Lagfarter Nsk

136 kvadratmeter stort hus i Finja sålt

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på Ola Stjernkvists Väg 13 i Finja har fått nya ägare. Köpare är Peter Rolf, 35, och Sara Birgitta Lundell, 31, och säljare är Silva Johansson. Köpet blev klart i maj 2020 och priset blev 2 450 000 kronor. Det 136 kvadratmeter stora huset är byggt 1974.

Bara några hundra meter bort såldes så sent som för två månader sedan ett annat hus, på Tyringevägen 24. Priset blev där 1 150 000 kronor, för det 120 kvadratmeter stora huset.

  • Datum: 2020-05-29
  • Överlåtelse: Vanligt köp
  • Pris: 2450000 kr
  • Taxeringsvärde: 764000 kr
  • Adress: Ola Stjernkvists Väg 13, Finja

Sport

Förra Rosengårdspelaren klar för Lyon

Sara Björk Gunnarsdottir i Rosengårdtröjan 2016. Arkivbild.
Sara Björk Gunnarsdottir i Rosengårdtröjan 2016. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Sport
Sport

Sara Björk Gunnarsdottir som spelade för Rosengård under fem säsonger mellan 2012 och 2016 är klar för franska storklubben Lyon.

Detta innebär att hon lämnar Wolfsburg där hon nyligen, tillsammans med Fridolina Rolfö och Hedvig Lindahl, blev tysk mästare.

29-åringen har skrivit på ett tvåårigt avtal med Lyon.

– Jag är tacksam över att få fortsätta utvecklas som spelare och att få göra det i världens bästa lag, skriver Gunnarsdottir på Instagram.

I Lyon, som vunnit Champions League de fyra senaste åren, blir isländska landslagsspelaren lagkamrat med norska Ada Hegerberg som tidigare blivit utnämnd till världens bästa spelare.

Inrikes

HD: Lärares ingripande var inte kränkande

Vad kan en lärare göra i syfte att hålla ordning bland eleverna utan att skolan gör sig skyldig till kränkande behandling? Högsta domstolen har prövat frågan. Arkivbild.
Vad kan en lärare göra i syfte att hålla ordning bland eleverna utan att skolan gör sig skyldig till kränkande behandling? Högsta domstolen har prövat frågan. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Det var ingen kränkning när en lärare lyfte bort en elev på en skola i Lidköping 2017 – i stället var ingreppet befogat.
Högsta domstolen har nu sagt sitt i den principiellt viktiga frågan om lärares befogenhet i skolan.

Kan en lärare handgripligen flytta på en elev som stör eller hindrar andra från att komma fram? Frågan har debatterats sedan en lärare ingrep på just det sättet – och skolan anmäldes.

I dag kom Högsta domstolens vägledande dom om vad skollagen tillåter. I domen slår HD fast beslutet i hovrätten: det var inte någon kränkning i skollagens mening och kommunen är inte skadeståndsskyldig.

Högsta domstolen skriver i ett pressmeddelande att det ingripande som var aktuellt här – ett grepp om en elevs nacke – i regel är en kränkande behandling. Så som det utfördes var det dock mycket kortvarigt och anpassat för situationen. "Det uppnådde omedelbart sitt syfte att få slut på ordningsstörningen i en situation när eleven inte lydde de uppmaningar han fått om att resa sig från soffan. Det var därför inte fråga om någon kränkande behandling i skollagens mening", skriver HD.

Drogs upp ur soffa

Domen, som lär blir läst av väldigt många lärare, rektorer, föräldrar och politiker, utgår från en händelse på en kommunal skola i Lidköping november 2017.

En då 13-årig åttondeklassare satt i en soffa tillsammans med tre andra elever i skolans rasthall. Soffan hade de ställt så att den stoppade andra från att passera och trots tillsägelse flyttade eleverna inte på den. Pojken satt kvar tills en lärare greppade tag i honom och drog upp honom ur soffan.

En kränkning av eleven, hävdade Barn- och elevombudet (BEO) som å pojkens vägnar begärde skadestånd på 10 000 kronor. Lidköpings kommun hävdade att pojken inte kränkts. Såväl tingsrätt som hovrätt har friat kommunen, med motivering att lärarens ingripande var befogat.

Till saken hör att pojken har adhd med trotsinslag och litet inslag av autism, och att han enligt en särskild handlingsplan skulle bemötas lågaffektivt. Med det menas en pedagogisk metod där vuxna inte ska konfrontera ett utåtagerande barn. Läraren som lyfte undan pojken undervisade honom inte och hade inte vetskap om handlingsplanen.

Kunde greppa

Eleven i fråga upplevde det som att han inte fick luft när läraren grep tag i honom. Efteråt var han rädd och hade ont.

Men såväl tingsrätt som hovrätt kom fram till att läraren hade mandat att agera som han gjorde. Pojkarna störde ordningen och gjorde varken som skolvärdinnan eller läraren sade. I stället tog 13-åringen tag i soffans ryggstöd. I ett sådant läge är "ett visst kroppsligt ingrepp" befogat, skrev hovrätten.

En videosekvens visar att läraren grepp om pojken var "helt kortvarigt och att det utfördes milt och lugnt", skrev hovrätten och påpekade att läraren varit brottare på elitnivå. Detta talar för att greppet varit "väl avvägt och utfört på ett sätt som inte ska skada", enligt domen från juli 2019, alltså för ett år sedan. Det faktum att eleven skulle bemötas lågaffektivt förändrade inte hovrättens bedömning.

Kritik från flera håll

BEO valde då att driva frågan till högsta instans. Frågan om under vilka förutsättningar som skolpersonal fysiskt får ingripa är viktig får hela skolverksamheten, skrev BEO i överklagandet.

Men under den rättsliga resans gång har BEO ifrågasatts, bland annat av utredare på Skolinspektionen, som BEO är del av. De har kritiserat att BEO drivit skadeståndsärenden för hårt med följd att lärare drar sig för att ingripa. Samma kritik har framförts av Liberalerna.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har sagt att hon är orolig över att lärare känner rädsla för att agera enligt skollagen därför att de är rädda för konsekvenser.

En översyn av skolmyndigheterna är aviserad, där även Skolinspektionens och BEO:s respektive roller ses över. När översynen ska vara färdig är inte känt.

Högsta domstolen påpekar att steg ett för att komma tillrätta med stök och oro på en skola måste vara något annat än att gripa in fysiskt. Men det är ofrånkomligt att det ibland krävs att ingripa fysiskt. Det måste ske så lindrigt och kortvarigt som möjligt, och så skedde i fallet på skolan i Lidköping, enligt HD.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Skollagen och BEO

I skollagens (2010:800) kapitel 6 sägs:

9 § Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.

12§ Om huvudmannen eller personalen åsidosätter sina skyldigheter. . . ska huvudmannen dels betala skadestånd till barnet eller eleven för den kränkning som detta innebär, dels ersätta annan skada som har orsakats av åsidosättandet.

Skadestånd för kränkning i andra fall än vid repressalier lämnas dock inte, om kränkningen är ringa.

Om det finns särskilda skäl, kan skadeståndet för kränkning sättas ned eller helt falla bort.

Barn- och elevombudet (BEO) är den instans som kan begära skadestånd för en kränkt elevs räkning.

Om BEO beslutar om skadestånd och skolhuvudmannen inte går med på att betala kan ärendet gå vidare till domstol.

BEO är en del av Skolinspektionen, men har samtidigt ett självständigt tillsynsuppdrag.

FAKTA

Fakta: Ett tidigare fall

Högsta domstolen (HD) tog 2016 ställning i ett annat fall gällande en lärares agerande mot en elev.

Det handlade om en lärare som örfilat en elev i årskurs 1. Läraren hade provocerats av att eleven spottat på henne och reagerade "reflexmässigt" med att ge en örfil. Läraren bad genast efteråt eleven om ursäkt.

Skolhuvudmannen, Svenljunga kommun, tillstod att eleven utsatts för kränkning men menade att det rörde sig om en ringa kränkning och att skadestånd därför inte skulle utbetalas.

Tingsrätten och hovrätten gick på skolhuvudmannens linje, med följd att BEO överklagade till HD.

HD fann att kränkningen inte var ringa och dömde kommunen att betala 5 000 kronor i skadestånd.

Källa: NJA 2016 s 596.

Lagfarter Nsk

Nya ägare till fastigheten på Glimmingevägen 2 i Broby

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på adressen Glimmingevägen 2 i Broby har fått nya ägare. Köpare är Erik och Eva Rudvall, 62 och 57 år, från Eslöv och säljare är Marie och Per Torbjörn Karlsson. Köpet blev klart i juni 2020 och priset blev 360 000 kronor. Huset har en boyta på 83 kvadratmeter.

Så sent som för fyra månader sedan såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Osbyvägen 5. Där blev priset för det 130 kvadratmeter stora huset 1 260 000 kronor.

Inrikes

Coronatester blandades ihop

Coronatester vid fyra hälsocentraler i Västra Götaland blandades ihop. Arkivbild.
Coronatester vid fyra hälsocentraler i Västra Götaland blandades ihop. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes

Patienter som covidtestats vid fyra vårdcentraler i Partille, Herrestad, Bengtsfors och Dals-Ed i Västra Götaland har fått sina provsvar sammanblandade, rapporterar Bohusläningen.

QR-koderna på provrören har blandats ihop med remisser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det rör sig om totalt 70 personer, som nu uppmanas att ta om sina prover. Samtliga hade milda symptom, men nio av de testade visade sig vara smittade med det nya coronaviruset.

– Det är så klart väldigt olyckligt. I värsta fall kan det ju innebära att nio personer har haft en pågående covid-infektion, men har fått ett negativt provsvar, säger Lars Palmqvist, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till tidningen.

Utrikes

Snart öppnar England för 50-talet länder

Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Premiärminister Boris Johnson manar till lugn inför att engelsmännen på lördagen åter kan ta sig en öl på puben, efter tre månaders nedstängning.
Samtidigt som en stor del av det engelska samhället åter öppnar meddelar den brittiska regeringen att resenärer från tiotals länder snart är välkomna igen.

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Hela listan över länder som undantas från karantän kommer under dagen, och än så länge är det oklart om Sverige finns på listan.

"Oavsett om du är semesterfirare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkningen och för brittiska företag", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande.

Endast England

Undantaget från karantänsreglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändande britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.

– Det kommer en lista med över 50 länder, och om man räknar in andra territorier ungefär 60, som vi publicerar senare i dag, säger Shapps till Sky News.

De resenärer som mindre än två veckor innan ankomst till England har vistats i ett land som inte står med på listan kommer även fortsättningsvis att behöva sätta sig i karantän, även om man anländer via ett av de godkända länderna.

Stor öppning i helgen

Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson manar invånarna att agera ansvarsfullt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamheter, om antalet coronasmittade skulle börja öka kraftigt igen.

– När vi tar det här steget, det största steget hittills på vägen till återhämtning, uppmanar jag den brittiska allmänheten att göra det på ett säkert, säger Johnson.

Förra veckan sattes staden Leicester i karantän igen, med stängda skolor och butiker som följd, på grund av en stor ökning av coronafall.

Ny frisyr

I en intervju i London Evening Standard berättar Johnson att han själv planerar ett pubbesök och att han har bokat en tid hos frisören.

– Jag kommer att klippa mig så fort jag kan, säger Johnson, som är känd för sin blonda, bångstyriga kalufs.

I Nordirland kan mötesplatser inomhus öppna igen från och med i dag, fredag, medan Skottland väntar till den 15 juli. Wales har ännu inte satt ett datum för en liknande öppning.

Utan hänsyn till folkmängd är Storbritannien det europeiska land som har drabbats värst av covid-19, sett till antal bekräftat döda och smittade. Drygt 44 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien och drygt 400 000 har konstaterats med smittan.

Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Utrikes

Kraftig minskning av krogvåld i Köpenhamn

Polis på plats i Nyhavn i Köpenhamn för att se till att allmänheten håller avstånd. Arkivbild.
Polis på plats i Nyhavn i Köpenhamn för att se till att allmänheten håller avstånd. Arkivbild.
Foto: Christian Lindgren/Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes

Köpenhamnspolisen har fått 90 procent färre anmälningar om våldsbrott i stadens nattliv under coronanedstängningen.

Under perioden 12 mars till 12 maj har 16 anmälningar om exempelvis personrån och misshandel inkommit – jämfört med 165 under samma period i fjol.

Att anmälningarna skulle minska i och med restriktionerna var väntat, konstaterar Tommy Laursen vid Köpenhamnspolisen. Men han hade inte trott att minskningen skulle vara så stor.

"Det är viktigt att understryka att vi inte kan tillskriva de barer och klubbar som ligger i området ansvaret för allt våldsamt beteende. En stor del av våldet sker utanför och mellan personer som inte har besökt ett uteställe. Men det är ändå tänkvärt att nedstängningen, och de medföljande ändringarna i utelivet, har lett till en så stor minskning", skriver Laursen i ett pressmeddelande.

Enligt de nuvarande restriktionerna får barer i Danmark hålla öppet till 24, medan nattklubbar fortfarande hålls stängda.

Utrikes

Turkisk rättegång om Khashoggimordet inleds

Den saudiske Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Den saudiske Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Foto: Hasan Jamali
Utrikes
Utrikes

En domstol i Turkiet väntas under fredagen inleda en rättegång om det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar internationella medier. Det är första gången anklagelser mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsprocess.

En rättegång har tidigare hållits i Saudiarabien, men bakom lyckta dörrar.

20 personer står åtalade i den turkiska rättegången. Ingen av dem väntas dock närvara då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem.

Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Bland de åtalade i Turkiet finns Saudiarabiens tidigare biträdande underrättelsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset. CIA har dragit slutsatsen att det är sannolikt att självaste kronprins Mohammed bin Salman gett order om mordet, vilket han nekat till.

Ekonomi

Rekyl i tjänstesektorn i juni

Tjänstesektorn fick ett uppsving i juni och inköpschefsindex är nu nära nivån som indikerar tillväxt. Arkivbild.
Tjänstesektorn fick ett uppsving i juni och inköpschefsindex är nu nära nivån som indikerar tillväxt. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) lyfte till 49,2 i juni, från uppreviderade 41,6 i maj, enligt Swedbanks och inköpschefsorganisationen Silf:s månatliga mätningar. Det innebär att indexet nu är nära nivån 50, som indikerar tillväxt.

"Den snabba återhämtningen är delvis en rekyl efter den djupa nedgången i våras men får också stöd av de lättnader som gjorts gällande restriktionerna mot coronaviruset", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen hos Swedbank, i ett pressmeddelande.

För första gången på fyra månader är delindexet för tjänsteföretagens planer för affärsvolymer tillbaka på tillväxtnivå, 53,8 i juni.

Tidigare i veckan visade inköpschefsindex för tillverkningsindustrin en liknande utveckling.

Det samlade indexet för både industrin och tjänstesektorn steg från uppreviderade 41,1 i maj till 48,7 i juni.

NÄSTA ARTIKEL