Annons

Nu måste skåningarna tänka på vattnet

Värmen och pandemin har gjort att de skånska vattenverken arbetar på maxkapacitet, nu vädjar Sydvatten till befolkningen att tänka på vattenanvändningen.
– Det är allvarligt, det finns en risk att vattnet inte räcker till, säger Stefan Johnsson, säkerhets- och kvalitetschef på Sydvatten.
Skåne • Publicerad 18 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folk är hemma i större utsträckning nu än tidigare, och värmen slår till. Det har gjort att vattenförbrukningen i de skånska kommunerna är upp mot 50 procent högre än normalt. Trelleborg har redan infört ett bevattningsförbud dagtid, och fler kommuner kan följa efter, säger Stefan Johnsson.

– Vi vet att det är många som diskuterar det i skrivande stund. Det är en väldigt hög belastning ute i kommunerna där man har svårt att hantera de extremt höga uttagen, säger han.

Annons

Nu vädjar man till skåningarna att tänka på hur man använder vattnet. Bland förslagen på Sydvattens hemsida återfinns tips om att duscha i stället för att bada, att bevattna gräsmattan sparsamt (och på morgonen) och att stänga av vattnet när man borstar tänderna.

– Bara om man låter en vattenspridare stå på på gräsmatta i 20 minuter går det åt 150 liter vatten, så totalt sett gör de här åtgärderna väldigt mycket, säger Stefan Johnsson.

Vattenkrisen börjar närma sig nivåerna för år 2018, då bevattningsförbud infördes i stora delar av Skåne. Ett liknande scenario kan vara bara dagar bort om inte skåningarna ändrar sina vattenvanor nu.

– Det är en allvarlig situation, det vill jag betona. Vi kan säga att det här är en stark vädjan för att vi tror på att vi gör den här förändringen på frivillig väg.

Men om skåningarna inte gör det så tvingar ni dem?

– Ja, precis. Om inte denna vädjan hörsammas kan kommunerna tvingas införa bevattningsförbud.

Dag Ankersen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons