Annons

Pandemin – uppfinningarnas moder

Soffturism, digital matchmaking och nyskapande logistiklösningar. Coronakrisen har lett till massor av innovationer som snabbt ska göra skillnad. Söktrycket är just nu väldigt högt på Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, som finansierar projekten.
Publicerad 22 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett av innovationsprojekten handlar om att arbetskraft som friställts på grund av pandemin på kort varsel ska kunna börja jobba inom den gröna näringen, bland annat med jordgubbsplockning. Målet är att ta fram ett bemanningssystem som säkrar behovet av arbetskraft även när ingen pandemi härjar. Arkivbild.
Ett av innovationsprojekten handlar om att arbetskraft som friställts på grund av pandemin på kort varsel ska kunna börja jobba inom den gröna näringen, bland annat med jordgubbsplockning. Målet är att ta fram ett bemanningssystem som säkrar behovet av arbetskraft även när ingen pandemi härjar. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/TT

– Det är ett väldigt högt söktryck. Vi har fått in närmare 300 ansökningar i de två första omgångarna och så många bra förslag att vi tog fler än planerat, säger Erik Borälv, handläggare vid Vinnova.

Vinnova har öppnat en satsning på innovationer i krisens spår och hittills har 18 nya idéer beviljats bidrag.

Gör skillnad

Annons

– Just nu håller vi på och bedömer projekt i omgång två. Eftersom krisen ändrar sig väldigt snabbt så delar vi upp det i fyra omgångar. Målet är att finansiera 50 projekt som ska göra skillnad inom sex till tolv månader efter krisen. Vi är också ute efter innovationer som gör att väldigt många får del av förändringen, säger Erik Borälv.

De 18 uppfinningarna spänner över ett brett spektrum. Alltifrån AI-baserad identifiering av plasmadonatorer för covid-19-antikroppar och soffturism till nya koncept för snabb bemanning inom gröna näringen.

– Vi frågade oss på vilket sätt innovationer kan spela en roll för återhämtning och omställning efter krisen. Ett exempel är den gröna näringen som snart går in i sin mest aktiva period på året och är beroende av tillfällig arbetskraft för att bland annat plocka potatis och jordgubbar samtidigt som utländsk arbetskraft har haft svårt att komma hit, säger Erik Borälv.

I det läget är det viktigt att snabbt kunna växla om så att den gröna näringen kan få personal från andra verksamheter, som har överskott på personal.

I ett annat projekt, som drivs av Västsvenska handelskammaren, passar man på att digitalisera industrin genom att utbilda permitterade medarbetare.

Digital omställning

– Under coronakrisen har det blivit väldigt påtagligt att man behöver göra en digital omställning och det har skyndat på processen, säger Erik Borälv.

TT: Är nöden uppfinningarnas moder?

– Det finns alltid skäl att ställa om till ett hållbart samhälle, men när det finns starka incitament för innovationer så går det mycket snabbare eftersom ingen ifrågasätter en förändring då, säger Erik Borälv.

Det märktes direkt när Electrolux ställde om produktionen av dammsugarpåsar till produktion av ansiktsmasker.

– Det som har varit allra mest uppenbart i april–maj var just bristen på skyddsutrustning och då ställde industriaktörer som normalt sett producerar helt andra produkter, som inte är så olika skyddsutrustning, snabbt om.

Annons

Petronella Uebel/TT

Fakta: Innovationer i krisens spår.

Fakta: Innovationer i krisens spår.

Vinnova erbjuder bidrag till innovationer som kan stötta samhället under och efter coronapandemin. De nya lösningarna ska kunna användas inom sex till tolv månader. Här är några av projekten som beviljats bidrag:

• Ett AI-verktyg som ska identifiera lämliga donatorer av blodplasma med covid-19-antikroppar. Detta kan vara till stor hjälp vid en uppskalning av antikropps-behandling för covid-19.

• Virtuell assistent för barn i behov av stöd. Syftet är att möjliggöra för Bris att kunna hjälpa fler barn och på ett mer effektivt sätt bemöta den ökade efterfrågan som uppkommit i corona-krisen.

• Soffturism. Projektet vill applicera ny men befintlig teknik och moderna betalningslösningar för att skapa arbetstillfällen för stadsvandringar på distans.

• Innovativ logistiklösning för att restauranger ska nå personer i karantän och göra det möjligt att förse personer i riskgrupper med hållbar mat från restauranger.

Källa: Vinnova

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons