Annons

Pandemin tar inte semester

Publicerad 16 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Pandemin tar inte semester

DEBATT. Starten på det nya decenniet blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Coronaviruset slog till med full kraft och har påverkat hela vårt samhälle. Pandemin har inneburit stora påfrestningar för sjukvården, näringslivet och civilsamhället. På kort tid har vi också varit tvungna att förändra vårt sätt att leva. Den nödvändiga fysiska distanseringen har gjort att sådant som vi i vanliga fall hade tagit för självklart – som att fira barnbarnets födelsedag, gå på teater eller besöka en restaurang – inte varit möjligt. Allra värst har de senaste månaderna givetvis varit för alla dem som själva blivit svårt sjuka eller förlorat en nära anhörig.

Annons

Efter en tuff vinter och vår är nu sommaren äntligen här. Det blir förhoppningsvis en tid för avkoppling och härliga dagar i solen. Men det är viktigt att vi inte släpper garden – coronapandemin tar inte semester.

Den senaste tiden har vi sett en ökning av antalet smittade i 18–20-årsåldern här i Skåne. Smittskydd Skåne bedömer att ökningen kan vara kopplad till de senaste veckornas studentfirande. Med tanke på inkubationstiden för covid-19 skulle vi därför kunna vänta oss ännu fler smittade i Skåne den kommande tiden. Det här visar att det är alldeles för tidigt att blåsa faran över. Om du är ung löper du kanske inte så risk att bli svårt sjuk, men du kan föra smittan vidare till personer som kan bli riktigt sjuka i covid-19.

Med midsommar runt knuten behöver vi därför påminna oss om hur viktigt det är att fortsätta vara försiktiga. I år är det nämligen inte läge fira midsommar i stora folksamlingar. Vi behöver inse att årets midsommar, och sommarens övriga fester också för den delen, inte kan bli som andra år. Jag säger inte att vi ska avstå från alla former av socialt umgänge, men jag säger att vi måste tänka om och försöka göra vad vi kan för att inte sprida viruset. Min uppmaning till alla inför midsommar är därför: Fira gärna, men gör det med förnuft. Träffa gärna några vänner, men gör det helst utomhus och med gott om avstånd mellan er. Ring till dina äldre släktingar, men undvik att besöka dem.

Följ myndigheternas rekommendationer inför midsommar och semestern, uppmanar Gilbert Tribo, Liberalerna i Region Skåne.
Följ myndigheternas rekommendationer inför midsommar och semestern, uppmanar Gilbert Tribo, Liberalerna i Region Skåne.Foto: Mats Schagerström

I Skåne har vi vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridningen. Bland annat har vi infört besöksförbud på våra sjukhus och begränsat antalet resor och fysiska möten för regionens personal. Politiker, myndigheter och andra offentliga aktörer kan göra mycket. Men det går inte att bortse från det personliga ansvaret. Varje enskild människa har ett ansvar att göra vad han eller hon kan för att minska smittspridningen och därmed skydda våra riskgrupper och ge vårdens medarbetare möjlighet att klara den extra arbetsbelastning som pandemin medför. Alla – oavsett om du är ung eller äldre, om du är frisk eller sjuk, om du tillhör en riskgrupp eller inte – måste fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer: Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom.

Gilbert Tribo (L)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons