Lagfarter Nsk

Nya ägare till hus i Tormestorp

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Sandbacksvägen 4 i Tormestorp av Eva Karlsson och Niklas Svendsens dödsbo. Nya ägare är Alexander Vik och Mikaela Richter, båda 24 år. Priset blev 1 895 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i mars 2020. Husets byggår är 1971 och det har en boyta på 129 kvadratmeter.

Mindre än en månad tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Sandbacksvägen 6. Där blev priset för en 103 kvadratmeter stor villa 1 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

En Sommar med livets brokighet

Betlehem Isaak.
Foto: LINA ARVIDSSON
Kultur och nöje
Sommar i P1 Gunilla Wedding har lyssnat på veckans sommarpratare.

Välkommen in i min verklighet! Den generösa inbjudan kommer en gång om dagen hela sommaren genom Sommar i P1. Varje dag en ny verklighet, ett nytt liv. Och efter en veckas intensivt lyssnande är det inte de olika röda trådarna av till exempel vilda uppväxter eller livspassioner som jag tar med mig utan just brokigheten, den stora provkartan över livet.

Min vecka började i lördags med skådespelaren Hedda Stiernstedts uppväxtberättelse där avstampet i barndomens lek- och fantasivärldar på omvägar leder fram mot skådespelaryrket. På söndagen stod sedan passionen, den svåra motgången och en slags väg tillbaka i fokus när tennisstjärnan Robin Söderling berättar om sin kärlek till tennis och vad som hände när han inte klarade att spela längre. Starkt och stundtals svart men kanske väl mycket tennis för en tennisointresserad ...

På måndagen kom veckans folkhemssmocka. Betlehem Isaak tvingas fly från en lycklig medelklassverklighet i Asmara i Eritrea till en helt annan uppväxtverklighet i Göteborg med rasism, polisvåld och så en saknad pappa. Att allt detta vänds till outtröttlig kampvilja kan man inte annat än bli stark tagen av. Hennes fråga om vi alla någonsin fullt ut kommer att ses som landsmän och landskvinnor av varandra ringer kvar fortfarande. Samtidigt som hon inte lämnar oss utan hopp - hopp finns om att hennes pappa, den fängslade journalisten Dawit Isaak, lever och hopp finns om människans förmåga till empati trots allt.

Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Ostberg

Tisdagen blir veckans mest oväntade lyckopiller. Journalisten och trädgårdsodlaren Sara Bäckmos entusiasm och kunskap är omöjlig att värja sig mot. Hennes övertygelse om att alla kan odla på något sätt, att vi blir lyckligare av att odla och också av att jobba mindre och leva mer, är så ärlig och övertygande att jag kommer på mig själv att fundera på en egen kruka vintersalatt och på att ge mycket mer kärlek till mitt ogräskämpande potatisland. Och vem kan motstå Nationalteaterns Mammarock från Kåldolmar & Kalsipper ...

Efter den sprudlande tisdagen blir det en sömnig onsdag när före detta finansministern Anders Borg fördjupar sig i sitt politiska liv så till den milda grad att det personliga bara blinkar till. Och hur mycket man än tycker om Leonard Cohen är det lite fantasilöst att ha en låt av honom i så väl början som mitten och slutet?

Eveline Jacobson.
Foto: Mattias Ahlm

På torsdagen blir det ett omskakande uppvaknande när intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson öppnar dörren på vid gavel till sin IVA-verkligheten denna coronavår. Folkbildande berättar hon hur intensivvård fungerar, om ett yrke och arbetskamrater hon älskar och med berättigad ilska tar hon i för att vi ska förstå vad vi utsätter andra för om vi slappnar av i vår coronaförsiktighet. Vid sidan om Greta Thunberg och Betlehem Isaak bjuder hon på sommarens viktigaste verklighetsbesök.

Och så avslutas min vecka med den där riktigt bra berättaren. Redan i inledningen har Sofia Wistam mig fast där hon befinner sig naken i ösregn i en roddbåt. Det här var egentligen det sommarprogram jag var mest nollställd inför och så får jag en rakt-på-historia med rejält driv om en okonventionell uppväxt, en annorlunda pappa och en älskad dotters kamp. Om Anders Borg bara är en blinkning så lyser Sofia Wistam desto klarare. Och gör mig dessutom redo för en ny vecka med ännu fler verkligheter och överraskningar.

FAKTA

Sommar i P1 finnas att lyssna på:

http://sverigesradio.se/sommar eller i SR:s app.

Programmet sänds dagligen klockan 13.00 i SR P1.

Utrikes

Polisräd inför primärval i Hongkong

Demokratiaktivisten Joshua Wong deltar i valrörelsen i mitten av juni. Sedan dess har han hoppat av sitt eget parti Demosisto, i spåren av Pekings nya säkerhetslag som misstänks rikta in sig just på namnkunniga aktivister som Wong.
Demokratiaktivisten Joshua Wong deltar i valrörelsen i mitten av juni. Sedan dess har han hoppat av sitt eget parti Demosisto, i spåren av Pekings nya säkerhetslag som misstänks rikta in sig just på namnkunniga aktivister som Wong.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polistillslag och nya coronafall till trots drar nu demokratilägrets primärval igång i Hongkong.
Lägret hoppas kunna nå majoritet i höstens parlamentsval – men Pekings nya säkerhetslag spås försvåra ett redan tufft läge för demokratirörelsen.

Knappt två veckor efter att Peking införde den nya, kritiserade säkerhetslagstiftningen i Hongkong går regionens politiska opposition till val för att utse kandidater för höstens val till parlamentet (Legco).

– Primärvalet är vår första chans att visa Peking att vi Hongkongbor aldrig viker ner oss, sade demokratiaktivisten Joshua Wong inför öppnandet av vallokalerna.

"Vilken tillfällighet"

Men redan innan valet startat började problemen. Under fredagskvällen genomförde polisen en räd mot Hong Kong Public Opinion Research Institute (HKPORI), som hjälpt demokratilägret att organisera primärvalet. Anklagelserna gällde en dataläcka som ska ha skett 2013.

– Vilken tillfällighet att polisen agerade just i kväll, säger Chung Kim-wah, chef för HKPORI till Hongkongtidningen South China Morning Post.

Hongkong har också drabbats av en ny våg av coronasmitta, vilket försvårar logistiken kring valet då Hongkong, liksom Sverige, har en gräns för folksamlingar på maximalt 50 personer. Om för få kommer och lägger sin röst kan valets giltighet ifrågasättas.

Hoppas på majoritet

Mycket står på spel för demokratilägret i Hongkong. I höstas sopade de mattan med de Pekingvänliga i de politiskt inte så viktiga lokalvalen. Under våren har en del tytt på att de nu skulle kunna nå majoritet i parlamentet, det som i folkmun kallas "35 plus", eftersom parlamentet har 70 platser. De skulle då potentiellt kunna blockera regeringsförslag.

Men efter Pekings nya lag och det som skett i regionen sedan den infördes med en ökad närvaro på plats av myndighetspersoner från Fastlandskina samt gripanden av demonstranter, oroas många nu att det kommer att bli både stökigt och svårt inför höstens val. Flera kandidater har redan känt sig tvingade att hoppa av.

Moa Kärnstrand/TT

FAKTA

Fakta: Nya lagen och parlamentsvalet

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress och trädde i kraft den 30 juni.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Valet till Legco, Hongkongs lagstiftande församling, hålls i början av september. Representanterna väljs dels i geografiska valkretsar, men också så kallade funktionella valkretsar organiserade utifrån exempelvis yrkestillhörighet. Systemet har kritiserats för att vara riggat till de Pekingvänligas fördel.

Ekonomi

Fler ville cykla under coronavåren

Försäljningen av cyklar har ökat kraftigt i samband med coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Arkivbild.
Försäljningen av cyklar har ökat kraftigt i samband med coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Försäljningen av cyklar har ökat kraftigt i samband med coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter.

På cykelkedjan Sportson, som har 25 butiker i Sverige, har försäljning av cyklar ökat med drygt 30 procent jämfört med förra våren.

– Vi såg en jättebrant kurva ungefär samtidigt som Anders Tegnell pratade om den branta smittkurvan vecka 10, säger Jonas Holtbo, marknadscef på Sportson, till SVT.

Främst märker man av en ökad försäljning på elcyklar, säger Holtbo.

Även på sportkedjan XXL har försäljningen av cyklar ökat kraftigt under våren, jämfört med samma period förra året. Antalet sålda mountainbikes har ökat med 60 procent.

– Det sticker ut rejält. Vi säljer mer cyklar av alla sorter, men det verkar vara många som lockas att ta upp cyklingen som ett fritidsintresse. Många har nog insett att vi kommer att vara kvar i Sverige i sommar, säger Anders Andrén, pressansvarig, till SVT.

Utrikes

Panamasjukvård på gränsen till coronakollaps

Arnulfo Arias Madrid-sjukhuset i Panama City. Arkivbild.
Arnulfo Arias Madrid-sjukhuset i Panama City. Arkivbild.
Foto: Arnulfo Franco/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sjukvården i Panama befinner sig på gränsen till kollaps efter en kraftig ökning av covid-19-fall i landet. Nu slår sjukhusen larm.

Panama har fyra miljoner invånare, och de senaste veckorna har antalet nya fall om dagen gått från 200 till omkring 1 100.

– Det finns inga sjukhus som kan hantera ett sådant antal, säger David Villalobos, chef för intensivvårdsavdelningen på Arnulfo Arias Madrid-sjukhuset i Panama City.

Myndigheterna undersöker nu alternativa möjligheter, bland annat att inhysa patienter i mässhallar och liknande.

Panama har hittills registrerat omkring 42 000 fall och över 800 döda, vilket gör landet till det värst drabbade i Centralamerika.

Kultur och nöje

Möller regisserar Gyllenhaal i thriller

Jake Gyllenhaal ska både agera och producera filmatiseringen av Snow blind. Arkivbild.
Jake Gyllenhaal ska både agera och producera filmatiseringen av Snow blind. Arkivbild.
Foto: Joel Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Regissören Gustav Möller kommer att ta sig an filmatiseringen av serieromanen Snow blind, skriver Deadline.

Berättelsen handlar om tonåringen Teddy som bor i en sömnig småstad i Alaska. När han lägger upp en bild av sin pappa på nätet får han snart veta att familjen ingår i ett vittnesskyddsprogram och bilden lockar snart flera oväntade personer till staden.

Enligt uppgifter ska både Jake Gyllenhaal och Gustav Möller ha skrivit på och projektet blir Möllers engelskspråkiga filmdebut.

Thrillern är skriven av Ollie Masters och ritad av Tyler Jenkins och publicerades första gången 2015 av BOOM! Studios, ett amerikansk serietidnings- och romanförlag.

Manus skrivs just nu av Patrick Ness, som även skriver på manuset för Flugornas herre, för Warner Bros, med regissören Luca Guadagnino.

Sex produktionsbolag var med och slogs om kontraktet, som till slut tillföll Apple studios. Producenter för filmen blir Jake Gyllenhaal själv tillsammans med BOOM! Studios.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Sport

Helt klart för NHL-spel i augusti

Edmontonspelarna, med Oscar Klefbom i mitten, kan fira att NHL återupptar säsongen den 1 augusti, i deras hemstad. Arkivbild.
Edmontonspelarna, med Oscar Klefbom i mitten, kan fira att NHL återupptar säsongen den 1 augusti, i deras hemstad. Arkivbild.
Foto: Graham Hughes/AP/TT
Sport
Sport Nu är det klart. NHL återupptar den avbrutna säsongen med spel i Edmonton och Toronto från den 1 augusti.
Dessutom har NHL godkänt att spelarna släpps till de två kommande OS-turneringarna.

Nästan fem månader efter den senaste matchen blir det nedsläpp i NHL. Lördagen den 1 augusti är det dags för matcher i Edmonton och Toronto.

"Det här är ett betydelsefullt steg för spelarna och klubbägarna och för vår sport i dessa svåra och osäkra tider", säger NHLPA-chefen Don Fehr i ett uttalande.

De flesta detaljerna om NHL:s återstart var sedan tidigare klara, men nu har även spelarfacket NHLPA godkänt den föreslagna planen.

24 lag kommer att göra upp om Stanley Cup-titeln – under de första nio dagarna med upp till sex matcher per dag. De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens är alla klara för åttondelsfinal och möts i en enkelserie för att bestämma topp-seedningen. De övriga åtta lagen i de två konferenserna möts i bäst av fem matcher

Planen är att den första Stanley Cup-finalen preliminärt ska spelas den 22 september och att finalspelet ska vara klart senast den 4 oktober.

Den västra konferensens lag spelar i Edmonton och lagen från den östra spelar i Toronto. Semifinaler och final ska sedan avgöras i Edmonton. Alla matcher spelas utan publik.

Alla testas varje dag

"Vi vet att alla våra fans är överlyckliga över vår återkomst på is nästa månad, och det har varit vårt mål hela tiden sedan vi pausade ligan den 12 mars", säger NHL-kommissionären Gary Bettman i ett uttalande från NHL.

De spelare som av hälsoskäl inte vill delta i slutspelet tillåts avstå, de måste nu inom tre dagar skriftligt meddela sina respektive lag detta.

Varje lag får ha högst 52 personer inne i de säkerhetszoner som arenor och hotell i respektive stad utgör, 31 av dem får vara spelare.

Alla ska testas för covid-19 varje dag, sammanlagt 1 248 tester per dag inledningsvis. Tidigare har NHL uppgett att 35 spelare har testat positivt för viruset.

NHL-spelare i OS

Det avtal som nu är klart innebär även en förlängning av kollektivavtalet på fyra år – och att NHL släpper spelarna till OS 2022 och 2026. Efter fem raka OS-turneringar med NHL-spelare saknades de i OS i Pyeongchang 2018.

Innan Tre Kronor och de andra landslagen kan använda sig av de nordamerikanska proffsen måste dock den Internationella olympiska kommittén och det internationella ishockeyförbundet ge sina godkännanden.

FAKTA

Fakta: NHL:s återstart

Så här ska NHL:s säsong 2019/20 avgöras:

24 lag gör upp om Stanley Cup-titeln när hockeysäsongen återupptas. De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens möts i en enkelserie för att bestämma topp-seedningen. De är alla klara för åttondelsfinal.

Topplagen: I västra konferensen: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I östra konferensen: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia.

De övriga åtta lagen i de två konferenserna möts i bäst av fem-matcher, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedade i bäst av sju matcher i åttondelsfinal. Det är även bäst av sju matcher i kvartsfinal, semifinal och final.

+ Var ska det avgöras?

Lagen samlas i Edmonton och Toronto för en slags turneringsvariant av slutspelet, utan publik – med Toronto för de östra lagen och Edmonton för de västra.

Lagen blir kvar i sina respektive städer fram till semifinalerna, då de fyra kvarvarande lagen samlas i Edmonton, där resterande matcher spelas.

+ När ska det avgöras?

Sedan den 8 juni har NHL-lagen haft frivilliga träningar. Gemensamma träningar får inledas den 13 juli. Spelet ska inledas den 1 augusti, och lagen får åka till respektive spelstad den 26 juli.

(tider är inte bestämda): Östra konferensen: New York Rangers–Carolina, Florida–New York Islanders, Montreal–Pittsburgh. Västra konferensen: Chicago–Edmonton, Winnipeg–Calgary Flames.

Inrikes

Fjällturister stressar renkalvar: "Kaotiskt"

Renkalvar har blivit stressade av fjällturister i Stekenjokk som stannar för att ta bilder och blockerar vägen. Arkivbild.
Renkalvar har blivit stressade av fjällturister i Stekenjokk som stannar för att ta bilder och blockerar vägen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Rennäringen i fjällområdet i Stekenjokk har störts allvarligt av ökad turism. Nu slår länsstyrelsens naturbevakare larm om problemet, rapporterar både SVT Nyheter Jämtland och Västerbotten.

Flera samebyar har sina renbetesmarker på Vildmarksvägen, som ligger på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län. Turister har med bil, till fots eller på cykel tagit sig fram till renarna för att ta en selfie.

– En dag stod det 50 husbilar på rad som stannat för att titta på renar, samtidigt kom flera hundra renar som skulle över vägen, men husbilarna blockerade vägen helt. Det var helt kaotiskt. Renkalvar skiljdes från sina vajor och i vissa fall fick kalvar (som inte hittade tillbaka till sin vaja) avlivas, säger naturbevakaren Håkan Berglund vid länsstyrelsen i Jämtland, till SVT.

Oddasat har tidigare rapporterat om störningar på rennäringen, uppger SVT.

Inrikes

Rån på fest urartade till mordförsök

Tre personer fick föras till sjukhus efter ett rån mot en fest i Tyresö under natten mot lördag. Arkivbild.
Tre personer fick föras till sjukhus efter ett rån mot en fest i Tyresö under natten mot lördag. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre personer har förts till sjukhus efter att ett rån i en lägenhet urartat till mordförsök i Tyresö söder om Stockholm. Två personer är lindrigt skadade och en person är allvarligt, men inte livshotande, skadad.

– Man hade någon form av firande i den här lägenheten, och det kommer då fler än en person som försöker råna festdeltagarna på deras personliga tillhörigheter. Det lyckades de väl med, de fick med sig vissa tillhörigheter, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

I samband med rånet, som inträffade under natten mot lördagen, blir det bråk mellan rånarna och festdeltagarna. I bråket skadas tre av festdeltagarna med kniv.

– De inblandade är förhållandevis unga allihopa, säger Ola Österling.

Polisen utreder händelsen som försök till mord. Ingen person är gripen.

– Vi har spår i och med att vi har ett stort antal vittnen. Det går utredningen vidare med just nu. Den tekniska undersökningen är inte klar.

NÄSTA ARTIKEL