Annons

En vetenskaplig metod

Den svenska metoden för att göra medicinsk åldersbedömning av asylsökande ska granskas av en oberoende utredning. Det borde skett för länge sedan.
Opinion • Publicerad 12 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) Foto: Henrik Montgomery /
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) Foto: Henrik Montgomery /Foto: Henrik Montgomery/TT

Invändningarna mot metodens vetenskaplighet och tillförlitlighet är stora och kommer från flera håll. Regeringens hållning i frågan har varit besynnerlig. Man kan inte bara hitta på ett sätt att hindra asylsökande att stanna och se glad ut. Det måste kunna bevisas på ett vetenskapligt hållbart sätt och det är anmärkningsvärt att Sverige inte verkar ha begripit det.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att man nog aldrig kommer att uppnå konsensus i frågan, men att det är viktigt att den här möjligheten till åldersbedömning finns. Han har fel. Det är viktigt att en tillförlitlig metod för åldersbedömning finns. Många europeiska länder har skamfläckar på sitt samvete där man ägnat sig åt ovetenskapligheter med att mäta folks skallar och skelett för att bevisa att de ”underlägsna”. Man närmar sig det territoriet om man börjar mäta ben och tänder för att kunna kalla folk lögnare och inte bryr sig om om metoden är vetenskaplig eller ej.

Annons

Problemen handlar inte bara om att det inte blir rättssäkert för de asylsökande, utan också om att Sverige riskerar att försätta myndigheter och rättsläkare i en ohållbar situation. Förmodligen har man redan gjort det. Bland de hätskaste kritikerna finns Tommie Olofsson, tidigare avdelningschef på Rättsmedicinalverket i Uppsala och Anna Ybo, överläkare i rättsmedicin. Att både två lämnade RMV i protest mot metodens tillförlitlighet borde ha fått regeringen att dra öronen åt sig. En rättsläkare som gjort åldersbedömningar kan ifrågasättas och vi riskerar att metoden gör att läkare som medverkat till detta inte ses som trovärdiga i en brottsutredning.

Det stämmer som Johansson säger Sverige inte kan sakna möjlighet att göra åldersbedömningar på asylsökande. Men det är inget alternativ att använda en ovetenskaplig metod. Utredningen måste ta frågan på största allvar.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons