Annons

Paul Rey fick kraft efter Mellon

Han debuterade i årets Melodifestival men är så långt ifrån en nykomling man kan komma när det gäller musik. Efter stora framgångar utomlands fortsätter Lundasonen Paul Rey nu med sin plan att erövra Sverige med nya singeln ”Mistakes”.
Musik • Publicerad 13 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Paul Rey är aktuell med singeln ”Mistakes”.
Paul Rey är aktuell med singeln ”Mistakes”.Foto: Jens Nordström

Det går bra för Paul Rey nu. Efter en framgångsrik musikkarriär utomlands fick Sverige också stifta bekantskap med den 28-årige Lundasonen och numera Malmöbon i årets Melodifestival. Med bidraget ”Talking in my sleep” slutade han på en sjätte plats i finalen och nu är uppföljaren här, ”Mistakes”. Dessutom har Paul Rey precis tagit en kandidatexamen i företagsekonomi vid Lunds universitet.

– Ja, det har blivit en del på sistone, skrattar Paul Rey.

Annons

– Men det är bara kul. ”Mistakes” skrevs under karantäntiden samtidigt som jag höll på med studierna. Men jag kunde vara rätt flexibel med båda uppgifterna, undervisningen var ju på distans och i slutet av terminen skrev jag en uppsats, säger Paul Rey.

I låten ”Mistakes” dyker han ner i förhållandens mörka djup. För visst är det så att ett förhållande inte enbart är en dans på rosor, vilket han vill lyfta.

– Det är inte alltid så glamouröst och fint, och det är lätt att göra misstag. Samtidigt hoppas jag att man lär sig av dem och låten är en hyllning till det. Jag tror att många kan relatera till det.

Kan du själv det?

– Ja, absolut. Nu var det länge sedan jag var i det läget. Jag och min fru har varit ihop i tretton år. Vi träffades när vi var fjorton år men då i början var vi ihop till och från. Så jag kan definitivt relatera till låten. Även om det var så länge sedan nu så minns jag precis hur det kändes. Skumt det där!

Paul Rey som brukar skriva med producenter över hela världen, den här gången Nick Bradley och Lewis Gardiner från England och Skottland, har dock snällt fått hålla sig hemma i Malmö under coronatiden. Istället har ”Mistakes” vuxit fram över den digitala mötesplatsen Zoom.

– Lite udda ja! skrattar Paul Rey.

– Men det fungerade smidigt ändå. Eftersom jag har en hemmastudio spelade jag in gitarren och sången här och skickade till dem. Det som man tappar är ju det sociala som också är viktigt när man skriver ihop. Vanligtvis tar man sig tid i studion, snackar och lär känna varandra. Det ger ett annat djup till låtarna. Samtidigt så har vi varit så otroligt effektiva över Zoom. Bara tagit korta lunchraster. När man träffas är man ju ute hur länge som helst på luncherna, och man vet aldrig var man ska gå för att alla är sugna på olika, haha. Nu har man bara slängt in något i mikrovågsugnen och så har det varit klart.

Vad kännetecknar din musik tycker du?

– Jag försöker skapa en ärlighet i låtarna och förmedla något som jag själv har erfarenhet av. Jag vill vara tydlig med vad låten handlar om. Som i ”Mistakes” där jag verkligen går rakt på sak. Versen börjar direkt med att jag stöter på exets bästa kompis och att jag frågar henne om hur mitt ex mår.

Annons

Finns det några likheter mellan Mellolåten ”Talking in my sleep” och ”Mistakes”?

– De är olika soundmässigt. ”Mistakes” är inte lika soulig utan mer gitarrdriven och har lite högre tempo än ”Talking in my sleep”. Men man hör att det är samma artist eftersom min sångröst tar mycket plats.

Du har haft en fin musikkarriär utomlands och ville presentera dig för svenska folket i år genom att vara med i Mellon. Blev det en bra presentation?

– Ja, det var den bästa presentationen jag kunde göra för en ny publik. Låten representerar mig väldigt väl också. Jag fick så mycket skaparglädje av all feedback jag fick i samband med det. Det gav verkligen energi och motivation och det är mycket tack vare Mellon som ”Mistakes” skapades så snabbt.

Framöver är planen för Paul Rey att släppa ytterligare singlar. Innan pandemin slog till var tanken att en hel skiva skulle landa till hösten, men den kommer lite senare istället.

– Det är väldigt synd men det går det inte att släppa ett album i det här läget när man inte kan följa upp med spelningar. Men jag fortsätter att skapa, så får vi se när skivan kommer. I sommar blir det däremot lite tv-framträdanden. Det ska bli väldigt kul, säger Paul Rey.

Och ekonomistudierna då?

– Musikbranschen är så osäker, som vi sett tydligt nu under pandemin. Så det är väldigt skönt att ha en examen att luta sig mot. Vi får se hur det blir i framtiden. Kanske pluggar jag vidare och tar en magisterexamen eller så fokuserar jag enbart på musiken. Musiken kommer alltid att finnas med på något sätt, det är den jag brinner för.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons