Annons

Miljonregn över det skånska kulturlivet

Region Skåne delar ut 3,2 miljoner kronor i extra stöd till 41 utvalda kulturprojekt. Pengarna ska låta aktörerna testa nya idéer och format på grund av de förändrade förutsättningarna som kommit med spridningen av corona-viruset.
Kultur • Publicerad 10 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Lunds Kammarsolister är en av grupperna som får ta del av Region Skånes extrapaket.
Lunds Kammarsolister är en av grupperna som får ta del av Region Skånes extrapaket.Foto: Marte Veian Andreasson

Trots att stödet är i mångmiljonklassen var efterfrågan betydligt större. När Region Skåne meddelade att de tog emot ansökningar rasade det in 473 formulär på projekt som totalt hade kostat 24 miljoner kronor om alla godkänts.

– Det är med blandade känslor jag noterar att intresset för vårt extra stöd i kulturlivet har varit så stort. Det är glädjande att vi lyckats nå ut brett med informationen, samtidigt vittnar det stora söktrycket om hur hårt kulturlivet har drabbats av covid-19 och hur stora behoven är i sektorn, säger Gitte Grönfeldt Wille, kulturchef på Region Skåne.

Annons

Stödet är uppdelat i två delar om 1,6 miljoner kronor styck. En del är ett expresstöd för professionella verksamma kulturskapare på maximalt 50 000 kronor, den andra delen är en extra förstärkning till centrumutbildningar inom konst och kultur i Skåne. Expresstödet går till 33 olika projekt, bland annat Lunds Kammarsolister, den ideella föreningen Artscape i Malmö och nycirkusen Cirque Arté Diem i Kristianstad. Bland centrumutbildningarna som får pengar återfinns Danscentrum Syd, Seriefrämjandet och Författarcentrum Syd.

Utrymmet för det extra stödet har skapats genom omfördelning inom kulturnämndens befintliga budget.

Dag Ankersen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons