Kultur och nöje

Dramaten släpper biljetter – men bara 50

Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Under onsdagen släpper Dramaten biljetter till höstens program – men bara 50 per föreställning, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Några föreställningar är redan slutsålda, eftersom publiken som hade biljetter till våren har getts tillfälle till förköp. Det gäller bland annat "Kvinnostaden", "Maj", "Röde Orm" och "Tröstrapporter".

"Vi hoppas kunna framföra attraktiv och angelägen scenkonst oavsett om det sitter 50, 100 eller 700 i publiken. Det finns redan ett mycket stort intresse och i nuläget kommer biljetterna tyvärr inte räcka till alla som vill komma. Vi hoppas på förståelse för detta och om läget ändras kommer vi omedelbart öppna upp för fler att ta del av våra föreställningar”, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Rättegången mot Aron Flam inleds

Komikern Aron Flam är åtalad för upphovsrättsbrott. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Har Aron Flam med uppsåt eller grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten?
Den frågan tas upp i dag när rättegången mot komikern inleds. I centrum står "En svensk tiger".

Rättegången handlar om Aron Flams parodiska version av "En svensk tiger".

Bilden av den blågula tigern är ursprungligen skapad av Bertil Almqvist och användes i en reklamkampanj åt Statens informationsstyrelse under andra världskriget. Symbolen är upphovsrättsskyddad och motpart i målet är Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna.

I Flams version bär tigern en armbindel med ett hakkors samt gör Hitlerhälsning. Hans advokat Monique Wadsted menar att det inte rör sig om upphovsrättsbrott.

– Det här målet handlar om användning av en symbol för satir och samhällskritik – och satir och samhällskritik är yttrandefrihetens innersta kärna. Staten ska inte åtala sådant som ligger inom yttrandefrihetens innersta kärna, säger hon.

Böckerna beslagtogs

I juni omhändertogs den tredje upplagan av Aron Flams bok "Det här är en svensk tiger" på 2 282 exemplar, där komikerns version av tigern pryder förstasidan. I augusti beslutade Patent- och marknadsöverdomstolen att häva beslaget av boken, med motiveringen att åklagaren vid tidpunkten inte presenterat tillräckligt med underlag kring det påstådda upphovsrättsintrånget för att ett beslag skulle vara befogat.

Monique Wadsted menar att åklagaren redan har fått en reprimand i överdomstolen, i samband med att beslaget hävdes.

– Varför åklagaren inte lade ner åtalet efter det att beslaget hävdes, det är oklart, säger hon.

Vill inte kommentera

Kammaråklagare David Ludvigsson säger till TT att han inte vill kommentera fallet innan domen kommer. I juli skrev han i ett pressmeddelande: ”Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Nu får domstolen göra den slutliga avvägningen mellan de motstående intressena i det här konkreta ärendet”.

Aron Flam nekar till brott. I en intervju med Kulturnyheterna i juli sade han:

– Åklagaren anser att jag begått upphovsrättsbrott, jag anser att jag begått satir.

Huvudförhandlingen pågår under torsdagen, och kan vid behov fortsätta den 1 oktober.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: "En svensk tiger"-striden

I juni 2020 beslagtogs den tredje upplagan av Aron Flams bok "Det här är en svensk tiger" av polis, i samband med utredningen om upphovsrättsbrott.

Aron Flam åtalades för upphovsrättsbrott den 17 juli, där han enligt åtalet ”med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten”.

Två dagar efter åtalet gjorde komikern en ny version av bilden, där tigern i stället bär fångdräkt och davidsstjärna, och har en boja runt ena baktassen. Bilden publicerades i samband med en gräsrotskampanj, där Aron Flam söker ekonomiskt stöd för eventuellt skadestånd, rättegångskostnader och uteblivna intäkter.

Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till "En svensk tiger", yrkade även på ett så kallat interimistiskt vitesförbud, vilket skulle ha inneburit att Flam skulle förbjudas att förfoga över verket och använda dess titel fram till målet är avgjort. Aron Flam bestred museets yrkande, som senare också avslogs av Patent- och marknadsdomstolen.

I augusti beslutade Patent- och marknadsöverdomstolen att häva beslaget av boken, med motiveringen att åklagaren vid tidpunkten inte presenterat tillräckligt med underlag kring det påstådda upphovsrättsintrånget för att ett beslag ska vara befogat.

I september valde Högsta domstolen att inte pröva frågan om ett så kallat interimistiskt vitesförbud, vilket innebär att Aron Flam får fortsätta att använda sig av symbolen till dess att upphovsrättsmålet är avgjort.

Kultur och nöje

Dags för Bokmässan Play

I fjol talade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg. I år deltar hon i en strömmad invigningsceremoni från Fotografiska i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Glöm trängsel och mingel bland förlagsmontrarna på Bokmässan i Göteborg. Nu invigs i stället Bokmässan Play vars seminarier strömmas direkt och gratis till alla intresserade.

Invigningen av den coronasäkrade mässan sker i dag, torsdag, på Fotografiska i Stockholm varifrån många av seminarierna, torsdag till och med söndag, strömmas via Bokmässans hemsida.

Frida Edman, Bokmässans ansvariga, beskriver play-tjänsten som "en guldgruva av både direktsända och förinspelade författarsamtal" som kommer att finnas tillgängliga under ett års tid.

Under de fyra dagar som mässan pågår kommer 140 digitala studiosamtal att hållas, och totalt medverkar cirka 440 författare, forskare och sakkunniga. Årets mässa ägnas i huvudsak åt svensk litteratur och bland de medverkande författarna finns bland andra Anna-Karin Palm, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Hanna Nordenhök och Göran Greider.

En handfull utländska dragplåster, däribland Salman Rushdie, Jonathan Safran Foer och Valeria Luiselli, medverkar genom samtal som spelats in i New York.

Erika Josefsson/TT

FAKTA

Fakta: Bokmässan 2020

Årets Bokmässa hålls i två delar. Bildningshubben pågår 24–25 september och riktar sig främst till lärare, skolpersonal och bibliotekarier – men också en intresserad allmänhet. Här pratar man utifrån spåren "demokrati, lärandet och morgondagen". Bland annat samtalar Jason Timbuktu Diakité, Elin Ek, Birgitta Ohlsson, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd om böcker som ger unga kraft.

Bokmässans litteraturfestival pågår 26–27 september och består av sex programspår: crimetime, hjärnan, samtiden, idéerna, livet och litterär salong.

Svenska deltagare är bland andra Majgull Axelsson, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther och Martin Hägglund. De författare som deltar från New York är: Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Hela programmet finns att ta del av på bokmassan.se. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september. Men varje inslag har också en så kallad mediepartner, som sänder samtalen.

Kultur och nöje

Skrev sig ur sorgen efter vännen Jörgen

Jörgen Johansson och Anders Mårtensson fotograferade inför ett av deras gemensamma äventyr, när boken Local Heroes - the Asbury Park Music Scene” skulle ges ut i USA 2008.
Foto: Jörgen Ahlström/arkiv
Kultur och nöje
Kultur och nöje När sorgen och saknaden efter vännen blev för tung började journalisten Anders Mårtensson skriva. I november släpps hans bok ”När åker vi? – ögonblick av Jörgen Johansson”. – Jag hoppas den ska hamna nära hjärtat hos alla de som tyckte så oerhört mycket om Jörgen, säger han.

När Jörgen Johansson i slutet av 2019 förlorade kampen mot cancer, 50 år gammal, hade han hunnit med mer än de flesta. Som fotograf, främst på Norra Skåne och Skånska Dagbladet, hade han vunnit priser och rest över världen, som musiker levt rock’n’rolldrömmen och som person skapat nära relationer till och rört hjärtat på många.

Anders Mårtensson minns deras första möte i mitten av 90-talet. Då, som nu, var han nöjesredaktör på Kristianstadsbladet när Jörgen Johansson erbjöd en intervju med den amerikanske musikern Joe D’Urso.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Metropolitan-operan tvingas hålla stängt i ett år

The Metropolitan Opera – även kallad The Met – i New York ställer in säsongen 2020-2021. Arkivbild.
Foto: Kathy Willens/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

The Metropolitan Opera – även kallad The Met – i New York ställer in säsongen 2020-2021 på grund av den pågående coronapandemin, skriver New York Times. Beskedet innebär att ridån på det anrika operahuset i Lincoln Center kommer att gå upp tidigast i september nästa år.

"Vi beklagar att Metropolitan-operan har behövt fatta det svåra beslutet att ställa in hela den kommande säsongen efter att ha rådgjort med hälsovårdsmyndigheterna", skriver ledningen för institutionen i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Storfilmspremiärer skjuts upp – igen

Premiären av 'Black Widow', med Scarlett Johansson i huvudrollen, skjuts upp till maj 2021.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Ännu ett kapitel i följetongen kring uppskjutna filmpremiärer i coronakrisens spår skrevs under onsdagen efter att mediekoncernen Disney meddelat att man skjuter på biografvisningarna av storfilmerna "Black Widow", "West Side Story" och "Döden på Nilen" i flera månader, skriver Variety.

Enligt det senaste beskedet kommer "Black Widow,” med Scarlett Johansson i huvudrollen, att ha premiär för biografpubliken först den 7 maj 2021 och inte den 6 november i år, som tidigare meddelats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Kultur och nöje

"Black Mirror"-regissör tar över "Star Wars"-serie

Diego Luna repriserar sin roll från 'Rogue One'-filmen i den nya Star Wars-filmen 'Cassian Andor'. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"Black Mirror"-regissören Toby Haynes tar över regissörsrollen för den nya Star Wars-serien "Cassian Andor" från Tony Gilroy, skriver Deadline. Enligt sajten var Gilroy, som bor i New York, tvungen att snabbt bestämma sig för huruvida han ville ta sig till London, där serien ska spelas in, och hoppade av på grund av rådande coronaläge.

"Cassian Andor" beskrivs som en spionhistoria som spinner vidare kring "Rogue One"-figuren Cassian Andors bakgrund i rebellrörelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sångerskan Juliette Gréco död

Den franska sångerskan och skådespelaren Juliette Gréco har dött vid 93 års ålder. Arkivbild.
Foto: Hanssen, Eystein/NTB
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franska sångerskan och skådespelaren Juliette Gréco har dött vid 93 års ålder, skriver Le Figaro. Hon inledde sin karriär, som pågick under mer än 70 år, under 1940-talet som sångerska på Paris kaféer i området Saint-Germain-des-Prés – en populär träffpunkt för anhängare till existentialismen. Juliette Gréco blev där också vän med personer från Paris kulturliv som författaren och poeten Boris Vian och sångaren och kompositören Serge Gainsbourg.

Under 1950- och 1960-talet medverkade Gréco även i ett antal franska och internationella filmer, däribland "Och solen har sin gång" (1957), "Ett moln på min himmel" (1957) och "Onkel Toms stuga" (1965).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dubbla invigningsfilmer när Buff äntligen blir av

Buffs programchef Daniel Lundquist och festivalgeneral Julia Jarl ser fram emot att Buff 2020 äntligen blir av.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Buff Dubbla invigningsfilmer och film från alla världsdelar. På söndag är det äntligen dags för barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff i Malmö efter ett halvt års försening på grund av coronapandemin. - Det känns jättebra och även om det blir mycket färre i publiken på biograferna så blir det ändå det här mötet med biografen, med filmerna och med filmarna som är kärnan i Buff, säger festivalgeneral Julia Jarl

Med bara en dryg vecka kvar till festivalinvigningen fattade Buff i våras det svåra beslutet att ställa in festivalen på grund av coronapandemin.

- Vi var färdiga och skulle bara rulla ut allt, konstaterar Julia Jarl.

Nu blir det i stället en något mindre höstfestival som invigs på söndag 27 september och avslutas på onsdag 30 september. Fokus blir framför allt på filmvisning, både på plats på biografen Panora i Malmö och via streaming. Det blir också några regissörssamtal via länk och naturligtvis en digital prisutdelning där vinnarna i Buffs olika tävlingskategorier presenteras. Däremot blir det inga seminarier och ingen familjedag.

- När biograferna började öppna i somras kände vi att en nedbantad version nog skulle kunna fungera med de regler som finns, säger Julia Jarl. Och det var också viktigt att kunna genomföra vår prisutdelning.

– Vi har tre tävlingskategorier där man kan vinna 100 000 kronor så det är många filmskapare som sitter och väntar på att få veta vem som blir vinnare, konstaterar Buffs programchef Daniel Lundquist.

H is for Happiness från Australien är en av Buffs två invigningsfilmer.
Foto: David Dare Parker

Alla tävlingsfilmer visas

Vårens Buff hade runt 130 filmer på programmet. Riktigt så många blir det inte nu men mer än hälften av de 130 kommer man att kunna se utlovar Daniel Lundquist och konstatera också att alla världsdelar finns representerade i programmet.

- Vi visar nästan alla de kortfilmer som fanns på programmet i våras och mer än hälften av långfilmerna, berättar han vidare. När vi ställde in i våras var målsättningen att alla filmerna vi hade på programmet på något sätt skulle nå ut till en publik. Vissa har fått någon annan typ av distribution, någon är såld till Netflix och så samarbetar vi med till exempel Malmö Arab Film Festival och Latinamerika i fokus kring visningen av några av dem. Så den festival som drar i gång nu visar alla tävlingsfilmer och så egna importer som inte har något annat visningsfönster.

The Orphanage som utspelas i Afghanistan är en av Buffs två invigningsfilmer.
Foto: Pressbild

Och även om festivalen är bantad så blir det en dubbelt upp när det gäller invigningsfilm. På söndag visas nämligen först den australiensiska filmen H is for Happiness som är för en publik från 9 år och uppåt och sedan The Orphanage som utspelas i Afghanistan och riktar sig till en tonårspublik. Efter bägge filmerna blir det också samtal med regissörerna via länk från deras respektive hemland.

- H is for Happiness är ett fantastiskt lyckopiller, feelgood när det är som bäst, säger Julia Jarl.

- Och The Orphanage är Sverigepremiär för Shahrbannoo Sadats andra långfilm som baseras på den verkliga historien om en mans uppväxt i Afghanistan, berättar Daniel Lundquist. Vi har visat den första filmen tidigare och nu handlar det om en 14-årig kille som älskar Bollywood. Det fina är att även om det i grunden är en väldigt tung film så blir det utblandat med fantastiska Bollywoodinslag som är imitationer av gamla Bollywoodfilmer.

Finns det något genomgående tema i filmprogrammet?

- Vi hade det övergripande temat uppror i vårprogrammet och det hänger kvar i många av filmerna som visas nu och vi har också kortfilmspaket på det temat, berättar Daniel Lundquist.

Kan du ge något exempel?

- Vi visar till exempel en fantastisk tysk film som heter System Crasher som handlar om en nioåring som inte riktigt passar in och flyttas mellan olika fosterhem. En annan film på temat är amerikanska Goldie om 18-åriga Goldie vars mamma hamnar i fängelse. Goldie måste då ta hand om sina syskon men drömmer samtidigt om att slå igenom i New York genom en musikvideo.

Den brittiska filmen Perfect 10 tävlar i ungdomskategorin på årets Buff och är även en av festivalgeneralen Julia Jarls favoritfilmer.
Foto: Pressbild

Aldrig helt digital

Efter invigningssöndagen blir det alltså filmvisning för skolor dagtid - både på bio och streamat - måndag till onsdag. På eftermiddagarna och kvällarna visas som vanligt filmer som är öppna för alla och då är det enbart visning på plats med max 50 personer i publiken som gäller. Att göra Buff helt digital har aldrig varit aktuellt.

-- Vid sidan av det fantastiska utbudet av filmer som inte hade visats annars så är mötet Buffs kärna, säger Julia Jarl.

– Vi vill att hela Malmö möts kring filmen i det där magiska, speciella rummet för film som biografen är. Och också att man ska få möta filmskapare och andra som gjort filmerna, instämmer Daniel Lundquist.

- För den unga publiken som vi vill nå är utbudet i dag jättestort och man väljer själv vad man vill se och det är oftast en ensam upplevelse hemma framför en liten skärm, fortsätter Julia Jarl. Vi vill ge dem något annat, ha dem här för en stund och ge en upplevelse som de kanske inte valt själva.

Nästa Buff planeras

Samtidigt som årets Buff äntligen drar i gång pågår också planeringen för fullt inför Buff 2021. 13 till 19 mars är dags och då hoppas man kunna återgå till festivalens normala storlek och planerar också för att en del av de seminarier som fanns på programmet i våras ska bli av.

- Vi hade till exempel en konferens kring temat ”Meeting the young audience” på programmet och också ett seminarium kring film för de allra yngsta. Dem tar vi nu med oss till 2021, berättar Daniel Lundquist.

– Och vi har börjat titta på film inför det programmet också, lägger han till.

- Det blir verkligen en intensiv höst och just nu har man två festivaler i huvudet samtidigt. Men det känns så roligt och lika pirrigt som vanligt inför invigningen på söndag, säger Julia Jarl.

Den algeriska filmen Matares tävlar i barnfilmskategorin på Buff och är även en av programchefen Daniel Lundquists favoritfilmer.
Foto: Pressbild

FAKTA

Filmtips

Julia Jarl och Daniel Lundquist väljer en favorit var ur Buffprogrammet:

Julia: ”Jag gillar Perfect 10 som är med och tävlar i ungdomskategorin. Det är brittisk socialrealism om en tjej som håller på med gymnastik. Hon är lite utanför och kommer inte riktigt in i gänget och så dyker en okänd halvbror plötsligt upp. Filmen handlar mycket om deras relation och vem man ska bli. Verkligen jättefin och lite som Fish Tank i känslan.”

Daniel: ”En film som verkligen är värd att nämna är algeriska Matares som tävlar i barnfilmskategorin. Det är en väldigt stark berättelse som utspelas i en hamnstad i Algeriet där mycket flyktingar samlas. Där möts en 8-årig flicka och en 12-årig pojke som bägge försörjer sig på att sälja blommor till turister. Han är muslim och hon kristen och det är en väldigt mångbottnad konflikt mellan barnen och en film som skildrar flyktingsituationen vid Medelhavet ur ett barnperspektiv.

NÄSTA ARTIKEL