Annons

Företag vill hyra ut Skånetrafikens biljetter

Ett nystartat företag har hört av sig till Skånetrafiken för ett samarbete. Affärsidén är att underlätta för att dela biljetter till kollektivtrafiken, men än så länge är Skånetrafikens intresse svalt.
Trafik • Publicerad 18 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Med en ny app hoppas företaget locka människor att hyra ut sin biljett. Men Skånetrafiken varnar för att det kan leda till höjda priser.
Med en ny app hoppas företaget locka människor att hyra ut sin biljett. Men Skånetrafiken varnar för att det kan leda till höjda priser.Foto: Johan Nilsson/TT

Företaget har skapat en plattform där tanken är att människor ska mötas och hyra ut biljetter till varandra.

– De har kontaktat oss för ett eventuellt samarbete. Vi har inte svarat än utan behöver prata ihop oss. Vi ska lyssna på vad de har att säga, men det är många aspekter som vi måste ta hänsyn till, säger Pernilla Lyberg, marknadschef på Skånetrafiken.

Annons

Vilka aspekter rör det sig om?

– Dels att vi själva har en 30-dagarsbiljett som har en utlåningsfunktion men också att en sådan affärsmodell skulle kunna påverka våra intäkter på lång sikt, vilket i sin tur då kan påverka biljettpriserna eller i värsta fall den skattefinansierade intäktsdelen. Då drabbas de som reser med oss negativt genom höjda biljettpriser eller alla skåningar genom högre skatter.

Är ni oroliga för att sådana här initiativ skulle kunna skada er?

– Oroliga kan jag inte säga att vi är förrän vi har tittat på vad det skulle innebära för oss. Jag är orolig för om det skulle innebära en försämring för kunden. Vårt uppdrag är ju att hela tiden ha det bästa erbjudandet till kunden.

Dag Ankersen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons