Annons

Coronalån ska minska virussmäll i Sydafrika

Publicerad 20 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En väggmålning i sydafrikanska Soweto uppmanar människor att hålla sig hemma. Nu har landet säkrat ett nödlån för att minska coronasmällen.
En väggmålning i sydafrikanska Soweto uppmanar människor att hålla sig hemma. Nu har landet säkrat ett nödlån för att minska coronasmällen.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Sydafrika har säkrat ett nödlån på en miljard dollar, motsvarande knappt 9,5 miljarder svenska kronor, från Brics-ländernas utvecklingsbank.

Pengarna ska enligt Sydafrikas finansdepartement användas till att minska den socioekonomiska smällen av coronaviruset och de omfattande nedstängningar som vidtagits för att stoppa smittspridningen.

Annons

Den sydafrikanska ekonomin befann sig redan i recession innan pandemin slog till. Två månader av hårda restriktioner, som börjat lättas de senaste veckorna, har försvårat det redan besvärliga läget ytterligare.

Sydafrika hade på lördagen knappt 88 000 bekräftade fall av covid-19 och drygt 1 800 avlidna, enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Brics är ett samarbetsorgan för de nyligen industrialiserade länderna Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika samt Ryssland som verkar för att stärka gruppens inflytande inom organ som Internationella valutafonden och Världsbanken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons