorrar när demonstranterna vrålar ”I can’t breathe” i en pandemi där slutstadiet är att lungorna upphör att fungera.

Som sagt. Demonstrationsrätten är oerhört viktig. Hårdföra diktaturer och tveksamma demokratier har beslutat om utegångsförbud och sedan genomdrivit kontroversiella förslag. Det finns det skräckexempel på. Men ”Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter endast begränsas av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot”, står det i en av ordningslagens lagtexter”. Enligt mig väldigt tillämpbart i dessa pandemintider. Begränsningen måste vara proportionerlig, heter det i en annan av lagtexterna i ordningslagen.

Beslutet blev att eftersom Covid -19 är mycket smittsamt och i en del fall leder till döden ansågs det proportionerligt att hindra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Så blev det som det blev. Det personliga ansvaret fallerade. Resultatet har vi inte sett ännu.

Maja Ögren Andersson är journalist och författare.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons