Lagfarter Nsk

Ny ägare till hus i Hässleholm

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Tommy Martin, 71 år, har tagit över fastigheten på Norra Sandby 4295 i Hässleholm från Sven Bertil Kristoffersson. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i juni 2020. Det 88 kvadratmeter stora huset är byggt 1947.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Norra Sandby 4286. Där landade priset på 990 000 kronor för det 86 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Efter brutala gårdsrån – nu kommer domen

Januari tidigare i år: Polis på plats och knackar dörr på en ort utanför Ystad efter ytterligare ett rån mot en gård. Arkivbild.
Januari tidigare i år: Polis på plats och knackar dörr på en ort utanför Ystad efter ytterligare ett rån mot en gård. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den misstänkta rånartrion har pekats ut för en serie rån i avsides belägna bostäder på Österlen och Söderslätt i Skåne. Flera av rånoffren har vittnat om hur de utsatts för grovt våld. Nu meddelas domen.

Den våldsamma rånturnén tog sikte på avlägsna skånska gårdar i januari i år och gick så långt att polisen gick ut på Facebook och varnade för de aggressiva rånarna.

Vid det första rånet, i Fuglie utanför Trelleborg den 13 januari, påstod rånarna att de ville titta på en vara som utannonserats på Blocket – en metod som sedan användes vid fler rån. Övriga rån och rånförsök skedde i Tomelilla, Borrby, Löderup, Högestad och Vollsjö.

Vid det sistnämnda rånet, i Vollsjö den 30 januari, utsattes ett äldre par för grovt våld och mannen slogs ner och misshandlades så svårt att han förlorade medvetandet. Kvinnan hotades med kniv mot sitt bröst för att hon skulle förmås öppna ett kassaskåp och överlämna bankkort och koder.

Åtalet har omfattat tre fall av grovt rån, rån, rånförsök och försök till grov stöld, som enligt åtalet utfördes av två män, 25 respektive 30 år gamla, och en 19-årig kvinna. Åklagaren har bedömt att flera av rånen som grova eftersom försvarslösa människor utsattes för kraftigt våld.

Domen meddelas av Ystad tingsrätt i dag.

Anna Karolina Eriksson/TT

Utrikes

Australien lämnar avtal med Hongkong

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Foto: Lukas Coch/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Australien lämnar det utlämningsavtal som man har haft med Hongkong. Enligt premiärminister Scott Morrison sker det eftersom den nya säkerhetslag som Kina har infört i staden "utgör en grundläggande förändring av omständigheterna".

Morrison säger vid en presskonferens även att personer från Hongkong som befinner sig i Australien kan få sina visum förlängda med fem år. Omkring 10 000 personer från Hongkong befinner sig i Australien på studentvisum eller tillfälligt arbetsvisum.

Australiens myndigheter varnar även sina medborgare som befinner sig i Hongkong för risken att gripas "på vaga grunder" med tanke på den nya säkerhetslagen.

Krönikor

Befriande att höra om föräldrafadäser

Krönikor
krönika

Att vara förälder är ingen tävling. Man ska inte jämföra sig med andra föräldrar. Inte tänka ”ha, ha, vi är bättre föräldrar för vi gjorde si och det gjorde inte de” eller ”åh nej, vi är usla föräldrar för vi gjorde så och det gjorde inte de”.

Men ibland ... noterar man vad andra föräldrar gör. I alla fall när de gör något som kanske inte anses helt korrekt rent föräldramässigt. Inte för att man vill att de ska vara dåliga föräldrar, utan mer för att man vill få bekräftat att även andra tar tveksamma föräldrabeslut då och då. Man vill känna att man inte är ensam om att tillåta lite för mycket skärmtid, att det finns andra som ger sina barn en bit choklad en onsdag eftersom det är ”lill-lördag”.

Nyligen kom dottern hem och var mycket förvånad över hur min syster hade agerat i rollen som förälder/faster. Dottern berättade att hon och kusinerna hade suttit med sina plattor ett tag och kände för att göra något annat. De var trötta på skärmarna. Och av erfarenhet vet dottern och hennes kusiner att de brukar få väldigt positiv respons när de frivilligt lägger ner plattorna. Ofta är det ju tvärtom; någon vuxen säger med myndig stämma ”nu får det vara nog med plattorna, det är dags för er att hitta på något annat”.

Därför blev dottern väldigt överraskad när systern bryskt avslog deras önskan om att lägga ifrån sig plattorna.

– Hon bara gav mig en platta och sa ”ta den här och gå med dina kusiner in på rummet!”, berättade dottern med nästan chockerad stämma.

Vara en Duktig Mamma eller tvinga på dem extra skärmtid och få njuta av balkongavkoppling? Systern tvingades välja. Snabbt. Innan barnen fick syn på tilltugget.

Min syster är en brutalt aktiv tant som verkligen inte förespråkar överdrivet mycket skärmtid. Tvärtom, det är normalt full fart och ett ständigt flängande när systern är inblandad.

Så jag var också förvånad när jag hörde dotterns berättelse. Och skeptisk. Kunde det verkligen vara sant?

Jodå. Min syster förklarade skamset hur det hade gått till. Efter en lång och aktiv dag hade barnen dragit sig tillbaka och öppnat dörren till en stunds egentid för systern.

Hon bestämde sig för att ta chansen.

Hon hällde upp ett litet glas vin och rotade fram lite tilltugg (tilltugg som vi förklarat för barnen att man bara får äta på lördagar) och skulle precis slå sig ner på balkongen och njuta. Då – av alla tillfällen – fick barnen för sig att de inte ville sitta och glo på plattan. Där stod systern med handen i syltburken (eller mer exakt med ett glas vin och otillåtet tilltugg i händerna) och längtade efter en stunds avkoppling på balkongen.

Vara en Duktig Mamma eller tvinga på dem extra skärmtid och få njuta av balkongavkoppling? Systern tvingades välja. Snabbt. Innan barnen fick syn på tilltugget.

Och hon valde inte Duktig Mamma.

Jag njöt av hennes historia.

– Hur kunde du tvinga barnen att sitta med näsan i plattorna? sa jag och försökte låta dömande samtidigt som jag inte kunde låta bli att le brett.

Jag hade naturligtvis inte valt balkongavkoppling. Jag hade naturligtvis hyllat barnens vilja att lägga ner plattorna. Jag hade naturligtvis aldrig mumsat i mig lördagstilltugg mitt i veckan. Jag hade naturligtvis ... gjort precis som min syster. Om vi nu ska vara ärliga.

Att vara förälder är ingen tävling.

Men ni kan ju ... notera hur systern agerade när hon stod med vinglas och tilltugg i händerna. Så behöver ni inte känna er ensamma om ni skulle råka ta ett tveksamt föräldrabeslut.

Peter Paulsson är lokalreporter på Norra Skåne i Osby/Östra Göinge.

Sport

Med hjärta för bygden

Mot Linköping i helgen fick Magnus Sångberg bevittna sin första match som sportchef.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll Han är född i Vittsjö och bor utanför Verum. Från att ha varit stor Vittsjö GIK-supporter är Magnus Sångberg plötsligt klubbens nye sportchef.
– Det är skitsvårt just nu, jag har inte sovit mycket de senaste nätterna, säger han.

Det är bråda dagar för Vittsjö GIK:s nye sportchef Magnus Sångberg. Vittsjö har inlett säsongen med två uddamålsförluster och fyra avbytare. 52-åringen från Gubbarp är ansvarig för att bredda truppen.

— Det är ingen lätt uppgift, det är mycket jag får kolla upp. Men jag får otroligt bra hjälp av Erika. Stefan och Thomas hjälper också till på sitt sätt.

Han pratar så klart om tränarduon Ekstrand/Mårtensson och ordföranden Erika Nilsson. Nilsson var också sportchef fram till i år men Sångberg plockades in för att avlasta.

— Jag är här för att jaga spelare och så hjälper jag till med det som behövs. Jag är också ansvarig för kontrakt men vi är flera som hjälps åt, säger Sångberg.

Arbetet har redan börjat bära frukt. I måndags anslöt amerikanska anfallaren Heather Williams (åtta mål för KIF Örebro i fjorårets allsvenska) och fler spelare är på väg in.

– Stefan och Thomas har mycket att säga till om, det blir kaos om vi plockar in en spelare som tränarna inte vill ha.

Heather Williams (i rött) blir hårt ansatt under fjorårets match mellan Djurgården och KIF Örebro.
Foto: Jessica Gow/TT

Med en spelare som Heather Williams har det varit en lång process. Hon såg länge ut att stanna i USA men en kompromiss runt bröllopet till Williams syster löste saken.

– Hon var på radarn väldigt tidigt. Vi trodde inte att det skulle gå men sedan bestämde jag mig för att prova igen, säger Sångberg och fortsätter:

– Det viktigaste för henne har varit det här bröllopet men nu är det inte säkert att det äger rum på grund av coronan. Om det blir något ser hon ut att missa bortamatchen mot KIF Örebro (den 2 augusti).

Inget revanschmöte för Williams alltså.

Spelade för Vittsjö

Som aktiv hade Sångberg en ordinär men kort karriär. Efter att ha börjat som knatte i Verums GoIF fortsatte han i Vittsjö GIK och Jägersborgs IF. Men sejouren i klubben från Slähultatorp fick ett tidigt slut när han flyttade utomlands.

– Jag flyttade till Tyskland för att jobba i 20-årsåldern. Sedan blev det som det blev.

Väl hemma var det inte längre herrfotbollen som lockade.

– Jag har följt Vittsjö ännu mer sedan vi gick upp till Allsvenskan men jag har alltid varit intresserad av damfotboll överlag. Vi brukade också ha ett riktigt bra damlag i Jägersborg, säger Sångberg och utvecklar:

– Damfotbollen har ett ärligare och renare spel och det finns en närmare anknytning till folket runt. När jag kollar på herrfotboll tittar jag hellre på division 4 eller 5 än eliten.

Det nära förhållandet till byn runt tror Magnus Sångberg är ett vinnande koncept för Vittsjö.

– Vi märker att spelare som inte är från trakten snabbt får en koppling hit. Det är bara att kolla på storstadsbor som Clara (Markstedt) och Lisa (Klinga) och hur länge de har stannat här. De får ett hjärta för bygden.

Hoppas på fler talanger

I dagens Vittsjö spelar inga egna produkter (även om Nellie Persson och Kajsa Lind är göingar) men både landslagslegendaren Nilla Fischer i Linköpings FC och Kristianstads DFF:s stjärnback Mia Carlsson har ett förflutet i klubben. Den paradoxen överraskar inte Sångberg särskilt mycket.

– Jag tror det är naturligt med spelare från småorter, att de vill komma bort och att gräset är grönare på den andra sidan. Det är klart att det händer mer i Linköping eller Wolfsburg, säger han och tillägger:

– Samtidigt går det också åt andra hållet. När du bor i ett mindre samhälle blir det fort väldigt tajt, det är nog mer som ett jobb om du spelar i staden.

Men Magnus Sångberg när också en förhoppning om att kunna ha fler egenutvecklade spelare i framtiden.

– Det är klart att Vittsjö som by har ett för litet underlag. Men sprider vi ut oss lite har vi talang i trakten som kan nå den högsta eliten. Sedan måste vi också fråga oss vad som är bäst för dem och ibland är det kanske bättre att stanna längre i sin hemmiljö i stället för att tröttna på fotbollen.

Saknar publiken

Coronapandemin har blivit en hård utmaning för svenska klubbar som redan hade små marginaler.

– Det är ett otroligt tufft år för ekonomin men det är samma för alla klubbar. Jag saknar vår publik, att höra trumman och trumpeten. Klacken håller i gång otroligt bra och ger oss en extra kick, säger Sångberg.

Runt om i Europa är trenden att de stora herrföreningarna startar upp damlag och det börjar även märkas i Sverige. Malmö FF:s nya damlag debuterar snart – det förra, dagens Rosengård, avknoppades 2007.

– Jag kan nog tro att det är ett hot mot oss på sikt. Om storklubbarna stoppar in pengar går lönenivån upp och då har vi ingen möjlighet att konkurrera, trots våra fantastiska sponsorer. Men tjejerna förtjänar ju så klart det, säger han.

– Det går ändå inte att kompromissa med, som byaklubb får du aldrig släppa kontakten mellan laget, ledningen och supportrarna, sammanfattar Magnus Sångberg som förmodligen är svensk elitfotbolls ende kombinerade skogsmaskinförare/sportchef.

– Jag skulle i alla fall bli otroligt överraskad om det finns någon annan, haha.

FAKTA

Det här är Magnus Sångberg

Ålder: 52.

Bor: I Gubbarp utanför Verum.

Jobb: Skogsmaskinförare (numera även sportchef).

Civilstånd: Singel, ”annars hade inte det här gått”.

Hässleholm

Reningsverket klarar tusentals nya bostäder

Reningsverket klarar större befolkning, lovar Liselotte Stålhandske, vd för Hässleholms Vatten.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Hässleholm har förbundit sig att bygga 5 000 nya bostäder till 2030 varav 4 000 inom staden. Avloppsvattnets mängd ökar samtidigt som miljölagarna blir skarpare. Men Hässleholms reningsverk klarar utmaningarna med råge.

Svenskt vatten och kommunala vattenbolag varnar för underdimensionerade reningsverk i regioner som växer, och Skåne växer så det knakar fram till 2030. Mest i söder och väster, men även i Hässleholm, som planerar för utbyggd stambana och höghastighetståg. I Sverigeförhandlingen har kommunen förbundit sig att bygga tusentals nya bostäder för att skapa samhällsekonomisk nytta av transportsystemets utbyggnad.

Den kommunala planeringsberedskapen finns i den kommunövergripande översiktsplanen där olika förutsättningar för stadens utbyggnad skisseras. I planeringen ingår riktlinjer för bostadsförsörjningen i lämpliga lägen.

Under perioden 2006-2016 ökade befolkningen med 2 286 personer. I dag bor det drygt 52 000 invånare i kommunen, som alla spolar vatten i vaskar, badkar, duschar och toaletter.

Hässleholms Vatten har flera olika reningsverk i varierande storlek som ska rena avloppsvattnet från fasta ämnen, organiska föreningar, fosfor och kväve. Det största reningsverket finns i Hässleholm och startade redan 1948.

– Sedan dess har reningsverket utvecklats, byggts om och utvecklats för att klara dagens krav på rening, säger Liselotte Stålhandske, vd för Hässleholms vatten

Dimensionerat

Liselotte Stålhandske kan stolt konstatera att reningsverket klarar den planerade utbyggnaden med glans.

– Vi ligger på ungefär hälften mot belastningen som tillståndet medger, så vi har möjlighet att växa.

Lena Stålhandske berättar att belastningsintervallet för Hässleholms reningsverk ligger på knappt 25 000 personekvivalenter, förkortat pe. Förenklat är det ett mått på den specifika föroreningsmängden per dygn.

– Vi har tillstånd för 45 000 pe. Även om vi planerar för tusentals nya bostäder så har reningsverket kapacitet för det.

I andra kommuner, som till exempel Lund som växer med tusentals invånare årligen, har reningsverket där nått sin maximala kapacitet. Där planerar man för att ansluta sig till reningsverket i Sjölunda utanför Malmö.

– I Hässleholm har de som planerade reningsverket varit förutseende och tagit höjd för en ökad befolkning. Man trodde att befolkningen skulle öka, men det blev inte så. Nu ökar befolkningen igen och ännu mer på sikt. Vårt uppdrag på VA-sidan är att ha beredskap för detta. Och får vi hårdare villkor för rening har vi kapacitet för det också, förklarar Liselotte Stålhandske.

Det är främst fyra saker som man vill minska i avloppsvattnet.

. Organiskt biologiskt nedbrytbart material.

. Växtnäringsämnen som fosfor och kväve, som leder till övergödning och algblomning.

. Virus, parasiter och bakterier.

. Partiklar från toalettpapper för att inte få syrebrist eller grumliga vatten.

I dag renas 95-99 procent av allt fosfor och organiskt materia.

– Vi klarar kraven, kommenterar Liselotte Stålhandske.

Finjasjön

Reningsverkets påverkan på algblomningen i Finjasjön anges ibland som en bidragande faktor. Liselotte Stålhandske betonar att det handlar om så små mängder att det har mycket liten påverkan.

– I slutet på 1800-talet sänkte man ytvattnet två gånger för att skapa odlingsmark plus att avloppsvattnet från staden släpptes ut orenat i sjön. Det medförde en ökning av näringsmängderna i vattnet. Nu arbetar vi med att återställa det som synderna från förr har orsakat.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Kan fällas för hundratusentals knarkaffärer

Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Över 320 000 knarkaffärer som omsatt nära 378 miljoner svenska kronor ska ha gjorts via sajten.
Nu kommer domen mot en 28-årig man från Lund, som enligt åklagaren administrerade droghandelsajten Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet.

28-åringen har åtalats för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, då han enligt åklagaren som administratör för sajten möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer. Det har handlat om olika narkotiska preparat som bensodiazepiner, hallucinogener, ketamin och olika typer av dopningsmedel och läkemedel.

Via sajten kunde cirka 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst på nätet – åklagaren Annika Wennerström har liknat det vid ett "Tradera för droger". Köpen skedde med kryptovalutan bitcoin på darknet, en krypterad och medvetet svårspårad del av internet.

28-åringen nekar helt till brott. Förutom honom omfattar målet ytterligare fyra personer, som bland annat anklagats för att ha hjälpt den huvudåtalade att tvätta pengarna från den brottsliga verksamheten.

Rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt i mars i år, och i dag klockan 14 kommer domen meddelas. Den huvudåtalade mannen satt tidigare häktad, men släpptes under våren på fri fot.

Erika Nekham/TT

Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT

FAKTA

Fakta: Det mörka nätet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

Ekonomi

Företagen ratar statligt stöd

Många restauranger har drabbats under coronakrisen. Men bara en liten del av de pengar som går att få från Riksgälden har lånats ut. Arkivbild.
Många restauranger har drabbats under coronakrisen. Men bara en liten del av de pengar som går att få från Riksgälden har lånats ut. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Bara en bråkdel av pengarna i statens företagsakut under coronakrisen har lånats ut.
– Det är en verklig flopp, säger ekonomiprofessorn John Hassler.
Nordbankens chefsekonom Annika Winsth talar i stället om ett styrkebesked.

Stödet via statliga Riksgälden är till för små och medelstora företag. Pengarna ska gå via bankerna. Sammanlagt 39 miljarder kronor kan lånas ut. Den senaste uppdateringen från Riksgälden visar att 1,3 miljarder kronor hade lånats ut mellan den 13 april och den 26 juni.

– Det är i det närmaste ingenting, säger John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet.

Ska mildra

Möjligheten för bankerna att ansluta sig till statens företagsakut är tänkt att mildra de ekonomiska följderna av coronakrisen.

Daniel Wiberg, chefsekonom på organisationen Företagarna, beklagar att så lite har lånats ut.

– Det är jättetråkigt. Det här är någonting som skulle kunna bli väldigt bra för företag som behöver låna. Jag tror att en alltför stor del av lånen ska gå via storbankerna. Men de är inte tillräckligt inriktade på små och medelstora företag. En större del av lånen borde gå via nya banker som använder den senaste tekniken inom den finansiella sektorn, säger Daniel Wiberg.

Den svenska staten garanterar 70 procent av lånebeloppet. Den brittiska regeringen har lanserat en lånemöjlighet för små och medelstora företag som har drabbats i coronakrisen där staten garanterar 100 procent av summan.

– Det verkar ha väckt ett mycket större intresse bland företagen. Kanske borde den svenska staten garantera mer än 70 procent, säger John Hassler.

Daniel Wiberg på Företagarna är inne på att staten skulle garantera mer än 70 procent.

– Om någon kan ta risk så är det staten, säger han.

Riksgälden har försökt ta reda på varför efterfrågan inte har varit större och kommit fram till att en trolig förklaring är att företagen i första hand har använt sig av andra former av statligt stöd under krisen.

Inget problem

Även Riksbanken har satt in ett omfattande stödpaket för företagen. Bland annat finns det 500 miljarder kronor för utlåning till företagen via bankerna. Hittills har 162 miljarder kronor utnyttjats.

Nordbankens chefsekonom Annika Winsth ser inte detta som något problem.

– Det är ett styrkebesked att efterfrågan på stödet från Riksbanken och Riksgälden inte har varit större. Det visar att kreditmarknaden fungerar, säger Annika Winsth.

Hon anser att stödet ändå spelar en viktig roll.

– Det avgörande är att staten skickar en signal om att det finns krediter att tillgå i kristider, säger Annika Winsth.

Björn Dickson/TT

FAKTA

Fakta: För små och medelstora företag

Riksgälden ställer ut kreditgarantier för i första hand små och medelstora företag i Sverige som drabbas ekonomiskt av coronaviruset men som för övrigt är livskraftiga.

Lånen ska gå till små och medelstora företag, det betyder företag med färre än 250 anställda och en omsättning under 50 miljoner euro, eller en balansräkning under 43 miljoner euro.

Garantierna för de lån som tas inom programmet gäller upp till tre år. Möjligheten att delta i garantiprogrammet gäller för lån som beviljas fram till den 30 september 2020.

Källa: Riksgälden

Sport

Bengtsson "stabil" inför nya Karlstad-galan

Angelica Bengtsson kombinerar i sommar friidrottstävlingar med jobb på Postnord och Svenska Spel.
Angelica Bengtsson kombinerar i sommar friidrottstävlingar med jobb på Postnord och Svenska Spel.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Stavhoppsstjärnorna Angelica Bengtsson och Michaela Meijer har i flera år turats om att slå varandras rekord. Konkurrensen har sporrat Bengtsson – men också skapat en del ångest.
– När hon slog mitt svenska rekord kände jag att det var det värsta som hade hänt mig, säger hon.
I kväll tävlar Bengtsson i den internationella galan "Inspiration Games" från Karlstad.

Stavhopparna är födda med några veckors mellanrum, i juli 1993, och slog igenom ungefär samtidigt för drygt tio år sedan. Angelica Bengtsson har oftast legat något snäpp framför landslagskollegan och har det svenska rekordet i stavhopp med 4,81 i franska Clermont-Ferrand i fjol.

Trots det berättar Bengtsson, inför torsdagens tävling i Karlstad, om hur situationen har känts både pressande och stressande. Inte minst då Michaela Meijer 2017 satte nytt svenskt rekord när hon hoppade 4,71 på hemmaplan i Göteborg.

– Ja, och där 2017 kände jag att jag inte var bra i kroppen. När hon har varit i närheten av mig förut så har jag sagt att det varit jobbigt, säger Angelica Bengtsson.

"Peppande"

– Men nu känner jag mig väldigt stabil och är inte orolig på samma sätt. Min formkurva är bra och mitt personliga rekord är högre än hennes, än så länge är det bara peppande, fortsätter hon.

I dag ser hon det svenska stavhoppslandslaget som en stark enhet, snarare än enskilda individer.

– Jag har gått in i att vi är ett svenskt lag och att vi är väldigt starka varje gång vi kommer till ett mästerskap. Det är mindre fokus på namn, säger Bengtsson.

"Ovanligt bra form

Sedan friidrotten återupptogs har det blivit två stavhoppstävlingar för Angelica Bengtsson. Den senaste, på Ullevi, slutade med tre rivningar redan på ingångshöjden 4,45 meter. Före det hoppade hon 4,52 i Mölndal.

Båda gångerna har Michaela Meijer tagit hem segern, men i Karlstad är det bara Bengtssons namn som finns med i startlistorna.

Där möter hon Sandi Morris från USA och Ekaterina Stefanidi från Grekland, som båda tävlar från annan ort. Tävlingen är en del av "Inspiration Games", som går under Diamond Leagues flagg i år. Bengtsson och den polske stavhopparen Piotr Lisek är de enda tävlande på plats i Karlstad.

– Det kommer att vara segt att hoppa ensam. Jag trodde formen skulle vara sämre, men jag känner mig i ovanligt bra form. Jag har jobbat en hel del för att få något annat att tänka på och det verkar som att väldigt mycket ligger i psyket. När huvudet mår bra går staven bra, säger hon.

Sommarjobbar

I stället för att satsa mot OS i Tokyo, som ställdes in i våras, kombinerar Angelica Bengtsson i sommar friidrotten med att arbeta på Postnord i hemstaden Växjö och på Svenska Spel, där hon ringer upp personer som tagit hem storvinster.

Fortfarande råder stor osäkerhet kring var resten av säsongen ska ta vägen. Bland annat har två av höstens Diamond League-tävlingar redan ställts in.

– Jag utgår mentalt från att Diamond League inte kommer att köras. Men man får ta varje dag som den kommer och jag är glad att jag har fått göra två tävlingar i år.

Robin Salomonsson/TT

FAKTA

Fakta: Stavhoppstävling i Karlstad

Karlstad är en av sju städer, tillsammans med bland andra New York, Lissabon och Zürich, som den 9 juli står värd för friidrottstävlingen "Inspiration Games”, ett alternativ till den tänkta Diamond League-finalen i Zürich.

Totalt tävlar 30 friidrottare i åtta olika grenar under kvällen. Stavhopparna Angelica Bengtsson och Piotr Lisek (Polen) är de enda som är på plats i Karlstad. Övriga stavhoppare – Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Sandi Morris och Ekaterina Stefanidi – kommer att tävla från andra orter.

Säsongens första officiella Diamond League-tävling arrangeras i Monaco den 14 augusti. Stockholm följer därefter den 23 augusti.

NÄSTA ARTIKEL