I frontlinjen

Alla frontlinjeartiklar

Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Vårdpersonalen hyllas i tv, av högt uppsatta politiker och i sociala medier. Men vilka är egentligen dessa hjältar? Norra Skåne har gett sig ut och fått träffa några av dem på olika avdelningar i Hässleholm, Osby och Kristianstad för att ta reda på hur deras arbete påverkats av coronaviruset.

Här är samtliga delar i Sofia Åströms reportageserie ”I frontlinjen”.

Foto: Sofia Åström
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Norra Skåne tar pulsen på stan

Eva-Lena Lindén kommer att hålla sig hemma från och med i dag.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Hur resonerar hässleholmarna när coronasmittan nu tar fart på nytt?

Regnet duggar ner över centrum när Norra Skåne på onsdagsförmiddagen ger sig ut för att prata med besökare och butiksinnehavare om det rådande smittläget.

På parkeringen utanför stadshuset står Eva-Lena Lindén i kö till biljettautomaten. På sig har hon såväl munskydd som handskar. Det har hon haft när hon varit ute för att handla ända sedan viruset utbröt i våras, berättar hon. Men nu är det sluthandlat.

– I dag var tvungen att gå förbi apoteket och det är därför jag är ute. Men från och med nu håller jag mig hemma. Vi får hålla oss i ett par, tre veckor och se vart det tar vägen. Jag har en dotter som ska handla åt mig, säger Eva-Lena Lindén och tillägger när hon vänder för att gå till apoteket:

– Man gör vad man kan, hoppas bara alla andra också gör det.

Inte långt därifrån passerar människor in och ut från köpcentret Gallerian. I en sminkbutik därinne arbetar Thea Milton och Maja Åberg. De förklarar att butiken redan vidtar förhållandevis stränga åtgärder för att begränsa smittspridningen, men att man i ljuset av den senaste tidens ökning skärper sina rutiner ytterligare.

– Vi ska börja använda visir när vi jobbar och har lagt en stor beställning på både det och skyddshandskar och munskydd, säger Maja Åberg.

En bit bort står Bengt Nilsson från Bjärnum som åkt till Gallerian för att handla. Något han tänkt fortsätta med även framöver.

– Ingen jag känner har drabbats. Det kanske gör att man blir lite mindre försiktig. Det är klart att man tänker på viruset och försöker undvika det mesta, men inte allt. Utan jag handlar och åker buss fortfarande, säger Bengt Nilsson.

Därute har det slutat regna och solen glimtar fram bakom molnen. Intill Statt står en äldre kvinna och lyssnar på en gatumusikant som spelar trumpet på Stortorget. Hon oroar sig inte över smittutvecklingen.

– Livet är inte oändligt så orolig är jag inte. Man får ta vara på den tid man har här på jorden, säger kvinnan som inte vill figurera med namn i tidningen.

Peter Johansson på Direkten tycker det är svårt att göra mer för att förhindra smittspridning än vad butiken redan gör.
Foto: Teodor Dimblad

I en butik lite längre upp på Första Avenyn står Peter Johansson i kassan bakom en plexiglasskärm. I affären finns skyltar uppsatta om att hålla avstånd till varandra, kunder får ta en nummerlapp för att betjänas vilket förhindrar köbildning och handsprit finns tillgängligt i kassan - allt för att begränsa spridningen av viruset.

– Vi i personalen packar upp varor innan vi öppnar eller efter att vi stängt för att inte behöva vara ute i butiken. Vi säger också till kunderna när de kryper för nära varandra och sådär, säger Peter Johansson och fortsätter:

– Att använda oss av vårt sunda förnuft tror jag vi kommer långt på. Det är svårt att göra mer än så.

Covid-19

Coronalarm stänger verksamheter i Hässleholm

Nu införs skärpta restriktioner inom kommunens verksamheter. Tillfälligt besöksförbud införs i omsorgen.
Foto: TT
Hässleholm
Hässleholm Hässleholms kommun stänger flera av sina verksamheter och inför hårdare restriktioner för sammankomster och besök i omsorgen från den 29 oktober. Detta efter Folkhälsomyndighetens besked om hårdare restriktioner i Skåne för att minska smittspridningen av covid-19.

– Vi är nu i ett läge där smittspridningen ökar kraftigt. Folkhälsomyndigheten är tydlig om det allvarliga läget i länet. Därför tar vi till alla åtgärder som är möjliga nu, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson, M.

De skärpta restriktionerna gäller till och med den 17 november.

Torsdag den 29 oktober stänger biblioteken för alla besökare. Det finns möjlighet att boka böcker digitalt och säker utlämning ska finnas.

Arrangemang

Simhallarna stängs för allmänt bad och Österås och Tyrs Hov stänger allmänna föreningsgym och allmänhetens åkning. Föreningars matcher i kommunens anläggningar ställs in för de som är över 15 år. Träning fortsätter för ungdomar och barn under 15 år.

– Alla evenemang och arrangemang som Kultur Hässleholm ansvarar för ställs in. Externa arrangörer bestämmer själva hur de vill göra med sina arrangemang i dialog med kulturförvaltningen, säger förvaltningschef Anders Rosengren.

Alla nya lokalbokningar för allmänheten stoppas fram till och med den 17 november.

– Befintliga bokningar ligger kvar under perioden och de bokningar som är gjorda efter 17 november tillåts. Nybokningar för föreningar och skolor som riktas mot de som är födda 2005 eller senare tillåts under perioden, förklarar Anders Rosengren.

Markan och Mötesplats Ljungdala stänger och alla planerade aktiviteter på Hovdala ställs in.

Omsorgen

Smittspridningen i äldreomsorgen ökar. Tillfälligt besöksförbud införs på alla särskilda boenden. På onsdagen hade nio boende och nio personal konstaterats smittade. På ett LSS-boende har ett utbrott konstaterats där alla sex boende på en avdelning är smittade med covid-19 samt fyra personal.

– Många provtagningar har gjorts och vi inväntar fler svar under torsdagen och fredagen då vi väntar oss fler smittade, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Birgitta Ljungbeck.

– Alla ska bära munskydd vid ansiktsnära vård. Vi utökar provtagning, som görs vid minsta symptom och smittspårning påbörjas direkt om en patient/boende eller personal är smittad, säger Eva Liljekvist Borg, t f chef för omsorgsförvaltningen.

Kommuner har ingen laglig rätt att besluta om besöksförbud i omsorgen.

– Visst, det kan ifrågasättas, men i detta läget kan vi motivera åtgärden. Vi vill skydda alla. Hässleholm är särskilt drabbat och vi har inte läget under kontroll, betonar Eva Liljekvist Borg.

Skolan

De åtgärder som redan finns i skolan och förskolan för att hindra att smittan sprids behålls och förstärks.

– Distansundervisning i årskurs två och tre på gymnasiet blir kvar i samma omfattning. Hittills har inga fall av smitta konstaterats inom skolans enheter, och vi anstränger oss ännu tydligare för att hindra smittspridning, säger skolchef Rolf Bengtsson.

Alla utomstående besök i skolan och förskola stoppas så långt som möjligt och hämtning och lämning av barn i förskola och fritidshem ska ske så säkert som möjligt.

Gymnastik i gymnasieskola ska ske så att eleverna inte behöver använda omklädningsrummen.

– Prao och Kulturskolans undervisning fortsätter som planerat, säger rolf Bengtsson.

Verksamheter

– Medarbetare som kan arbeta hemifrån får göra det och ska vistas på arbetsplatsen endast om det är nödvändigt, säger kommundirektör Bengt-Arne Persson.

Alla möten och utbildningar i kommunens regi genomförs digitalt.

– Det är viktigt att vi är tydliga och klara med budskapen. Vi är i ett allvarligt läge, säger oppositionsrådet Lena Wallentheim, S.

Kommunalrådet Hanna Nilsson, SD understryker vikten av att alla följer anvisningar och bestämmelser.

– Vi sänder ut signalen att detta långt ifrån är över.

Hässleholm

Vetaranmoped stulen

Hässleholm
PORRARP/VITTSJÖ

I slutet på förra veckan upptäcktes en stöld från ett fritidshus i Porrarp utanför Vittsjö. Någon hade på platsen tagit sig in i en verkstad tillhörande fastigheten och ur denna stulit en Crescentmoped från 1970-talet.

Stölden har ägt rum under någon av de två veckor som föregick upptäckten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Hittade på telefonskuld

Hässleholm
SÖSDALA

En person boende i Sösdala fick under tidig tisdagskväll ta emot ett samtal från en person som påstod sig ringa från mottagarens telefonoperatör. Uppringaren sa att det fanns en skuld på drygt 3 200 kronor som kunden skulle betala.

– Men målsäganden har inte gått på detta utan har avslutat samtalet, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Personal smittad – utan symptom

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Nya provsvar under onsdagen visade att minst nio av de anställda på Högalidshemmet drabbats av covid-19.

Tre av dem hade själva kontaktat sin chef och bett att få provtas, medan sex upptäcktes genom den nu aktuella smittspårningen.

– De hade inga symptom. Det är jättelurigt, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck, som konstaterar att det råder en mycket tråkig situation inom omsorgen just nu.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Hässleholm

Stal sticksåg från butikshylla

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

En okänd person stal under tisdagsmorgonen en sticksåg från en butik på Industrigatan. Personen ska helt sonika ha gått in och plockat sågen från en butikshylla.

Värdet på verktyget ska vara knappt 2 400 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Kronofogden efter kommunen

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Än en gång jagar kronofogden Hässleholms kommun för en obetald räkning. Den här gången gäller det en obetald elfaktura.

Det är elen i en personallägenhet som hör till en LSS-bostad som inte blivit betald i tid. Beloppet har därmed växt från 180 till 860 kronor, en summa som kronofogden kräver att kommunen ska betala.

Även i somras sökte kronofogden Hässleholms kommun, efter att omsorgsförvaltningen missat att betala två räkningar. Enligt redovisningschefen berodde det dels beror på barnsjukdomar i det nya ekonomihanteringssystemet, dels på att man haft en mycket stor arbetsbelastning. Coronapandemin hade också minskat möjligheterna att effektivt utbilda den berörda personalen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Stal robot från kyrkan

Hässleholm
BJÄRNUM

Under natten mot tisdagen, strax före klockan 03, stal någon den robotgräsklippare som tillhörde Bjärnums pastorat, och som patrullerade grönytorna på Kyrkvägen i Bjärnum. Några kända iakttagelser finns inte.

Robotgräsklipparen var av en dyrare modell som ska klara av att klippa stora ytor med rejäla lutningar. En ny av samma modell kostar runt 40 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL