Deckardårarna

Mördande bra på semestern

Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl gör podden deckardårarna
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
PODD Del sex i Deckardårarnas podcast har titeln Mördande bra på semestern.

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna.

En klassisk kriminalroman som är lika gammal som Gunilla. Pernillas favorit som har åtta år på nacken men är brännande aktuell. Och så en hel hög bra nyheter. Gunilla och Pernilla tipsar om bästa deckarläsningen i hängmattan eller i skuggan av valnötsträdet - och får hjälp av högaktuella deckarförfattarna Mattias Edvardsson och Sofie Sarenbrant. Det blir också prat om Palmemordet, DNA-teknik, krimpoddar och tv-serier. Välkomna till sjätte avsnittet av Deckardårarna!

FAKTA

Böcker, tv-serier och poddar i avsnitt 6

Böcker vi nämner:

Roseanna av Sjöwall & Wahlöö

Två soldater av Roslund & Hellström

Sovsågott av Anders Roslund

Verkliga brott av Denise Mina

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Syndabocken, Skamvrån och Mytomanen av Sofie Sarenbrant

Ödesmark av Stina Jackson

Det sista livet av Mohlin & Nyström

Säg inget av Patrick Radden Keefe

Samlade verk av Lydia Sandgren

Jag är pilgrimmen av Terry Hayes

Kyrkan av Caroline Engvall

Friheten av Arne Dahl

Tistelhonung av Sara Paborn

Nattsångaren av Johanna Mo

Brännaren av M W Craven

Alltid en dotter av Amy Engel

Cutting Place av Jane Casey

Kolmannen av Jens Henrik Jensen

Tv-serier vi nämner:

Ett fall för Vera, SVT

Snowpiercer, Netflix

Dublin Murders, SVT

Brooklyn 99, Netflix

Poddar vi nämner:

Bear Brook

Uncover

Filterpodden: Skandiamannen och Palmemordet

P1 Dokumentär: Hästgården

Tidigare avsnitt hittar du här

Kultur och nöje

Filmpennan till Göteborgsskribent

Siv Wennberg och hennes livskamrat Eric Carlenstople blev utnämnda till årets filmpar. Bild ur dokumentären 'Sivandivan'. Pressbild.
Foto: Ellinor Hallin
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmpublicisternas förening har tilldelat Göteborgs-Postens filmkritiker Maria Domellöf-Wik årets utmärkelse Filmpennan. Ur juryns motivering: "Att hon är Västsveriges i särklass vassaste filmskribent visar hon ständigt prov på om det så handlar om att leverera den mest kompletta bevakningen av Nordens största filmfestival eller göra exklusiva intervjuer med världsstjärnor på arbete i Trollhättans studior. Hon ryggar aldrig för att dissekera filmpolitiken eller sätta filmens makthavare under luppen."

Filmpublicisternas förening har funnits sedan 1937, som en mötesplats för filmfantaster att utbyta erfarenheter på privat och professionell nivå.

Övriga vinnare 2020: Hederspennan: Marika Junström, redaktör för tidskriften Filmrutan.

Årets filmpar: Siv Wennberg och Eric Carlenstolpe från filmen "Sivan Divan". Årets pr-tupp: Bio Capitol i Stockholm. En särskild blick: Sophia Ohlsson för fotot i "438 dagar".

Årets pristagare: Marika Junström, Maria Dommellöf-Wik, Sophia Olsson, Siv Wennberg och Eric Carlenstolpe samt Jakob Abrahamsson från Bio Capitol. Pressbild.
Årets pristagare: Marika Junström, Maria Dommellöf-Wik, Sophia Olsson, Siv Wennberg och Eric Carlenstolpe samt Jakob Abrahamsson från Bio Capitol. Pressbild.
Foto: Cawa media

Kultur och nöje

Anders Zorns "Valsen" under klubban i höst

Anders Zorns 'Valsen'. Pressbild.
Foto: Bukowskis
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Konstnären Anders Zorn dansade gärna vals, och under sin tid i Paris under första halvan av 1890-talet försökte han fånga rörelsen i dansen och samtidigt skildra den mysiska belysningen i societetssalongerna.

Oljemålningen "Valsen" anses som ett "kaptialverk" och i en kommande auktion på Bukowskis ska en förberedande studie säljas på Important winter sale den 10–11 december.

Utropspris ligger på fem till sju miljoner kronor.

Kultur och nöje

Filmrecension: Magplask för svensk skräckis

Valter Skarsgård kämpar med sin rolltolkning i 'Funhouse'. Pressbild.
Foto: SF Studios
Kultur och nöje
Kultur och nöje Svaga rolltolkningar och en osannolik kärlekshistoria gör skräckisen "Funhouse" till ett magplask. Men den som älskar snygga mordscener lär bli lycklig.

Åtta unga c-kändisar i ett "Big brother"-liknande underhållningsprogram utgör ramen för svensk-kanadensiska skräckfilmen "Funhouse". Valter Skarsgård spelar Kasper Nordin, en före detta kändismake och realitystjärna som motvilligt går med på att delta i programmet "Funhouse" för att bättra på sitt rykte och sin nedgångna karriär. Prissumman på fem miljoner dollar har lockat de tävlande att skriva på ett tveksamt kontrakt och programmet sänds helt ocensurerat på webben, dygnet runt.

Särskilt roligt blir det dock inte för deltagarna då det efter den första utmaningen visar sig att förloraren blir mördad i stället för utröstad och utsläppt ur huset. De följande dagarna blir minst sagt en mardröm för deltagarna, och tittare över hela världen bevittnar lystet det makabra händelseförloppet. Utvecklingen påminner inte så lite om "Saw"-filmerna, men i stället för Jigsaw är det en blodtörstig miljardär som styr det dödliga spelet. Via en digital panda instruerar han de allt mer desperata deltagarna från stora skärmar i huset.

Filmen är finansierad av svenska skräckfilmsentusiaster och är faktiskt riktigt visuellt snygg trots avsaknaden av jättefinansiärer. Några av mordscenerna är dessutom välgjorda men ungefär där slutar det positiva med "Funhouse".

Filmen är oerhört förutsägbar, och den lilla twisten på slutet förtjänar knappt ens en gäspning. Skådespelarinsatserna, möjligtvis med undantag för Christopher Gerards skotske MMA-fighter Headstone, är på skolteater-nivå. Det skriks och gråts och flämtas så dåligt att man får hejda impulsen att ropa till skådespelarna att backa ut ur filmen, ta ett djupt andetag och göra om och göra rätt. Valter Skarsgård gör vad han kan men lyckas inte ge sin deprimerade dekiskändis trovärdighet.

Lägg dessutom till en fullkomligt osannolik kärlekshistoria samt en trött spaning om att folk gillar att se skit på internet. Ett hett tips är att leta upp Tobe Hoopers "The funhouse" från 1981 och se den i stället.

Sara Haldert/TT

Onda pandor vaktar deltagarna i realityshowen 'Funhouse'. Pressbild.
Onda pandor vaktar deltagarna i realityshowen "Funhouse". Pressbild.
Foto: SF Studios

FAKTA

Fakta: Funhouse

(TT)

Genre: Skräck

Premiär: 25 september 2020

I rollerna: Valter Skarsgård, Khamisa Wilsher, Gigi Saul Guerrero med flera

Regi: Jason William Lee

Speltid: 1 timme 46 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: +

Kultur och nöje

"Flyktingkrisen är en kris för den som flyr"

'Man pratar ofta om 'outreach', att nå dem som är intresserade av ämnet. Men jag skulle vilja nå dem som inte är intresserade eller har starka åsikter om människor som flyr, säger David Aronowitsch.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje David Aronowitschs filmer handlar ofta om människor som tappar makten över sina liv vid politiska konflikter.
– Jag blir så väldigt drabbad av det och det borde alla bli, säger han inför biopremiären av "Idomeni", som följer två yazidiska familjer under flera års tid.
PREMIUM

Litegrand av en slump befann sig David Aronowitsch vid gränsen mellan Nordmakedonien och Grekland i augusti 2015. Han hade medverkat vid en filmfestival i Kosovo med baktanken att åka till Makedonien, vars gränser precis hade öppnats.

– Precis när vi kom dit så började det komma jättemycket människor, 2–3 000 om dagen. Tågen gick fortfarande och det blev kaos när folk ville åka med för att ta sig vidare. Det var omskakande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Monáe lyfter slaverithriller

Janelle Monáe är utmärkt i dramathrillern 'Antebellum'. Pressbild.
Foto: Matt Kennedy
Kultur och nöje
Kultur och nöje En thriller om slaveri, låter det spontant som en bra eller dålig idé? "Antebellum" är en sådan – och det visar sig att idén är just både bra och dålig.
PREMIUM

Inledningsscenen, en enda lång svepande tagning, gör att biopubliken omedelbart hittar rätt geografiskt och tidsmässigt. På en bomullsplantage i Amerikas sydstater hänger sammanbitna svarta kvinnor bländande vit tvätt, andra sliter i tryckande hetta på bomullsfälten. Tre personer har försökt fly sina vita plågoandar utan framgång, och flyktförsöket ska nu straffas på de mest plågsamma vis.

Den som har initierat flykten från plantagen, som enligt de sadistiska ledarna är en "uppfostringsplantage", är den unga Eden (Janelle Monáe). Lika plågad som de övriga fångarna på plantagen planerar hon på nytt att försöka ta sig ur det helvete av tortyr hon fängslats i.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Kultur och nöje

Tv-recension: Nya "Fargo" håller stilen

Chris Rock som gangsterledare i fjärde säsongen av 'Fargo'. Pressbild.
Foto: HBO Nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje I säsong fyra av "Fargo" har handlingen flyttats till 1950-talets Kansas City – och en kamp mellan två gangsterligor. Som vanligt blandas svart humor med blodigt våld, även denna gång med fullt godkänt resultat.
PREMIUM

Att recensera en tv-serie efter att ha fått se fyra av elva avsnitt är givetvis vanskligt. Men att döma av det jag fått se, håller den fjärde omgången av ”Fargo” väl, även om man nu har förflyttat sig när det gäller tid och plats jämfört med såväl bröderna Coens film som med de tre serieomgångar som den har inspirerat till.

Från nutid i Fargo, North Dakota, och områden däromkring, har vi nu hamnat i det tidiga 1950-talets Kansas City. I en stiliserad, våldsam prolog skildras hur diverse etniska gangsterligor under åren bekämpar varandra. När handlingen börjar är det en italiensk liga och en svart liga som slåss om makten. Liksom de ligor som föregick dem har man ingått en bräcklig fred genom att ”låna ut” sina yngsta till varandra – dessa unga pojkar är en sorts frivillig gisslan med ett ständigt dödshot hängande över sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Barnboksförfattaren Sam McBratney är död

Barnboksförfattaren Sam McBratney är död. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Med den kärleksfulla historien om den stora och den lilla haren, som älskar varandra "till månen och tillbaka" i "Gissa hur mycket jag tycker om dig", skrev Sam McBratney in sig i hjärtat hos många barn och deras vuxna.

Boken publicerades 1994 med illustrationer av Anita Jeram och blev en stor succé världen över då den översattes till 57 språk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Visuell odyssé blir fullträff

Dev Patel är magnifik som David Copperfield i 'David Copperfields äventyr och iakttagelser'. Pressbild.
Foto: Scanbox
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ett praktfullt och välspelat persongalleri och hisnande viktorianska scener. "David Copperfields äventyr och iakttagelser" lyckas smälta samman färgsprakande humor och djupaste allvar och blir i det mötet en perfekt film.
PREMIUM

En klassiker är en klassiker är en klassiker, och att ta sig an en sådan är en delikat uppgift. När Armando Iannucci sätter tänderna i den brittiske nationalskalden Charles Dickens "David Copperfield" är det så att säga inte utan förväntningar.

Efter att tidigare bland annat ha lockat skratt ur det svårsmälta ämnet Stalins skräckvälde i "The death of Stalin" lyckas Iannucci göra Copperfields öden och äventyr till en absurdistisk, hisnande, färgsprakande odyssé, väl trogen originalet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL