Lagfarter Nsk

48-åring ny ägare till lantbruksfastighet i Vinslöv

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Nu är det klart vem som köpt lantbruksfastigheten på Vanneberga 3235 i Vinslöv av Nils Erik Håkan Lasson. Ny ägare är Nils Vilhelm Örjan Martinsson, 48, sedan tidigare boende på just Vanneberga. Priset blev 900 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i maj 2020. Huset har en boyta på 140 kvadratmeter.

Till fastigheten hör också 4 hektar betesmark.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes i oktober förra året en gård, på Vanneberga 3229. Där blev priset för den 4 hektar stora gården 5 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mamma till "Lilla hjärtat" inte psykiskt sjuk

Norrköpings tingsrätt anser det bevisat att mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.
Norrköpings tingsrätt anser det bevisat att mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Mamman till den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i Norrköping i slutet av januari i år led inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet, enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket (RMV).
Rättspsykiatrisk vård kan därmed inte bli aktuellt som straff för kvinnan.

Mamman åtalades för att tillsammans och i samförstånd med flickans pappa ha mördat treåringen, som i medierapporteringen kommit att kallas för "Lilla hjärtat". De båda häktades kort efter att flickan hittades död i lägenheten i slutet av januari i år, men pappan dog i häktet i februari och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Enligt åklagaren hade paret dödat flickan genom att utdela trubbigt våld och ge henne narkotiska preparat. Men tingsrätten har redan meddelat att bevisningen inte är tillräcklig för att döma kvinnan för mord.

Vållande till annans död

Rätten finner det dock bevisat att mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.

– Det vill säga att det inte är mord, inte grovt vållande, inte synnerligen grov misshandel och inte brott mot griftefriden. Det är alltså inget uppsåtligt brott. Det är ett vållandebrott som endast handlar om att hon inte har ringt 112 eller tagit flickan till sjukhus och det efter att det hänt, sade kvinnans advokat Per Oehme efter tingsrättens bedömning.

Mamman har hela tiden förnekat brott och försvarets inställning har varit att det var en olyckshändelse. Enligt försvaret slog flickan i huvudet i badkaret.

Tingsrätten ansåg, i enlighet med rekommendationen från den lilla sinnesundersökningen, att det fanns skäl att förordna om rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan för att kunna bedöma om det fanns medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård. Enligt RMV:s slutsatser från den rättspsykiatriska utredningen som lämnades in till Norrköpings tingsrätt på fredagen finns alltså inga sådana förutsättningar.

Kan dömas till fängelse

Hon lider inte av en allvarlig psykisk störning nu, och hon gjorde det inte vid tiden för brottet, enligt undersökningen. Påföljden kan därmed inte bli rättspsykiatrisk vård, utan hon kan i stället dömas till fängelse.

Huvudförhandlingen ska nu återupptas innan rätten håller sin avslutande överläggning och meddelar dom i målet.

FAKTA

Fakta: Fallet med flickan

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem där hon växer upp.

Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.

I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.

Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider i häktet. Mamman sitter häktad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel vid två tillfällen. I maj åtalas hon för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden. Kvinnan förnekar brott.

Källa: Domstolarna

FAKTA

Fakta: RPU

RPU står för rättspsykiatrisk undersökning och den görs för att ta reda på om en person hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och har behov av rättspsykiatrisk vård.

Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast sex veckor.

När den är klar skickas ett utlåtande till domstolen, som använder detta som underlag för att besluta om personen ska dömas till rättspsykiatrisk vård eller inte.

Cirka 500 personer genomgår en RPU varje år, knappt hälften av dessa överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Källa: Rättsmedicinalverket

Skåne

Region Skåne: Håll i och kämpa

Smittskyddsläkare Eva Melander uppmanar skåningarna att hålla i och kämpa på.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
SKÅNE Smittspridningen håller sig på en jämn nivå. Nu vädjar Region Skåne om att skåningarna ska hålla ut och fortsätta hålla avstånd.

Antalet svårt sjuka i behov av intensivvård fortsätter att sjunka i Skåne, samtidigt som positiva testsvar hos yngre ökar till följd av ökade provtagningar. Sammantaget ligger smittspridningen på en stabil nivå.

– Jag har full förståelse för att många börjar trötta på både pandemin och alla de rekommendationer som finns, men vi måste påminna varandra om att fortsätta hålla i och kämpa. Det är till stor del tack vare dom gemensamma insatser och uppoffringar som vi alla har gjort under våren som gör att läget i Skåne ändå är så pass stabilt idag, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

– Samtidigt ser vi att trenden snabbt kan brytas och försämras om vi börjar släppa efter med att hålla avstånd och stanna hemma när vi är sjuka, fortsätter hon.

Hon lyfter fram att det ännu inte går att se resultatet fullt ut från midsommarfirandet, och att en annan osäkerhetsfaktor är att antalet turister ökar i Skåne när nu semestrarna dragit igång.

Lägsta siffran sedan i mars

Den 1 juli hade drygt 42 000 virusprover tagits i länet. Snittet ligger runt 850 per dag.

Antalet inlagda på sjukhus var under fredagen nere i enbart 25 personer, varav sex behövde intensivvård. Det är de lägsta siffrorna sedan den 25 mars. Mellan mitten av april och mitten av juni låg antalet inlagda patienter relativt konstant mellan 70 och 90.

Skåne ligger fortsatt kvar på 252 smittade som avlidit. Det senaste gången det rapporterades om ett dödsfall i länet var den 28 juni.

Ekonomi

Birka Cruises lägger ner

Birka Cruises fartyg M/S Birka Stockholm anländer till hamnen vid Slussen. Arkivbild.
Birka Cruises fartyg M/S Birka Stockholm anländer till hamnen vid Slussen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Eckerökoncernen lägger ner verksamheten i kryssningsföretaget Birka Cruises.
Över 500 anställda berörs av nedläggningen, enligt åländska medier.
– Det är väldigt ledsamt, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises, till TT.

"Vi slutar kryssa – tack för oss!" skriver bolaget på sin hemsida.

De ekonomiska konsekvenserna av pandemin är den främsta orsaken, enligt bolaget, i kombination med en osäkerhet för hur resandet kommer att utvecklas framöver.

Effekt av pandemin

Fackliga förhandlingar som berör 509 anställda inleds nu, enligt åländska medier. 43 av dessa medarbetare arbetar på huvudkontoret i Stockholm och 466 personer arbetar ombord.

– Bakgrunden är att vi i samband med att coronapandemin kom fick ställa in vår trafik. Vi har varit utan intäkter sedan dess, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises, till TT.

– Planerna har varit att återuppta trafiken så snart som möjligt. Men i bedömningen av att göra en lönsam verksamhet ser vi att det inte går att bryta den här negativa trenden inom överskådlig framtid, fortsätter han.

"Väldigt ledsamt"

Birka Cruises har bedrivit verksamhet i 49 år. Eckerökoncernen kör även passagerar- och bilfärjetrafik på Ålands hav och i Finska viken. Planen är att sälja fartyget Birka Stockholm.

– Det är väldigt ledsamt. Vi har haft en verksamhet som vi är väldigt stolta över. I dag är en väldigt tråkig dag, samtidigt som vi får se tillbaka på att vi har fått möjligheten att jobba med det här i många år, säger Marcus Hammarström.

Den här krisen har slagit väldigt hårt mot allt resande – och det gäller såväl flyg som annat, konstaterar han.

– Det som har varit kritiskt för vår del jämfört med andra rederier är att vi är ett renodlat kryssningsrederi, att man kryssar för nöjes skull. Så i vårt fall är det tuffare än flera andra rederier som har fler andra grenar, säger Marcus Hammarström.

Kultur och nöje

Industrirobot okej i cirkusföreställning

Den omstridda roboten i 'The last fish'. Pressbild.
Den omstridda roboten i "The last fish". Pressbild.
Foto: Klara G/Östgötateatern
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Östgötateatern gjorde inget fel när den använde en industrirobot i en nycirkusföreställning förra året. Det slår förvaltningsrätten i Linköping fast.

Enligt beslutet gäller inte Arbetsmiljöverkets föreskrifter för maskiner vid "förflyttning av aktörer vid artistiska framträdanden". Vidare anser rätten att teatern hade vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Det var i höstas som Arbetsmiljöverket förbjöd Östgötateatern att inkludera den omtalade roboten i föreställningen "The last fish", då den ansågs utgöra en säkerhetsrisk för skådespelarna. Teatern överklagade då beslutet till förvaltningsrätten.

Sport

Här tillåts publik – trots pandemin

Så här såg det ut när Partizan Belgrad och Röda Stjärnan möttes i semifinal i den serbiska cupen den 10 juni med 16 000 supportrar på läktaren. Arkivbild.
Så här såg det ut när Partizan Belgrad och Röda Stjärnan möttes i semifinal i den serbiska cupen den 10 juni med 16 000 supportrar på läktaren. Arkivbild.
Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Sport
Sport Svenska fotbollsmatcher spelas utan publik.
Men flera länder har redan börjat tillåta åskådare på läktaren.
Så här hanterar olika länder publikfrågan just nu.

Herrallsvenskan i fotboll drog i gång den 14 juni och den 27 juni var det dags för damallsvenskan. Men även om bollen sparkas på olika arenor runt om i Sverige sker det inför tomma läktare.

Och när publik eventuellt får se matcherna på plats är i dagsläget oklart.

Precis som att arbetet med pandemin har skilt länderna åt är det olika direktiv som gäller för sport världen över. På vissa håll har publik redan släppts in till olika evenemang.

Så här ser det ut i några av länderna:

Danmark

I veckan meddelade danska regeringen att man sänker avståndskravet till en meter. Det öppnar för att kunna ta in tusentals åskådare på idrottsarenorna. Sedan den 8 juni har de danska fotbollsklubbarna kunnat ha 500 åskådare, men i fortsättningen ska det kunna bli betydligt fler.

Man delar upp sittplatserna i olika sektioner och alla som köper biljett ska lämna kontaktuppgifter för att kunna underlätta eventuell smittspårning.

På Parken i Köpenhamn planerar man att dela in arenan i 21 sektioner och ta in 10 500 åskådare.

USA

Indycar har meddelat att de är redo att ta emot åskådare till loppen 17–18 juli i Iowa. Enligt uppgifter kommer det att handla om publik på 5 000–6 000 personer.

Vid ett Nascar-race i Talladega, Alabama, fick 5 000 åskådare se tävlingen på plats och vid det årliga allstar-loppet den 15 juli är det tänkt att 30 000 personer ska få komma in på arenan.

Däremot kommer basketligan NBA spelas utan publik när ligan återupptas den 30 juli. Även PGA-touren i golf spelas utan publik.

Serbien och Kroatien

Tennisens världsetta Novak Djokovic arrangerade en turnering med matcher i Serbien och Kroatien – Adria Summer Tour, som bestod av flertalet uppvisningsmatcher – som spelades inför tusentals åskådare.

Kort efter matcherna berättade Djokovic att han, liksom flera andra av spelarna, testats positivt för coronaviruset.

I Serbien tillåts också ett begränsat antal åskådare på fotbollsarenorna. När mästarna Röda stjärnan spelade sin sista match i ligan den 20 juni fanns drygt 18 000 åskådare på läktaren.

Frankrike

Fotbollsarenorna öppnas upp för publik den 11 juli. Maximalt 5 000 personer kommer att få se matcherna på plats. Det betyder supportrar på läktarna både under herrarnas cupfinal mellan Paris Saint-Germain och St Etienne, liksom under försäsongsmatcherna. Hur det ser ut när nästa säsong startar – herrarna drar i gång i augusti och damerna i början av september enligt den nuvarande planeringen – återstår att se.

Man hoppas också på publik när Franska mästerskapen i tennis avgörs i september. Tanken är att omkring 20 000 åskådare ska kunna vara på plats under inledningen av turneringen och sedan runt 10 000 på finaldagen enligt Reuters.

Sydkorea

Sydkoreanska basebolligan var bland de första större idrottsserierna att starta efter coronapausen. Nu kommer man sakta att låta publiken återvända till arenorna. Åskådarna kommer behöva sitta med minst en tom stol mellan varandra och ha munskydd på sig. Åskådare som kommer till arenan med feber kommer att avvisas. Det kommer att vara förbjudet att äta och att dricka alkohol samt att sjunga, köra hejarramsor och dansa, det skriver nyhetsbyrån AFP.

Taiwan

Idrotten har pågått under pandemin – dock utan publik. Men det har funnits undantag, bland annat har åskådare släppts in på basebollarenorna. Max 1 000 personer har tillåtits. Alla har haft personliga biljetter, burit munskydd och febertestats.

Vietnam

Med publik och utan social distansering – så spelas fotbollen i Vietnam. Visserligen tog landets högstaliga ett uppehåll under början av pandemin men när bollen var i rullning igen var det med folkfyllda läktare. Bland annat hade Nam Dinhs hemmamöte med Viettel den 5 juni nästan 30 000 på plats.

Brasilien…

Trots att Brasilien fortfarande drabbas hårt av coronaviruset, landet har näst högst dödstal i världen, är delar av fotbollen i gång. Campeonato Carioca, distriktsmästerskapet för fotboll i delstaten Rio de Janeiro, spelas trots protester från spelare och klubbar. Från den 10 juli välkomnas dessutom publiken tillbaka till arenorna. Kravet är att åskådarna ska hålla ett avstånd på fyra meter till varandra, enligt AFP.

Ungern

Även i Ungern tillåts publik. När årets mästarlag i fotboll Ferencvaros spelade säsongens sista match, på hemmaplan den 28 juni, fanns nästan 12 000 personer på läktaren. Drygt 9 000 åskådare fanns på plats när det klassiska laget Debrecen i lördags spelade oavgjort mot Paks och därmed föll ur den ungerska högstaligan. Ett rejält nederlag för laget som vann ligan så sent som 2014. Efteråt tog sig flera supportrar in på planen och slet av spelarna deras tröjor i besvikelse.

Ryssland

I Ryssland tillåts publik på fotbollsmatcher trots att landet är ett av de länder som drabbats allra hårdast av coronaviruset. Klubbarna tillåts släppa in åskådare motsvarande tio procent av arenans kapacitet, enligt SVT. I derbyt mellan CSKA Moskva och Spartak Moskva fanns drygt 2 600 supportrar på läktaren,

Japan

Från och med den 10 juli tillåts upp till 5 000 personer på läktarna när det vankas fotboll och baseboll i Japan. Klubbarna får ta in 50 procent av arenans kapacitet eller 5 000. Man tar det antalet som ger minst antal besökare, det skriver nyhetsbyrån AFP. Supportrarna kommer behöva ha munskydd och uppmanas att tvätta sina händer ofta. Att skrika och ropa hejarramsor bör också undvikas.

Bulgarien

Det blev en stökig cupfinal i den bulgariska fotbollen häromdagen när CSKA Sofia mötte Lokomotiv Plovdiv. Matchen spelades inför 12 000 personer – bland annat landets hälsominister – och publiken tycktes inte ta någon större hänsyn till rådande restriktioner. Många höll varken avstånd eller bar munskydd och i den andra halvleken tvingades domaren dessutom avbryta matchen under en period sedan det tänts bengaler och kastats in rökbomber. Efteråt fick ligan och CSKA Sofia böta för händelserna.

Anders Wallin/TT

Bella Franzén/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Utrikes

Avgörande år för pressad Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron har haft det tungt inrikespolitiskt under sina tre år vid makten. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron har haft det tungt inrikespolitiskt under sina tre år vid makten. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Utrikes
Utrikes En stor förändrare – eller bara en parentes?
Det närmaste året blir avgörande för Emmanuel Macron på posten som Frankrikes president.
Motståndarna laddar redan för valet 2022.

Entusiasmen var enorm när den 39-årige förre ekonomiministern i maj 2017 valdes till landets yngste ledare sedan Napoleon-tiden.

Macron svepte in med löften om att vara något annat än den etablerade högern och vänstern som styrt landet sedan andra världskriget. Han skulle få ordning på finanserna igen och modernisera ett Frankrike som tappat fart.

Än så länge går det dock ganska trögt. Coronapandemin har effektivt satt stopp för den ekonomiska uppgång som var på väg i våras. Och dessförinnan har de senaste åren mest präglats av starka proteströrelser: dels från allehanda fackförbund, dels från de så kallade gula västarna.

– Han gick kanske fram lite väl fort, det är nog också hans egen recension nu i efterhand, med att illa förankrat söka reformera på lite för många områden samtidigt. Då utmanas många samhällsgrupper, allt från sjukhusvårdpersonalen till studenter och transportarbetare, analyserar Sveriges avgående Paris-ambassadör Veronika Wand-Danielsson.

Många har svårt

Resultatet har blivit en Macron i motvind. Hans blott treåriga liberala partirörelse LREM gjorde ett uselt kommunalval på båda sidor om coronakrisen. I parlamentet har diverse avhopp lett till en förlorad majoritet.

Enda trösten är måhända att motståndarna inte heller går särskilt bra.

Den senaste opinionsmätningen inför nästa presidentval placerar Macron och Marine Le Pen från Nationell samling (tidigare Nationella fronten) i solklar ledning före alla andra i första omgången, med vardera 27–28 procent av rösterna. Varpå Macron sedan är klar favorit i omgång två – om än med rejält mycket mindre marginal än i valet 2017: 55 procent mot 45.

Kandidaterna från övriga partier ligger i bästa fall på strax över tio procent.

Dags för en kvinna?

Det hindrar ändå inte motståndarna från att drömma.

Högerpartiet Republikanerna (LR) hoppas på Édouard Philippe, nyavgången premiärminister med klart bättre popularitetssiffror än Macron. Även om han blir mer tillgänglig som kandidat när han nu återvänder till sin gamla roll som borgmästare i Le Havre, är det dock fortsatt tveksamt om han kommer att vilja kandidera mot "sin" president, med tanke på hur nära han och Macron arbetat sedan 2017.

Socialistpartiet (PS) håller tummarna för att Paris återvalda borgmästare Anne Hidalgo ska ångra sitt flitigt upprepade nej till en presidentvalskampanj.

– Hon skulle kunna bli en joker för socialisterna genom att också vara miljöinriktad, som hon visat i Paris, säger förre EU-parlamentsledamoten Daniel Cohn-Bendit till belgiska tidningen Le Soir.

En annan tänkbar kandidat med liknande bakgrund är Ségolène Royal, tvåa i presidentvalet 2007.

– Kvinnornas tid har kommit. Jag skulle kunna leda kampen för en vänsterunion 2022, säger hon själv till tidningen Le Figaro.

Grönt uppsving

De stora gröna framgångarna i årets kommunalval skapar även grogrund för en stark kandidat från miljöpartiet EELV, möjligen i form av EU-parlamentsledamoten Yannick Jadot.

– Jag har en galen dröm om en andra valomgång 2022 mellan Macron och Jadot. Det skulle bli en fantastisk debatt. Det skulle ge fransmännen möjlighet att välja tempo i klimatomställningen, säger Cohn-Bendit, veteran från den franska ungdomsrörelsen 1968 och sedermera EU-parlamentsledamot för både tyska och franska miljöpartier.

För att tas på allvar i presidentkampen måste dock de gröna växa rejält. Yannick Jadot ligger än så länge bara på 8 procents stöd i presidentvalsopinionen.

Sista fasen

Samtidigt är Emmanuel Macron fortfarande inne på att lyckas och få en rejäl majoritet bakom sig igen. Fast då lär det krävas kompromisser.

– Inrikespolitiskt förväntas det bli en tuff period framöver. Frankrike är splittrat mellan städerna och landsbygden vilket också blev tydligt vid de senaste kommunalvalen. Läget är relativt skört runt om i landet. Det kan innebära att presidenten sannolikt kommer att behöva acceptera fler eftergifter för att få igenom prioriterade reformer så som pensionsreformen, säger Veronika Wand-Danielsson.

Utrikespolitiskt har Macron haft det lättare och bland annat lyckats få Tyskland att engagera sig starkare i EU-politiken. Men det är inrikesframgångar han behöver får kunna bli omvald.

Och det börjar redan bli bråttom.

– Han har ungefär ett år på sig innan presidentvalskampanjen kommer i gång på allvar och då kommer han inte att kunna genomföra mycket. Detta anses redan vara sista fasen i hans mandatperiod, säger Wand-Danielsson i Paris.

Wiktor Nummelin/TT

Sveriges ambassadör i Frankrike, Veronika Wand-Danielsson, räknar med att president Emmanuel Macron har ett år på sig att agera innan nästa presidentvalskampanj drar igång på allvar. Arkivbild.
Sveriges ambassadör i Frankrike, Veronika Wand-Danielsson, räknar med att president Emmanuel Macron har ett år på sig att agera innan nästa presidentvalskampanj drar igång på allvar. Arkivbild.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
EU-parlamentsledamoten Yannick Jadot ses av många som tänkbar presidentvalskandidat för franska miljöpartiet EELV. Arkivbild.
EU-parlamentsledamoten Yannick Jadot ses av många som tänkbar presidentvalskandidat för franska miljöpartiet EELV. Arkivbild.
Foto: Stephane de Sakutin/AP/TT
Borgmästare Anne Hidalgo i Paris har hittills sagt envist nej till att kandidera i nästa presidentval. Inom Socialistpartiet (PS) hoppas ändå många att hon ändrar sig. Arkivbild.
Borgmästare Anne Hidalgo i Paris har hittills sagt envist nej till att kandidera i nästa presidentval. Inom Socialistpartiet (PS) hoppas ändå många att hon ändrar sig. Arkivbild.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Som fransk miljöminister 2014-2017 var Ségolène Royal djupt involverad i framtagandet av Paris-avtalet 2015. Nu funderar hon på en ny presidentvalskampanj till 2022. Arkivbild.
Som fransk miljöminister 2014-2017 var Ségolène Royal djupt involverad i framtagandet av Paris-avtalet 2015. Nu funderar hon på en ny presidentvalskampanj till 2022. Arkivbild.
Foto: Maja Hitij/dpa/AP/TT
Emmanuel Macron är Frankrikes yngste ledare sedan Napoleon-tiden. Vid tillträdet 2017 hade han ännu inte fyllt 40. Arkivbild.
Emmanuel Macron är Frankrikes yngste ledare sedan Napoleon-tiden. Vid tillträdet 2017 hade han ännu inte fyllt 40. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT

FAKTA

Fakta: Emmanuel Macron

Emmanuel Macron (född 1977) är Frankrikes president sedan 2017 och landets yngste ledare sedan Napoleon. Macron är från nordfranska Amiens och var inledningsvis engagerad i socialistpartiet PS. Han var ekonomisk rådgivare för president François Hollande och ekonomiminister från 2014, innan han 2016 hoppade av och startade egna mittenrörelsen Republiken på väg (LREM).

I Macrons regering sitter flera ministrar med bakgrund i andra partier, exempelvis premiärminister Édouard Philippe och finansminister Bruno Le Maire från konservativa LR och utrikesminister Jean-Yves Le Drian från PS.

Presidenten är gift med Brigitte (född 1953) som tidigare var lärarinna på hans gymnasieskola. Paret har inga egna barn. Hon har dock tre sedan tidigare äktenskap.

FAKTA

Fakta: Femte republikens presidenter

Nio man har suttit som presidenter i Frankrike sedan en grundlagsändring 1958 skapade vad som kallas "den femte republiken":

1958–59 (egentligen sedan 1954): René Coty (1882–1962)

1959–69: Charles de Gaulle (1890–1970)

1969–74: Georges Pompidou (1911–74)

1974–81: Valéry Giscard d'Estaing (född 1926)

1981–95: François Mitterrand (1916–96)

1995–2007: Jacques Chirac (1932–2019)

2007–12: Nicolas Sarkozy (född 1955)

2012–17: François Hollande (född 1954)

2017–: Emmanuel Macron (född 1977)

Fotnot: Mandatperioderna var fem år från 1959-1974 och sedan 2002, däremellan sju år. Coty, de Gaulle, Pompidou, Giscard d'Estaing, Chirac och Sarkozy kom från olika högerpartier medan Mitterrand och Hollande representerade Socialistpartiet (PS). Macron tillhör liberala LREM.

FAKTA

Fakta: Opinionsläget i Frankrike

Så här ser den senaste opinionsmätningen inför första valomgången i presidentvalet i Frankrike 2022 ut:

Fotnot: Mätningen är gjord i två varianter, den ena med Bertrand som LR-kandidat, den andra med Baroin. Båda ger partiets kandidat 12 procents stöd. I en potentiell andra valomgång mellan Le Pen och Macron stöds Macron av 55 procent mot 45 för Le Pen.

Källa: Opinionsinstitutet Ifop-Fiducial.

Utrikes

Stora mängder falska eurosedlar stoppade

En tioeurosedel under lupp i Tyskland. Arkivbild.
En tioeurosedel under lupp i Tyskland. Arkivbild.
Foto: Jens Meyer/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polis i Spanien och Rumänien har ingripit mot två tryckerier som tillverkat stora mängder falska sedlar i eurovaluta respektive rumänsk leu, uppger Europol, som gett stöd åt insatserna.

Vid ingripandet i Spanien, den 17 juni, greps två huvudmisstänkta, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Under husrannsakan fann polisen utrustning och material som tyder på att den illegala verksamheten haft kapacitet att trycka omkring 300 000 falska eurosedlar.

I Rumänien genomsökte polisen den 24 juni fem fastigheter och tog in tre personer för förhör. Hemma hos den huvudmisstänkta hittades avancerad utrustning för sedeltillverkning samt omkring 400 sedlar av valören 100 leu till ett värde av motsvarande drygt 80 000 kronor.

Sedlarna bar alla synliga säkerhetsdetaljer vilket innebär att det skulle vara i princip omöjligt för en lekman att upptäckta att de var falska, skriver Europol.

Inrikes

Ekström: Viktigt att befogenheter förtydligas

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är positiv till att lärarnas befogenhet förtydligas. Arkivbild.
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är positiv till att lärarnas befogenhet förtydligas. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Högsta domstolens beslut om händelsen på en skola i Lidköping välkomnas av lärarfacken. Samtidigt riktas återigen kritik mot Barn- och elevombudet som begärt skadestånd å elevens vägnar.
– För mig är det inte viktigt vilken myndighet som gör vad, utan att barn har någonstans att vända sig, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

På fredagen kom beskedet att HD går på kommunens linje i fallet där en lärare handgripligen flyttade på en elev på en kommunal skola i Lidköping 2017. Rätten slår fast att läraren inte kränkte eleven när han tog nackgrepp och kommunen blir inte skadeståndsskyldig.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, gläds åt beskedet.

– Det här är en otrolig lättnad tycker jag, det är jätteviktigt att det förtydligas att lärare har ett ansvar för att skapa trygghet och att det följer befogenheter med det. Jag hoppas det kommer skapa en större säkerhet och trygghet för lärarna, säger Fahlén.

Läraren: Skönt beslut

Hon påpekar att ett fysiskt ingripande aldrig får handla om bestraffningar utan måste falla under tillsynsplikten för lärare.

– Man måste få agera när saker och ting inte står rätt till och ansvara med sunt förnuft för den allmänna ordningen i skolan, säger Fahlén.

Även Maria Rönn, vice ordförande för Lärarförbundet tycker det är bra att HD förtydligar vad som gäller men vill att man även ser över skollagen.

När fallet behandlats i tingsrätt och senare hovrätt har Barn- och elevombudsmannen (BEO) kritiserats från många håll. Kritiken har handlat om att BEO, som krävt skadestånd å elevens vägnar, riskerar att hindra lärare från att ingripa i allvarliga lägen, eftersom lärarna kan vara rädda för att bli anmälda och utpekade.

Läraren, vars agerande har varit föremål för rättsprocess under flera år, berättar för Nya Lidköpings-Tidningen att han är lättad över beskedet.

– Nu känns det väldigt, väldigt skönt att kunna lägga detta bakom sig efter 2,5 år. Och att man faktiskt får göra lite för att upprätthålla ordningen i skolorna. Om domen blivit tvärtom hade det inte varit bra signal till övriga lärar-Sverige, säger han till tidningen.

Tydlighet viktigt

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att det redan pågår en översyn över reglerna kring trygghet och studiero i skolan och en översyn av skolmyndigheterna, där Barn- och elevombudet ingår.

– Det är viktigt att det är tydligt vad som gäller i skolan och om det uppstår ordningsstörningar finns det vuxna som har en skyldighet att ingripa för att upprätta ordningen, säger Ekström.

Översynen är en del av januariavtalet som slöts med samarbetspartierna Liberalerna och Centern men det finns inget datum satt för när den, eller den nationella planen för trygghet och studiero i skolan, ska vara klar. Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad återupprepar efter domen partiets kritik mot BEO:s roll.

– Vi är tydliga med att funktionen ska avvecklas och Skolinspektionen ska renodlas. Barn- och elevombudet har tagit som praxis att göra tolkningar som Skolinspektionen inte står bakom, säger Roger Haddad.

Anna Ekström ger inget svar på om regeringen kommer gå samarbetspartiet till mötes i frågan.

– Det är helt naturligt att Skolinspektionens och Barn- och elevombudets roller ses över i översynen. Det viktiga för mig är inte vilken myndighet som gör vad, utan att barn har någonstans att vända sig om de blir illa behandlade i skolan.

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson.
Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
NÄSTA ARTIKEL