Annons

Regissören Joel Schumacher är död

Joel Schumacher, som regisserat två Batman-filmer, Falling down och The lost boys har avlidit, rapporterar The Independent. Han ska ha diagnosticerats med cancer i fjol.
Publicerad 23 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Regissören Joel Schumacher har avlidit.
Regissören Joel Schumacher har avlidit.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Schumacher föddes 1939 i New York och växte upp under knappa omständigheter. Enligt en intervju i Irish Times var hans mamma svensk, medan pappan, som var amerikan, dog när Joel Schumacher var fyra år gammal. Han började arbeta inom modeindustrin, men efter att ha fastnat i drogmissbruk och tagit sig ur det bestämde han sig för att söka lyckan i Hollywood.

Joel Schumacher började som kostymdesigner till bland annat Woody Allens Sjusovaren, skrev filmmanus och debuterade som regissör 1981. Fyra år senare fick han sin första kassasuccé med filmen St Elmo's fire.

Ersatte Burton

Annons

Han ersatte Tim Burton som regissör för Batman-filmerna, först med Batman forever 1995 och sedan Batman & Robin 1997, en film som floppade på bio. I en senare intervju skyllde Joel Schumacher på att filmbolaget velat att han skulle göra filmen barnvänlig, vilket gjorde den "kitschig och tramsig".

Mörk lågbudget

Efter Batman-fiaskot bestämde han sig för att göra mörkare lågbudgetfilmer, bland annat 8 mm med Nicolas Cage och Flawless med Robert De Niro. Hans karriär spände mellan krigs- och actionfilmer, via dramat Veronica Guerin med Cate Blanchett i titelrollen till den storslagna filmversionen av Fantomen på operan 2004. Hans sista film blev Trespass från 2011 och ett par år senare regisserade han två avsnitt av House of cards.

Joel Schumacher blev 80 år gammal.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons