Annons

Förlegade LAS-regler

LAS-utredningen har lett till politiskt spel och fackligt skyttegravskrig. I grunden är det individuella livsöden som berörs av de 700 sidorna
Debatt • Publicerad 10 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Arbetsrätten måste moderniseras. Dagens regler skapar hinder för rörligheten på arbetsmarknaden och inlåsningseffekter. Om kostnaden för att säga upp någon är för stor ökar också risken för arbetsgivaren vid rekrytering. Resultatet blir att färre företag vågar anställa.

Reformeringen av LAS rör den nyanlände som stängs ute från arbetsmarknaden. Kvinnan som självmant lämnar jobbet när den sexistiske kollegan blir för dyr att säga upp. Det handlar om individer och enskilda företagare som drabbas av förlegade regler och stela strukturer.

Annons

Gudmund Toijers utredning föreslår bland annat ändrade turordningsregler vid uppsägning och ett utökat ansvar för arbetsgivaren att erbjuda kompetensutveckling. Ett exempel är att fler anställda ska kunna undantas vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Utredningen konstaterar att dagens regler kan tvinga arbetsgivare att säga upp “fel grupper av personer”. Detta drabbar driftiga som tvingas sluta, men ger också stora samhällsekonomiska kostnader. Den tillväxt som annars hade skapat nya arbetstillfällen hämmas.

LAS bygger murar som skyddar de som redan har ett jobb och stänger ute de som saknar ett. En klassisk insider-outsider problematik. Unga och nyanlända utan arbetslivserfarenhet och kontakter drabbas. Även den som vill se sig om efter ett nytt jobb kan avskräckas, eftersom man då hamnar sist i turordningslistan.

Ännu värre är det för de utländska arbetare som tack vare facken har fått en svagare ställning på arbetsmarknaden. LAS-tryggheten sträcker sig bara dit landsgränsen slutar eller kön till Arbetsförmedlingen börjar. Det är inte solidaritet.

Med vilken rätt ska politiker bestämma vem som får chansen att uppnå sin fulla potential eller inte?

Att reformera LAS handlar inte bara om att göra svenska företag motståndskraftiga mot internationell konkurrens utan också om rätt och fel. Den som på vill bestrida principen om meritokrati måste presentera en bättre modell. Hittills har ingen lyckats.

Den trygghet som LAS ger är dyrköpt och skapar samtidigt otrygghet för andra. När prestation och merit inte ger förtur öppnas dörren för godtycke. Den enda verkliga tryggheten består i kompetens och att välmående företag vågar anställa.

Christoffer Heimbrand

Riksordförande Liberala Studenter

Christoffer Heimbrand
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons