Lagfarter Nsk

Hus i Broby har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Försäljningen av fastigheten på Västergatan 23 i Broby är nu klar. Nya ägare är Shakiba Karimi och Barially Torialey, båda 40 år, och säljare är Stig och Britt Marie Johansson. Det 115 kvadratmeter stora huset är byggt 1946. Ägarbytet blev klart i maj 2020 och priset blev 950 000 kronor.

I november förra året såldes ett annat hus på samma gata, på Västergatan 21. Där blev priset för den 145 kvadratmeter stora villan 800 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter Nsk

40-talshus på 105 kvadratmeter sålt i Emmaljunga, Vittsjö

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Peter Lakatos, 59 år, från Landskrona är ny ägare till huset på adressen Fotbollsvägen 3 i Emmaljunga, Vittsjö. Byggår för huset är 1948 och boarean är 105 kvadratmeter. Säljare är Lena och Anders Wallentheim. Ägarbytet gjordes i juni 2020 och priset blev 450 000 kronor.

I augusti förra året såldes ett annat hus på samma gata, på Fotbollsvägen 6. Där blev priset för den 137 kvadratmeter stora villan 620 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hemestertips

Följ med längs Malmös gröna sköna stråk

Pildammsparken.
Foto: jorchr
Kultur och nöje
Hemester, del 3 I coronatider får vi hemestra som aldrig förr. Därför handlar vår sommarserie i år om just hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra. I tredje delen får du följa med Clemens Altgård på en vandring genom favoriterna längs Malmös gröna stråk.

Ordet hemester uppstod i samband med finanskrisen 2008 då många svenskar inte hade råd att göra den sedvanliga semesterresan. Coronakrisen har i år aktualiserat ordet.

Få har möjlighet att resa på det vis som tidigare var en självklarhet och dessutom innebär myndigheternas rekommendationer och restriktioner att stora delar av kultur- och nöjeslivet befinner sig i pausläge.

Eftersom jag bor i Malmö sedan 40 år har jag vant mig vid ett stort och varierat kulturutbud. När det då uppstår en kulturell lockdown så blir känslan av att något fattas stark. Den här våren och sommaren har därför stadens parker och gröna stråk fått en extra stor betydelse.

Verkliga sevärdheter

Själv tillbringar jag mycket tid i kolonistugan är belägen i Ärtholmens sommarstad, bakom stadionområdet. Koloniområdet som nu funnits i 80 år ingår i ett grönt stråk från innerstaden genom Slottsparken, Pildammsparken, Stadionområdet, Kroksbäck och ut mot Hyllie.

Det kan tyckas ironiskt att Malmö, som ofta kallas ”parkernas stad”, ligger tvåa från slutet när det gäller andel grön mark. Likaså att Malmö är den tätort i landet där flest människor måste dela på varje park.

Ändå finns det visst fog för epitet ”parkernas stad” eftersom flera av parkerna är verkliga sevärdheter. Det skulle bli en alldeles för omfångsrik text om jag skulle berätta om alla stadens grönområden. Men jag ska göra ett par nedslag i det som är ”mitt” gröna stråk.

Kejsarträd.
Foto: Arkivbild

Olika tiders kulturuttryck

Kungsparken anlades 1869-70 och är därmed den äldsta av stadens parker. Louise Epstein har beskrivit den fint i sin essä ”Nära en av Malmös få passager” (i antologin ”Malmö”, 1994): ”...Kungsparken, rik på gömställen, något kuperad med romantiska arrangemang. Kanske behöver människor platser att gå vilse på, utkiksbalkonger i röd vittrande sandsten, halva broar, fontäner och träd med namnlappar.”

Det var den danske landskapsarkitekten Ove Høegh Hansen som skapade parken i en sant romantisk anda och då skulle det finnas en mystisk grotta. Här möts numera olika tiders kulturuttryck. Till exempel försågs grottan på 1980-talet med en konstnärlig utsmyckning i form av ett ormhuvud skapat av Monica Gora.

Ett av de senare konstnärliga tillskotten är Ernst Billgrens skulptur ”Diana”, som uppfördes 2009. Bland de äldre konstverken är det värt att nämna Axel Ebbes tidstypiska skulptur ”Solrosen” från 1911, som gestaltar den tidens kvinnliga skönhetsideal. På Linnéplatsen i den näraliggande Slottsparken kan för övrigt Carl Milles majestätiska skulptur Pegasus beskådas.

Även om det har gjorts tillägg och förändringar i Kungsparken så är dess ursprungliga karaktär är intakt. Här finns många märkliga och exotiska träd. Någon botanisk trädgård blev det aldrig, även om det var tanken från början. Ändå finns här mycket att se, till exempel: kejsarträd, turkisk ek, gudaträd och inte minst sumpcypresser.

Mycket som förändrats

I Jacques Werups Hemstaden (1981) ägnas ett kapitel åt Malmös parker. Werup urskilde två oförenliga kategorier vilka enligt honom var de enda som befolkade parkerna: ”kaffedrickande pensionärer och haschrökande ungdomar.”

Där finns också en intressant reflektion:

”...hade det inte varit för parkerna så hade man alltigenom lyckats göra Malmö till sossarnas paradstad: bekväm, ren, fyrkantig, kommersiell, modern. Som en konkretion av blandekonomin, trubbig, och effektiv...”

Jag konstaterar att mycket har förändrats under de decennier som passerat. I dag används parker och grönytor av i stort sett alla medborgare och medvetenheten om miljön är en helt annan idag än för 40 år sedan.

Margaretapaviljongen.
Foto: Arkivbild

Utställningsområde

Pildammsparken har överlag en stramare karaktär än Kungsparken. Romantikens ideal har där fått ge vika för nyklassicismen. Det var i samband med Baltiska utställningen 1914 som det befintliga grönområdet kring Pildammarna skulle förvandlas. Arkitekten Ferdinand Boberg fick tillsammans med dåvarande kronprinsessan Margareta i uppdrag att utforma utställningsområdet.

Baltiska utställningen var en så kallad konstindustri- och hantverksutställning där de dåvarande östersjöstaterna deltog. Bland annat byggdes ett 87 meter högt torn i trä.

När första världskriget bröt ut så avbröt de tyska och ryska utställarna sitt deltagande. Under utställningens sista vecka i september raserades tornets övre del av en storm och därefter revs efter hand merparten av byggnaderna. Men grunden till en park var lagd.

Några spår lämnade Baltiska utställningen ändå efter sig, däribland ett konstgjort ”berg” och Margaretapaviljongen samt den så kallade blomstergatan.

Galathea
Foto: Jorchr

Offentliga konstverk

En dansk landskapsarkitekt gjorde ett förslag till färdigställandet av Pildammsparken i romantisk stil men det genomfördes bara till viss del. Erik Bülow-Hübe, som var förste stadsingenjör, reviderade planen 1926 och gav resterande delen av parken den nuvarande klassicistiska formen med monumental karaktär.

En central punkt utgörs av festplatsen ”Tallriken”, som är 160 meter i diameter, väl lämpad för stora evenemang som musikfestivaler.

Även i Pildammsparken finns offentliga konstverk att beskåda, till exempel äldre skulpturer i traditionell stil som ”Galathea” (1938) av Nils Möllerberg och ”Tidens genius” (1929) av Ivar Johansson. När det gäller konst av modernt snitt finns bland annat skulpturen ”Strykjärnet” av Hiroshi Koyama och ”Kastanj” av Bertil Nilsson.

För att ta sig runt mellan parker och gröna stråk i Malmö är för övrigt cykel att rekommendera. Med tiden har cykelbanorna blivit allt fler och livet som cyklist i staden är avgjort lättare.

Inrikes

Hård press på "snåla" Sverige inför EU-strid

Statsminister Stefan Löfven (S) får besök av Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i veckan, inför EU-toppmötet i Bryssel. Sverige ska övertalas att ge efter mer i förhandlingar om långtidsbudget och coronastödpaket. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) får besök av Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i veckan, inför EU-toppmötet i Bryssel. Sverige ska övertalas att ge efter mer i förhandlingar om långtidsbudget och coronastödpaket. Arkivbild.
Foto: Joakim Goksör /TT
Inrikes
Inrikes Många EU-ledare vill tala "snåla" Sverige till rätta inför striden om EU:s långtidsbudget och coronakrisstöd på det kommande toppmötet.
Videolänkar och telefoner glöder och Stefan Löfven får oväntat besök på Harpsund av Spaniens premiärminister som är på övertalningsresa.

– Motsättningarna är hårdare nu, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) om det allmänna läget inför EU-ledarnas första fysiska toppmöte sedan i februari och jämför med hur stämningarna var då.

Då gjorde EU-ländernas stats- och regeringschefer ett första allvarligt, och misslyckat, försök att göra upp om EU:s långtidsbudget för åren 2021–2027 på uppemot 1 100 miljarder euro.

Sedan kom pandemin och EU-kommissionen lade fram ett förslag till jättepaket för återhämtning att förhandla om. Det innebär att EU ska låna upp 750 miljarder euro och, som förslaget ser ut nu, fördela 500 av dem i bidrag och 250 miljarder i lån till medlemsländerna för att minska coronasmällen.

Det har aldrig varit enkelt för EU-länderna att göra upp om långtidsbudgetar då det krävs ett enhälligt beslut. Men de skilda meningarna om återhämtningspaketet skärper fajten. Det finns över 2 300 miljarder euro att tvista om och en uppgörelse avgör inte minst hur stor ett lands EU-avgift blir.

Är snålast

Finansminister Magdalena Andersson (S) småskröt inför valet till EU-parlamentet 2019 om hur hårt det sägs att hon och Sverige håller i pengarna.

– Jag brukar säga att jag är snålast i EU och mina kollegor brukar uppfatta det på det sättet, sade Andersson och förutsåg att hon, Löfven och Sverige skulle kroka arm med likasinnade länder i kampen om budgeten.

Den frugala, eller sparsamma, fyran med Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark, driver kamp mot EU-kommissionen och länder i Sydeuropa för att hålla igen på budget och coronabidrag. Utanför dörren hos Nederländernas premiärminister Mark Rutte, som ses som fyrans frontman, har EU-ledare köat den senaste tiden.

Sverige har haft besök av en fransk EU-minister och snart tar sig den spanske premiärministern Pedro Sanchez till statsministerns Harpsund för att be Löfven och hans vänner släppa efter.

– Det är många som vill tala med Stefan Löfven, säger Hans Dahlgren.

Tappat britterna

På frågan om Sveriges läge är hårdare nu än under tidigare budgetstrider svarar Hans Dahlgren både ja och nej.

– Ja för vi har tappat en mycket tung bundsförvant i Storbritannien, de har alltid stått på vår sida förut i sådana här sammanhang.

– Nej för att vi har grupperingen med de här sparsamma länderna, den är verkligen väl fungerande och har satt avtryck i förhandlingen. Det gör det betydligt lättare att göra vår röst hörd jämfört med om vi hade varit ensamma.

De som inte tycker som de fyra, inklusive Sverige, talar emellanåt om brist på solidaritet och fördomar mot länder i syd. Magdalena Andersson anses ha sagt en del mindre diplomatiska saker.

– Hon har uttalat sig ett antal gånger på ett sätt som inte visar på känsla för feeling, eller hur man ska uttrycka det, om länderna söderut, säger Daniel Tarschys, senior rådgivare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Med på mycket

Tarschys säger att talet om brist på solidaritet kanske är lite överdrivet, å andra sidan.

– De fyra betonar mycket solidaritet, de vill inte framstå som osolidariska och de är i själva verket med på mycket av det som föreslås, säger han.

Hur det slutar på toppmötet i Bryssel den 17-18 juli?

Daniel Tarschys tror att sparsamma fyran kan få en del symboliska eftergifter, behålla hela eller delar av de viktiga miljardrabatterna på medlemsavgiften och se budgeten bantas en aning. Men motståndarsidan är väldigt bestämd vad gäller återhämtningspaketet.

Lars Larsson/TT

Många vill trycka på statsminister Stefan Löfven (S) inför avgörandet om EU:s långtidsbudget och coronapaket. Arkivbild.
Många vill trycka på statsminister Stefan Löfven (S) inför avgörandet om EU:s långtidsbudget och coronapaket. Arkivbild.
Foto: ALI LORESTANI/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Europeiska rådets ordförande Charles Michel försökte också i februari att få den sparsamma fyran: Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, Nederländernas premiärminister Mark Rutte, danska statsministern Mette Frederiksen och statsminister Stefan Löfven att gå med på EU:s långtidsbudget. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Europeiska rådets ordförande Charles Michel försökte också i februari att få den sparsamma fyran: Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, Nederländernas premiärminister Mark Rutte, danska statsministern Mette Frederiksen och statsminister Stefan Löfven att gå med på EU:s långtidsbudget. Arkivbild.
Foto: Virginia Mayo

FAKTA

Fakta: Läget inför toppmötet

Tre huvudgrupper finns bland de 27 länderna inför EU-toppmötet den 17-18 juli.

En stor grupp med Frankrike, Spanien och Italien i spetsen vill ha ett omfattande stöd till de värst coronadrabbade länderna, med rejäla bidrag för att få ländernas ekonomier på fötter igen. På bidragssidan har de flankstöd från mäktiga Tyskland.

En rad östeuropeiska länder gillar också ambitiösa satsningar, men tycker att pengarna borde fördelas annorlunda – med hänvisning till att östländerna ekonomiskt fortfarande ligger en bra bit efter väst- och sydländerna, även om de inte drabbats så hårt av coronakrisen.

Och så finns den "frugala fyran" – Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike – som trycker på för en nedtonad budget och lån snarare än bidrag till de drabbade.

En tuff kamp pågår samtidigt om villkoren för lånen och bidragen. Nederländerna trycker på för att allt stöd måste godkännas av samtliga EU-länder. Förmynderi, anser dock vissa, som vill bestämma själva hur de ska bygga upp sin ekonomi igen.

Ekonomi

Hög risk när Kinas börser rusar

Många gröna siffror på börsen i Shanghai. Arkivbild.
Många gröna siffror på börsen i Shanghai. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter en nedgång under pandemin har börserna i Kina gått som tåget de senaste veckorna. Förklaringen kan hittas hos statligt styrda medier som driver på småspararna.
Men risken finns att det slutar med en börskrasch, enligt flera experter.

Kompositindex i Shanghai – ofta sett som Kinas viktigaste – har rusat sedan månadsskiftet. Bara i måndags noterades en uppgång på 5,8 procent, vilket innebär att index nu står på den högsta nivån på fem år.

En anledning till uppgången kan hittas hos Kinas medier. Den statligt ägda finanstidningen China Securities Journal hade till exempel ett budskap om ”en hälsosamt stark börsutveckling framöver” på sin framsida nyligen. Det var efter det som Shanghaibörsen steg nästan sex procent på en dag.

"USA har Federal Reserve som pressar upp marknaden, Kina har sina statliga medier", skriver Peter Boockvar, chefstrateg på Bleakley Advisory Group, i en analys enligt CNBC.

Eldar på marknaden

Per Hammarlund, SEB:s chefstrateg för tillväxtmarknader, anser att Kinas medier eldar på aktiemarknaden.

– Statsmedia skriver i de termer som gör att investerare tror att det kommer ges stöd till börsen, och då är det köpläge. En hel del statliga investerare har också ökat sina innehav, säger han.

Men det finns fler skäl till uppgången. Enligt Hammarlund har framför allt börsen i Hongkong varit lågt värderad.

– Det har funnits en stämning i Kina om att det kan komma ett börsrally. Därför har den här verbala interventionen hamnat helt rätt i tiden.

Gustav Rhenman, investeringschef på Asia Growth Capital Management, tror att kinesiska medier har bidragit till uppgången, men säger att det också finns ett underliggande köptryck.

– Marknaden i Fastlandskina har framför allt styrts av kinesiska investerare, men nu har det internationella intresset blivit större, säger han.

Rhenman tar upp Internationella valutafonden senaste prognos, som visar att BNP i Europa och USA kommer minska tio respektive åtta procent under året. Samtidigt förutses Kinas BNP växa med en procent.

– Det är en jätteskillnad. Normalt är skillnaden i tillväxt mellan Kina och västvärlden tre procentenheter, nu tio. Det gör att pengar allokeras om till Kina, säger han.

Risken ökar

Men den påhejade börsuppgången för med sig stora faror, vilket historien visat.

– Vi såg exakt samma sak 2015, exakt samma formuleringar. Då försökte man pressa marknaden, vilket fungerade ett tag men sedan kollapsade marknaden, säger Mark Williams, chefsekonom för Asien på Capital Economics, till CNBC.

Per Hammarlund håller med, och skriver i en analys att det "kinesiska aktierallyt tar osäkerheten till en ny nivå".

– Risken är att investerare går in och driver upp börserna mer än de borde göra, och då kan vi få en liknande situation som 2015, säger han.

TT: Vilken är den största faran?

– Det vi framför allt är oroliga för är att många lånar pengar för att köpa aktier, det är vanligt i Kina. Risken är att de som lånat pengar efter en börsuppgång tänker att det är dags att sälja och betala tillbaka lånen. Om många gör det samtidigt får vi en krasch, säger Per Hammarlund.

Henning Eklund/TT

Utrikes

Australisk tonåring död i hajattack

En 17-årig surfare i Australien har dött i en hajattack. Arkivbild.
En 17-årig surfare i Australien har dött i en hajattack. Arkivbild.
Foto: William J Kole/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En 17-årig surfare har dött i en hajattack vid Wooli Beach på Australiens östkust, enligt myndigheterna. Antalet hajattacker i Australien varje år är bland de högsta i världen, men dödsfall är ovanliga. Detta är det femte kända i år.

Trots att andra surfare kom till pojkens undsättning för att stoppa blödningar i bland annat benen efter attacken gick hans liv inte att rädda.

Wooli Beach ligger 60 mil norr om Sydney. För en vecka sedan dödades en 36-årig surfare på turistön Fraser Island ytterligare sju mil norrut.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Inrikes

En anhållen för våldtäkt i Stockholm

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i Hässelby i västra Stockholm. Arkivbild.
Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i Hässelby i västra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i Hässelby i västra Stockholm.

– 02.32 fick vi ett samtal om att en person hade anmält en våldtäkt inomhus i Hässelby strand, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

– Vi har haft en insats på plats och gripit en person.

Personen har sedan anhållits under lördagsmorgonen.

Polisen vill inte ge mer information om händelsen just nu.

Sport

Sundhage: "Ett steg tillbaka för damfotbollen"

Pia Sundhage hoppas få leda Brasiliens landslag fram till 2023. Arkivbild.
Pia Sundhage hoppas få leda Brasiliens landslag fram till 2023. Arkivbild.
Foto: Nelson Antoine/AP/TT
Sport
Sport Brasiliens förbundskapten Pia Sundhage är fast i Sverige på grund av pandemin.
En pandemi som har förstört mycket för damfotbollen.
– Att starta damligorna först hade varit ett statement, säger Sundhage.

I augusti 2019 tog Pia Sundhage över som förbundskapten för Brasilien.

Det blev ett speciellt första år. I början av mars spelade landslaget en turnering i Frankrike, sedan åkte Sundhage till Sverige.

– Jag svängde förbi och skulle stanna fem-sex dagar. Tänkte jag. Det blev ända till nu. Men i dag tycker jag att jag hade tur.

Brasilien är just nu det land som drabbats näst hårdast i världen av coronaviruset. I nuläget har man runt 1,8 miljoner smittade invånare och över 70 000 dödsfall relaterade till covid-19.

– Det är otäckt att så många är drabbade där. Det är en väldigt märklig och oroande situation såklart, men vi hjälps åt och försöker hålla ihop det, säger Pia Sundhage.

Efter VM 2019 fick damfotbollen ett rejält lyft i stora delar av världen. Turneringen blev en tittarsuccé, fem av sju svenska VM-matcher sågs av över en miljon tittare. Något som aldrig hänt tidigare, och efter turneringen gick publiksiffrorna i damallsvenskan upp med 30 procent.

Ett lyft som på grund av coronapandemin fått sig en ordentlig törn.

Förstört för damfotbollen

Medan en återstart av de flesta stora herrligorna i Europa skyndades fram så avbröts alla stora damligor utom den tyska.

– Det ser ut som att det kommer att bli ett steg tillbaka för damfotbollen. Om man lyssnar på den Fifa-rapport som kommit så visar det sig att det som hände kring VM var något fenomenalt. Det spände över allt från media till fysik, det tekniska spelet och att det var så jämnt.

– Men många känner att den skjutsen vi fick nu får ett avbrott. Det här är inte bra för damfotbollen.

Pia Sundhage menar att det kanske hade kunnat motverkas.

– Om man hade gått lite utanför boxen hade det varit häftigt om man hade kunnat starta damligorna före herrarna. Många ville se fotboll, man törstade efter fotboll efter avbrottet. Hade man då visat damfotboll hade det varit ett statement. Man hade kunnat fortsätta det uppsving som VM skapade.

– Det var otur, med tanke på den skjutsen vi var inne i.

Del av en förändring

Sundhage, som tidigare varit förbundskapten för Sverige och USA, rekryterades som förbundskapten för att vinna men också för att ge damfotbollen i Brasilien ett lyft.

– Till skillnad från USA, där det handlar mycket om att ta medaljer, så är det mer fokus på att damfotbollen ska framåt här. Att de nu också valt en utländsk förbundskapten för första gången som dessutom är kvinna är ett statement. Förbundet försöker vända attityden. De vill att tjejer ska få spela och satsa på fotbollen.

– Det är jätteroligt men jag är inte ensam, jag är en liten del i pusslet. Men jag hoppas jag kan tillföra den erfarenhet jag har.

Nya tag mot OS

Brasilien har några av världens bästa spelare, men också några av de äldsta fotbollsspelarna i världstoppen. Till exempel 34-åriga Marta och Formiga som är 42 år.

I och med att OS sköts fram ett år började frågorna ställas om landets stjärnor orkar med ett år till.

– Jag får den uppfattningen att de är mer taggade än någonsin just för att många ställer frågan. Är man verkligen målinriktad och har så mycket erfarenhet brukar man klara det om man inte blir skadad.

Pia Sundhage har skrivit ett kontrakt på 2+2 år med förbundet.

– Med den tiden som har varit så känner jag att jag jättegärna skulle vilja fortsätta eftersom det blev ett sådant brejk här. I min position handlar det om att göra resultat och vi får se hur det går i OS. Jag hoppas att det blir fyra år, sedan får vi se.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal vunna matcher i bildtexten. Texten är nu utbytt.

Bella Franzén/TT

FAKTA

Fakta: Pia Sundhage

Ålder: 60 år

Landslagsuppdrag: Assisterade förbundskapten i Kina (2007), Förbundskapten för USA (2007-2012), Förbundskapten för Sverige (2012-2017), Förbundskapten för Brasilien sedan augusti 2019.

Meriter som tränare: OS-guld med USA:s landslag 2008 och 2012. EM-brons (2013) och OS-silver (2016) med svenska landslaget.

Meriter som spelare: Fyra SM-guld och två segrar i Svenska cupen med Jitex.

Sport

Sundhage: "Ett steg tillbaka för damfotbollen"

Pia Sundhage hoppas få leda Brasiliens landslag fram till 2023. Arkivbild.
Pia Sundhage hoppas få leda Brasiliens landslag fram till 2023. Arkivbild.
Foto: Nelson Antoine/AP/TT
Sport
Covid-19 Brasiliens förbundskapten Pia Sundhage är fast i Sverige på grund av pandemin.
En pandemi som har förstört mycket för damfotbollen.
– Att starta damligorna först hade varit ett statement, säger Sundhage.

I augusti 2019 tog Pia Sundhage över som förbundskapten för Brasilien.

Det blev ett speciellt första år. I början av mars spelade landslaget en turnering i Frankrike, sedan åkte Sundhage till Sverige.

– Jag svängde förbi och skulle stanna fem-sex dagar. Tänkte jag. Det blev ända till nu. Men i dag tycker jag att jag hade tur.

Brasilien är just nu det land som drabbats näst hårdast i världen av coronaviruset. I nuläget har man runt 1,8 miljoner smittade invånare och över 70 000 dödsfall relaterade till covid-19.

– Det är otäckt att så många är drabbade där. Det är en väldigt märklig och oroande situation såklart, men vi hjälps åt och försöker hålla ihop det, säger Pia Sundhage.

Efter VM 2019 fick damfotbollen ett rejält lyft i stora delar av världen. Turneringen blev en tittarsuccé, fem av sju svenska VM-matcher sågs av över en miljon tittare. Något som aldrig hänt tidigare, och efter turneringen gick publiksiffrorna i damallsvenskan upp med 30 procent.

Ett lyft som på grund av coronapandemin fått sig en ordentlig törn.

Förstört för damfotbollen

Medan en återstart av de flesta stora herrligorna i Europa skyndades fram så avbröts alla stora damligor utom den tyska.

– Det ser ut som att det kommer att bli ett steg tillbaka för damfotbollen. Om man lyssnar på den Fifa-rapport som kommit så visar det sig att det som hände kring VM var något fenomenalt. Det spände över allt från media till fysik, det tekniska spelet och att det var så jämnt.

– Men många känner att den skjutsen vi fick nu får ett avbrott. Det här är inte bra för damfotbollen.

Pia Sundhage menar att det kanske hade kunnat motverkas.

– Om man hade gått lite utanför boxen hade det varit häftigt om man hade kunnat starta damligorna före herrarna. Många ville se fotboll, man törstade efter fotboll efter avbrottet. Hade man då visat damfotboll hade det varit ett statement. Man hade kunnat fortsätta det uppsving som VM skapade.

– Det var otur, med tanke på den skjutsen vi var inne i.

Del av en förändring

Sundhage, som tidigare varit förbundskapten för Sverige och USA, rekryterades som förbundskapten för att vinna men också för att ge damfotbollen i Brasilien ett lyft.

– Till skillnad från USA, där det handlar mycket om att ta medaljer, så är det mer fokus på att damfotbollen ska framåt här. Att de nu också valt en utländsk förbundskapten för första gången som dessutom är kvinna är ett statement. Förbundet försöker vända attityden. De vill att tjejer ska få spela och satsa på fotbollen.

– Det är jätteroligt men jag är inte ensam, jag är en liten del i pusslet. Men jag hoppas jag kan tillföra den erfarenhet jag har.

Nya tag mot OS

Brasilien har några av världens bästa spelare, men också några av de äldsta fotbollsspelarna i världstoppen. Till exempel 34-åriga Marta och Formiga som är 42 år.

I och med att OS sköts fram ett år började frågorna ställas om landets stjärnor orkar med ett år till.

– Jag får den uppfattningen att de är mer taggade än någonsin just för att många ställer frågan. Är man verkligen målinriktad och har så mycket erfarenhet brukar man klara det om man inte blir skadad.

Pia Sundhage har skrivit ett kontrakt på 2+2 år med förbundet.

– Med den tiden som har varit så känner jag att jag jättegärna skulle vilja fortsätta eftersom det blev ett sådant brejk här. I min position handlar det om att göra resultat och vi får se hur det går i OS. Jag hoppas att det blir fyra år, sedan får vi se.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal vunna matcher i bildtexten. Texten är nu utbytt.

Bella Franzén/TT

FAKTA

Fakta: Pia Sundhage

Ålder: 60 år

Landslagsuppdrag: Assisterade förbundskapten i Kina (2007), Förbundskapten för USA (2007-2012), Förbundskapten för Sverige (2012-2017), Förbundskapten för Brasilien sedan augusti 2019.

Meriter som tränare: OS-guld med USA:s landslag 2008 och 2012. EM-brons (2013) och OS-silver (2016) med svenska landslaget.

Meriter som spelare: Fyra SM-guld och två segrar i Svenska cupen med Jitex.

NÄSTA ARTIKEL