Annons

Krav på svar från coronakommission före valet

Snart kommer beslutet om en coronakommission som ska granska vad som gjorts rätt och fel under pandemin.
Moderaterna kräver att resultatet ska redovisas före riksdagsvalet 2022.
Publicerad 11 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Moderatledaren Ulf Kristersson driver på för att coronakommissionen ska komma med sin slutrapport före valet 2022. Arkivbild.
Moderatledaren Ulf Kristersson driver på för att coronakommissionen ska komma med sin slutrapport före valet 2022. Arkivbild.Foto: Jonathan Näckstrand / TT

– Jag underströk att det är orimligt att ha en kommission som lägger sin slutrapport efter valet. Jag fick det bestämda intrycket att det var rätt många partier som delar den uppfattningen. Jag tror att regeringen kommer att anpassa sig till det, säger Moderatledaren Ulf Kristersson efter partiledarnas möte.

Regeringen har föreslagit att slutredovisningen ska ske i november 2022, alltså efter valet. Därmed skulle eventuell kritik från kommissionen mot Sveriges vägval inte bli en valfråga.

Rätt eller fel

Annons

– Jag tycker att det viktiga är att slutredovisningen kommer när pandemin har nått sitt slut. Den stora frågan kommer att vara om den mer öppna svenska modellen var rätt eller fel. Och jag tror inte att det är möjligt att redovisa det förrän pandemin är över, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

– Det viktiga är att de mest kontroversiella delarna och de delar som verkligen skulle kunna påverka hur vi agerar redovisas löpande under tiden. Dit hör äldreomsorgen och testningen.

Även KD-ledaren Ebba Busch vill att vissa delar ska redovisas tidigare, till exempel hur man ska säkerställa att det inte blir en stor smittspridning igen.

– Om det är viktigt för Stefan Löfven att slutrapporten kommer efter valet, då är vi beredda att ge honom det, mot att vi får större delar av delrapporteringen tidigare, säger Busch.

Krav på experter

En annan fråga är vilka som ska sitta i kommissionen. Flera av partiledarna betonar att den ska bestå av experter och ledas av någon som alla har stort förtroende för och har stor erfarenhet av statsförvaltning.

– Ska man sitta där får man inte ta någon som helst politisk hänsyn. Vi i Centerpartiet vill ha svar på vad det var som var bra och dåligt och inte fungerade. Det ska inte sorteras genom något politiskt filter, det ska vara rakt på, säger C:s vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Alla partier har nu lämnat in sina synpunkter på hur de vill att kommissionen ska arbeta. Ett beslut om att tillsätta kommissionen väntas före sommarsemestern.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons