Annons

Tungviktare ger tummen upp för Sverige

Sverige ser bra ut som investeringsland trots coronakrisen, anser en av världens tyngsta spelare på obligationsmarknaden.
En låg statsskuld, nedtryckta räntor och en centralbank som är redo att stödköpa tar bort all kreditrisk, enligt den amerikanska fondjätten Pimco.
Publicerad 22 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finansminister Magdalena Andersson (S) har stort utrymme att lånefinansiera mer stödåtgärder, enligt kapitalförvaltaren Peder Beck-Friis på amerikanska Pimco. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har stort utrymme att lånefinansiera mer stödåtgärder, enligt kapitalförvaltaren Peder Beck-Friis på amerikanska Pimco. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bilden av Sverige som ett i grunden finansiellt stabilt land, med stort finanspolitiskt låneutrymme, har inte skadats av den omstridda svenska coronastrategin, anser Peder Beck-Friis, kapitalförvaltare på Pimco.

– Ur ett makroekonomiskt perspektiv har den svenska ekonomin varit betydligt mer öppen jämfört med andra europeiska länder. Det har ju självklart gynnat aktiviteten. Sedan måste man ställa det mot alla de andra potentiellt negativa konsekvenserna av den här strategin, säger han till TT.

Sverige attraktivt

Annons

Han vill dock inte försöka göra denna utvärdering nu, mitt i krisen.

– Det här är något som alla länder får titta på när väl den här krisen är över, då det går att sammanställa allt och se hur det har gått för ekonomin och smittspridningen och så vidare.

Pimco, med motsvarande 16 600 miljarder kronor i förvaltat kapital, är en tung aktör på den globala obligationsmarknaden. Och Beck-Friis pekar på flera faktorer som gör att Sverige fortfarande ser attraktivt ut som låntagare.

Till att börja med väntas landets statsskuld öka kraftigt i coronakrisen – till 45 procent 2021, enligt Riksgäldens senaste prognos. Men det sker från en låg nivå. Och räntekostnaderna för att lånefinansiera ännu mer krisåtgärder är inte i närheten av problematiska nivåer.

– Samtidigt har Sverige en egen centralbank, som är villig att fortsätta finansiera underskott med sedelpressen. Så från ett investeringsperspektiv ser vi inte någon kreditrisk i att investera i Sverige – det vill säga, vi ser ingen risk att Sverige inte kommer att betala tillbaka lånen, säger Beck-Friis.

– Om man kommer till en situation där staten inte kan höja skatten eller minska sina utgifter kan fortfarande centralbanken använda sedelpressen för att betala tillbaka, tillägger han.

Begränsat utrymme

Fast mer penningpolitiska stimulanser tror han inte gör så stor skillnad just nu. Riksbankens utrymme att agera är begränsat av en styrränta som redan är på noll: Dessutom finns redan ett rekordstort stödköpsprogram som rullar.

Skulle krisen bli oväntat utdragen och djup räknar han med att Riksbanken börjar köpa företagsobligationer, vilket riksbankschefen Stefan Ingves redan har flaggat för. Beck-Friis noterar samtidigt att Ingves i ett tal nyligen tog upp andra spår, som att justera Riksbankens inflationsmål och att börja sätta riktpriser på långa marknadsräntor – vilket skulle kunna bli nästa steg.

Riksbankens styrränta, som höjdes till noll så sent som i december, tror han inte kommer att sänkas tillbaka ned på minus. Effekterna skulle på sikt bli för negativa för banker och pensionsfonder.

Risken för Sverige framöver är att coronakrisen globalt blir utdragen, vilket slår hårt mot små, öppna och exportberoende ekonomier som den svenska.

Nytt normalläge

Annons

Det inhemska problemet med hög privat skuldsättning tror han inte blir problematiskt så länge inte räntorna stiger. Och det lär dröja, då det kräver att inflationen tar fart först, enligt Beck-Friis.

– Vi har ett nytt normalläge, där de reala räntorna i världen kommer att förbli väldigt låga, säger han.

En allt äldre befolkning, som sparar allt mer, är en underliggande faktor. Dessutom bidrar kriser, som den vi nu genomgår, till ännu mer sparande och försiktighet.

För att inflationen ska ta fart krävs även att sysselsättningen ökar och arbetslösheten sjunker till normala nivåer igen, vilket Beck-Friis inte tror kommer att hända förrän om flera år.

– I vår basprognos tror vi att för Europa som helhet kommer BNP att vara tillbaka på samma nivå som före viruset först 2022.

Joakim Goksör/TT

Riksbankens chef Stefan Ingves har i krisen börjat diskutera justering av inflationsmålet och möjligheten att börja använda riktpriser på långa marknadsräntor
Riksbankens chef Stefan Ingves har i krisen börjat diskutera justering av inflationsmålet och möjligheten att börja använda riktpriser på långa marknadsräntorFoto: Pontus Lundahl/TT
Fakta: Budgetpåverkande åtgärder för cirka 250 miljarder

Fakta: Budgetpåverkande åtgärder för cirka 250 miljarder

Den svenska offentliga skulden var vid utgången av 2019 nere på 35,1 procent av BNP. Skuldkvoten väntas till följd av alla krisåtgärder som nu har genomförts eller utlovats lyfta till cirka 45 procent av BNP 2021, enligt Riksgäldens senaste prognos.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att hjälpa svenska hushåll och företag att hantera coronakrisen. Till företagen har staten erbjudit tillfälligt sänkta socialavgifter, hyresrabatt, finansiering till korttidspermitteringar vid sidan av att staten har tagit över ansvaret för sjuklön.

Det har även erbjudits stora mängder likviditet, bland annat med hjälp av anstånd med inbetalningar av skatt och moms, en utökad avsättning till periodiseringsfonder och stöd riktat till företag med stora omsättningstapp.

Statligt garanterade krediter har erbjudits via Almi, Exportkreditnämnden och Svensk exportkredit samt Riksgäldens företagsakut. Det har även fattats beslut om riktade lånegarantier till flygföretag, följt av en plan för kapitaltillskott i SAS, Lernia och Swedavia.

Enligt en beräkning från den 9 juni har budgetpåverkande åtgärder för cirka 250 miljarder kronor vidtagits för att hantera coronakrisen. De största posterna är:

Korttidspermittering 95 miljarder

Omställningsstöd 39 miljarder

Sänkta avgifter 33 miljarder

Generella statsbidrag 21 miljarder

Sjuklöneansvar 16 miljarder

Därtill kommer statliga kapitaltillskott till bland annat SAS på drygt fem miljarder samt garantier samt likviditetsstöd för sammanlagt cirka 565 miljarder kronor.

Källa: Regeringen, Riksgälden

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons