Annons

Ingen förtroendekris

Förtroendet för regeringens ministrar ökar stort under coronakrisen. Ministerposter som under normala omständigheter skulle uppfattas som mer anonyma har fått möjlighet att berätta vad det är de sysslar med, som till exempel Socialminister Lena Hallengren.
Opinion • Publicerad 14 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Förtroendet för regeringens ministrar ökar stort under coronakrisen. Ministerposter som under normala omständigheter skulle uppfattas som mer anonyma har fått möjlighet att berätta vad det är de sysslar med, som till exempel Socialminister Lena Hallengren. Förtroendet för henne har ökat med 15 procentenheter. Föga förvånade har även statsministern ökat i förtroende under krisen.

Regeringen har blivit föremål för rätt så högljudd kritik under de senaste veckorna och den pandemikonstruerade borgfreden är uppenbarligen över. Men förtroendet för enskilda ministrar ökar alltså, i vissa fall rejält.

Annons

Många tycker att regeringen klarat coronakrisen bra. Men siffrorna handlar säkert också om tydlighet. Det är inte lätt för gemene man att få en översikt över hur socialministern arbetar när hen inte sysslar med så tydliga frågor som att försöka styra upp Sveriges svar på en pandemi. Att regelbundet få se och höra ministrar förklara hur man arbetar och med vilka frågor gör att det betydligt lättare att avgöra vad man tycker om saken.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP)
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP)Foto: Henrik Montgomery/TT

Kulturminister Amanda Lind tillhör de miljöpartister som ökar i förtroende. Hennes roll och arbetsuppgifter har varit tydliga, på grund av att pandemin varit ett så hårt slag mot det svenska kulturlivet och rollen som kulturminister har handlat om kronor och ören. Trots det har regeringsmakten slagit hårt mot Miljöpartiet och det kan än en gång konstateras att det är tveksamt om den är värd priset för ett Miljöpartiet som halkat ner till riksdagsspärren.

Det är inte görbart under normala omständigheter att ha så frekventa presskonferenser. Allmänheten och media skulle förmodligen vara betydligt mindre intresserade av att ministrarna redogjorde i detalj för sitt arbete och sina förhandlingar med andra partier så ofta som möjligt om vi inte befann oss i kris. Men det är värt att notera att tydligheten och tillgängligheten ger så stort utslag i förtroende, inte minst för regeringen och partierna.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons