Ekonomi

Ving: Köp munskydd – eller kliv av

Flera flygbolag har infört krav på att passagerare ska bära munskydd ombord. Nu ansluter även Ving. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Charterbolaget Ving inför krav på att passagerarna ska bära munskydd, som måste tas med av resenären själv.
– Säkerhetsrutiner är till för att följas, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef för Vinggruppen i Norden.
PREMIUM

Efter att EASA, The European Authority for Aviation Safety, infört riktlinjer för att passagerare och kabinpersonal ska bära ansiktsmask ombord på flygplan, har flera bolag infört det som krav. SAS har tidigare berättat att det numera är munskydd som gäller ombord på deras flygningar och nu följer Vings flygbolag Sunclass Airlines i samma spår.

I dagsläget har bolaget samtliga flygplan parkerade, i väntan på att myndigheter ger grönt ljus för att resa utomlands.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kraftig nedgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen föll rejält på tisdagen, liksom de ledande börserna i Europa. Vid stängning hade OMXS-index backat 2,0 procent.

Rapporterande verkstadskoncernen Sandvik ökade vinsten under första kvartalet men minskade omsättningen. Aktien backade hela 5,3 procent, mest av storbolagen.

Bland de största förlorarna fanns också kullagerjätten SKF, ned 3,4 procent, banken SEB, ned 3,1 procent, och lastbilstillverkaren Volvo, ned 3,3 procent.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor ökade substansvärdet med 16 procent under första kvartalet. Aktien föll 2,5 procent.

Medicinteknikföretaget Getinge var ett av de två bolag på OMXS30-listan som gick mot strömmen och lyfte 1,1 procent efter sin rapport som visade en högre omsättning än väntat under första kvartalet. Även läkemedelskoncernen Astra Zeneca steg, upp 1,2 procent

Rapporterande nätmäklaren Avanza, som redan i förra veckan meddelade att resultatet skulle vara bättre än väntat, backade 1,8 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards rusade hela 25,1procent efter sin rapport.

På Europabörserna sjönk FTSE100-index i London 2,0 procent, DAX-index i Frankfurt tappade 1,5 procent och CAC40-index i Paris gick ned 2,0 procent.

Även i USA pekade mungiporna nedåt, några timmar efter öppning hade de stora börsindexen tappat omkring en procent.

Ekonomi

Börslyft för Getinge efter rapport

Medicinteknikföretaget Getinge presenterar delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Ekonomi
Ekonomi Medicinteknikföretaget Getinge överträffade förväntningar på sin rapport. Aktien lyfte på börsen.

Getinge, som bland annat tillverkar respiratorer för sjukhusvård, redovisar en vinst före skatt på 903 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 427 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen för bolaget, som kontrolleras av finansmannen Carl Bennet, uppgick till 6 169 miljoner kronor, jämfört med 6 033 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i snitt förutspått en omsättning på 5,89 miljarder kronor enligt Refinitivs sammanställning.

Aktien steg 1,1 procent på Stockholmsbörsen.

Orderingången uppgick samtidigt till 6 616 miljoner kronor vilket kan jämföras med 9 452 miljoner kronor under första kvartalet 2020. Minskningen kopplar Getinge till att jämförelsesiffran var ovanligt stark relaterad till starten av utbrottet av covid-19 i fjol. Försäljningen av IVA-ventilatorer bedöms nu vara på mer normal nivå.

Bolaget bedömer att omsättningen successivt kommer att öka från 2019 års nivå till minst 27 miljarder kronor för helåret. Bland annat ser bolaget möjligheter när vården ska börja beta av operationer som skjutits upp på grund av pandemin.

Ekonomi

"Ser en gradvis förbättring i världsekonomin"

Johan Forssell, Investors vd. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi En tillväxt på 19 procent under första kvartalet – det går riktigt bra för Wallenbergsfärens maktbolag Investor, som äger aktier i bolag som ABB, Astra Zeneca och Ericsson.

Investors substansvärde uppgick den 31 mars till 636 miljarder kronor, eller 831 kronor per aktie. Tillväxten har varit 19 procent under årets första tre månader.

– Vi ser en gradvis förbättring nu i världsekonomin, driven av massiva stimulanser runtom i världen och vaccinutrullningen, säger vd Johan Forssell.

Men det finns också risker förklarar han, som att leveranskedjorna knakar, och flaskhalsproblem som exempelvis bristen på halvledare.

– Man ska också vara ödmjuk inför att pandemin inte är över än, säger han.

Under första kvartalet innebär det en ökning av substansvärdet med 89,9 miljarder kronor, eller 16 procent.

Låga räntor spelar in

Att Investor har blivit rikare beror bland annat på att börsen har gått upp. Frågan är vad som händer om det kommer en vändning.

– Den starka utvecklingen på börsen beror delvis på att företagen har hanterat pandemin på ett bra sätt, men vi ska inte heller sticka under stol med att ultralåga räntor spelar in. Om räntorna stiger så kan det finnas en risk för en sättning.

– För oss är det viktigt att vara förberedda på det. När det smäller till kan det också skapas möjligheter.

Investor, vars verksamhet är att äga aktier i bolag inom exempelvis teknik, verkstad och medicin, har bland annat aktier i svenska bolag som Electrolux, Atlas Copco och Saab.

"Viktigt med stöd"

Under pandemin har svenska företag fått både individuella stöd, som exempelvis permitteringsstöd, och generella stöd, som tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och statligt ansvar för sjuklöner.

TT: Hur ser ni på sådant som bonusar till ledningar och aktieutdelning till ägare då företag samtidigt får stöd?

– Det har varit viktigt med stöd, det var kloka åtgärder som handlar om att staten tillsammans med företagen gör det möjligt för anställda att jobba kvar. Bonusar tycker vi är en fråga för respektive styrelse i bolagen. Utdelningar är en väldigt viktig del av samhällsekonomin, det handlar om att överskottskapital i lönsamma bolag ska investeras i andra verksamheter.

Hållbarhet "en affärsfråga"

Johan Forssell skriver en hel del om hållbarhet i sin kvartalsrapport. Han berättar att bolagen som Investor äger nu har hållbarhet som det absolut högst prioriterade området. Han har tillsammans med Investors ordförande pratat med alla bolagens vd:ar och ordföranden nu i år, berättar han, och satt tryck på att bolagen ska ställa om.

– Det är glädjande att se deras ambition, och också glädjande att verkligen se att det ska ske inom deras affärer, i businessen. Hållbarhet är en affärsfråga.

Men hållbarhet är så mycket. Mänskliga rättigheter, till exempel.

TT: Hur ser ni på Sveriges, och era bolags, handel med Kina som kritiseras för att bryta mot mänskliga rättigheter?

– Det är en komplex fråga. Sverige är ett litet land. För oss är det väldigt viktigt att ha bra relationer med många länder. Sverige är beroende av öppenhet och frihandel.

– Vårt fokus för våra bolag är att de ska utvecklas starkt även i Kina. För Astra Zeneca, Atlas Copco och Mölnlycke är det viktigt. Mitt fokus är att driva affärer.

Säljer hotellinnehav

Under måndagen berättade Investor lite överraskande att bolaget nu säljer sitt innehav i anrika Grand Hotel som varit Investor-ägt i årtionden. Hotellverksamheten passar inte in i Investor, var förklaringen. Kanske kan man undra om det har med raset för hotellen under pandemin att göra. Men så är det inte alls, försäkrar Johan Forssell.

– Vi fokuserar på andra segment, som verkstad och avancerad teknik. Vårt fokus nu är att hitta andra investeringar, och vi har hittat ett bra nytt hem för Grand, säger Johan Forssell.

Johanna Cederblad/TT

Ekonomi

Regeringen ersätter minkfarmare

Regeringen vill avsätta 60 miljoner kronor för ersättning till minkfarmare. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen vill avsätta 60 miljoner kronor för ersättning till minkfarmare som drabbats av Jordbruksverkets åtgärder för att minska coronaspridningen.

– Vår bedömning är att de här 60 miljonerna ska kunna kompensera i nivå med övriga stöd som går ut i näringslivet i den här tuffa situationen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

I slutet av januari beslutade Jordbruksverket om förbud mot parning och förökning av befintliga minkar i Sverige under resten av 2021. Syftet är att förebygga och hindra spridningen av coronaviruset bland landets minkar.

Med förslaget hoppas regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna kunna kompensera företagare för de ekonomiska konsekvenser som myndighetsbeslutet har orsakat. Pengarna avsätts i vårändringsbudgeten.

– Jag tror att minknäringen, precis som alla drabbade branscher, hade velat ha mer kostnadstäckning och högre nivåer på de ersättningar som betalas ut, säger Nilsson.

Vidare framhåller hon att näringsdepartementet har vägt behov mot varandra för att hitta en rimlig nivå som är hållbar på lång sikt.

Jordbruksverket beslutar om utformningen av ersättningen. Innan förslaget kan verkställas behöver det godkännas av EU-kommissionen.

Ekonomi

Riksdagen höjer låneram för vaccin

Riksdagen höjer låneramen för vaccininköp med tio miljarder, för leveranser av vaccin för eventuell påfyllnad under 2022 och 2023. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Riksdagen höjer i en snabbprocess låneramen för inköp av covidvaccin med 10 miljarder. Ökningen ska täcka leveranser under 2022 och 2023.
PREMIUM

Finansutskottet justerade initiativet på tisdagen och redan på onsdagen ska riksdagen rösta om det.

Det är ett slags repris av ett beslut om låneram för vaccin som togs i december. Enligt Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet, finns det inte tid för att processa det hela som ett ordinärt budgetförslag från regeringen. Normalt kommer ju först ett förslag från regeringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Ekonomi

Ikea-ägaren investerar i förnybar energi

Ingka Group investerar omkring 40 miljarder kronor i förnybar energi. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Ingka Group, som äger Ikeavaruhus runt om i världen, investerar 4 miljarder euro, omkring 40 miljarder kronor, i projekt för förnybar energi.
PREMIUM

De senaste tio åren har Ingka Group gjort investeringar på 2,5 miljarder euro, runt 25 miljarder kronor, i vind- och solkraftsprojekt. Nu utökas den satsningen rejält.

Den nya investeringen, som sträcker sig till år 2030, kommer att fokusera på vind- och solelsprojekt på flera marknader, enligt ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Apples förväntade krigsförklaring

Apples vd Tim Cook har fått prata företagsstruktur, konkurrens, datainsamling och personlig integritet i många olika sammanhang de senaste åren. Bild från videomöte i USA:s kongress förra året.
Foto: Graeme Jennings/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Handsken är redan kastad. Men hur Apple väljer att formera trupperna i det kommande datakriget kan bli offentligt i kväll.
PREMIUM

Vanligtvis är Apples event en putsad möjlighet för företaget att presentera nya mobiltelefoner, pekplattor, datorer eller andra mer eller mindre nya tekniska tillbehör. Tillställningen som går av stapeln klockan 19.00 i kväll svensk tid lär inte vara annorlunda i den bemärkelsen. Men den kan också innehålla ett förtydligande av en redan utbasunerad "krigsdeklaration" i den digitala världen.

Ökad transparens

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Johnson & Johnson sänker vinstprognos

Johnson & Johnson har presenterat nya delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson redovisar intäkter på 100 miljoner dollar, drygt 840 miljoner svenska kronor, kopplat till företagets covid 19-vaccin. Detta uppger bolaget i samband med sin delårsrapport för första kvartalet.

Nettovinsten lyfte samtidigt till 6,2 miljarder dollar eller 2:32 dollar per aktie jämfört med 2:17 dollar per aktie samma period föregående år. Bolaget ser dock något dystrare på framtidsutsikterna och sänker helårsprognosen något.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL