Annons

Det är andra tider på väderfronten

krönika • Publicerad 25 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Väder är alltid ett hett ämne och extra hett är det på sommaren. Solsken och inget regn och varmt, ska det vara på sommaren. Fast inte för varmt, det får gärna svalka lite. Annars gnäller vi på hettan. Och inte för torrt, det är ju inte bra. Så solsken och inget regn – fast lite regn. Och varmt – fast lite svalt. Ungefär så ska sommarvädret vara.

Man vill ibland ha olika väder beroende på vilken dag det är. Är det student eller midsommar vill man gärna ha uppehåll och sol. Är det en jobbdag får det gärna regna så att gräsmattan blir vattnad. Och är det en dag då alla verkar ha gått på semester utom jag får det gärna var snöblandat regn och stormbyar.

Annons

När man väl har bestämt sig för hur vädret ska vara är det bara att välja. Man kan göra det nuförtiden.

Förr fanns det inga valmöjligheter, då fick man nöja sig med en enda väderprognos (i samband med Aktuellt på tv) och sen var det den som gällde.

Men nu är det andra tider. Det finns hur många väderappar och hemsidor med väderprognoser som helst. Och det hade ju varit helt meningslöst om alla hemsidor och appar hade erbjudit samma väder. För att, som det heter, nå igenom bruset och utmärka sig krävs lite originalitet. Därför kan man nu få olika väder på samma plats beroende på vilken app eller vilken hemsida man vänder sig till.

När det var student ville vi helst ha uppehåll och fint väder. Vi kollade app efter app, hemsida efter hemsida, och länge såg det rätt dystert ut. Regn, ösregn, duggregn, stark vind, till och med åskoväder var vad som erbjöds. Men till slut hittade min fru en app vars prognos var uppehåll och fint väder. Smarta som vi är valde vi den appen.

Regnet smattrade mot fönstret, men jag sa naturligtvis inte emot. Jag ville inte verka bakåtsträvande.

Vill man vara gammaldags kan man försöka få reda på vilket väder det är genom att gå ut utomhus och se efter. Det provade jag en gång. När jag kom ut började det ösregna, så jag sprang in igen och sa:

– Det ösregnar.

Min kompis tittade tvivlande på mig. Medan jag hängde av mig min blöta jacka kollade kompisen på sin telefon och slog sen fast:

– Nej, det är uppehåll.

Regnet smattrade mot fönstret, men jag sa naturligtvis inte emot. Jag ville inte verka bakåtsträvande. Om telefonen sa att det var uppehåll var smattrandet mot fönsterrutan och min blöta jacka inte mycket att komma med för att motbevisa den allsmäktiga telefonen.

Annons

Förra veckan firade vi midsommar och inför midsommarfirandet är man alltid lite orolig. Risken finns ju att man tvingas spela kubb.

Det finns säkert tråkigare spel än kubb, men jag kan inte komma på något. För att undvika att fastna i kubbträsket på midsommarafton beslutade jag att vi skulle spela brännboll i år. Jag köpte komplett brännbollsutrustning, inklusive det där platta racket som det är så pinsamt att behöva använda.

Jag har inte spelat brännboll sedan mellanstadiet och hade helt glömt hur roligt det är. Så mitt sommartips till er är: Använd kubbspelet som brasved. Spela brännboll istället!

Alla kan spela brännboll. Det är en fördel att ha bollsinne och att vara snabb, men det är inte det viktigaste.

Det viktigaste är reta spelare som tar det platta racket och – framförallt – att på ett övertygande sätt skrika:

– Jag var i luften!

Peter Paulsson är lokalreporter på Norra Skåne i Osby/Östra Göinge.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons