Annons

Dyrast el i Östra Göinge

Östra Göinge har dyrast el i Skåne. Bromölla billigast. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten.
Östra Göinge • Publicerad 10 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Elledningar utanför kärnkraftverket i Barsebäck.
Elledningar utanför kärnkraftverket i Barsebäck.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Östra Göinge kommun har den dyraste elnätsavgiften i Skåne län. Den ligger på nära 4 700 kronor per år för en genomsnittlig lägenhet med en årskonsumtion på 2 300 kWh. I Bromölla är motsvarande siffra knappt 1 900 kronor per år.

Stora skillnader

Elnätsavgifterna har höjts med 27 procent mellan år 2014 och 2019. Nils Holgersson-rapporten visar nu att en försiktig sänkning är på gång med 0,4 procent. Men det är stora skillnader i elnätspris i Sveriges 290 kommuner. En anledning till att medelpriset sjunker beror på att Eon sänkt elnätsavgiften kraftigt i 35 kommuner.

Annons

Men i Östra Göinge kommun ser det alltså annorlunda ut. I Östra Göinge har taxan höjts med 6,6 procent sedan förra året och med 31,5 procent under de senaste fem åren.

Den årliga elnätsavgiften grundar sig på de priser som gällde den 1 januari 2020.

25 år

Nils Holgerssongruppen har jämfört kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning för svenska hushåll under 25 år.

Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Sveriges Allmännytta och HSB Riksförbund.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons