Annons

Skåne behöver ett modernt strandskydd!

Publicerad 25 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

DEBATT. Skåne är omgivet av hav i tre väderstreck. Dessutom finns det 364 sjöar, åar och bäckar i Skåne. Vår kust och alla dessa sjöar och vattendrag är idag hårt reglerade av strandskyddslagstiftningen. Myndigheternas tolkning av lagstiftningen som sätter stopp för människors drömmar om livskvalitet och kommuners visioner och framtidsplaner för lokala, strandnära områden.

För många kommuner, inte minst landsbygdskommuner, är strandskyddet en viktig fråga. Attraktiva tomter kan vara ett sätt att locka fler att bosätta sig i kommunen. Eller att skapa möjligheter för de ungdomar som en gång flyttat ut för att studera att återvända och slå ner sina bopålar.

Kommunerna i Skåne måste kunna utveckla strandnära områden, skriver företrädare för Centern.
Kommunerna i Skåne måste kunna utveckla strandnära områden, skriver företrädare för Centern.Foto: MARTIN HÖGLUND / TT
Annons

Som lagstiftningen ser ut idag är den i många fall en bromskloss för människors framtidsvisioner. Vi behöver skapa en lagstiftning som är anpassningsbar och tar hänsyn till att kommunerna runt om i landet har olika förutsättningar och möjligheter. Lagstiftningen ska skydda strandlinjen men inte begränsa möjligheterna för landets kommuner att utveckla strandnära områden. Detta är en viktig frihetsreform för landsbygden och därför har Centerpartiet sett till att en utredning tillsattes förra året för att se över just denna lagstiftning. Översynen är i enlighet med vad som står skrivet i Januariavtalet och det är något som Centerpartiet drivit hårt sedan länge.

De orimligt byråkratiska reglerna med olika undantag har också skapat en orättvisa mellan å ena sidan större skånska kustkommuner som ibland har fått igenom stora byggnadsprojekt – ibland hela stadsdelar – nära havet och å andra sidan mindre kommuner i Skånes mitt, där nitiska statliga tjänstepersoner övertolkar skyddsbehoven för minsta vattendrag.

Sverige och Skåne behöver ett modernt strandskydd. Strandskyddslagstiftningen måste ta hänsyn till att förutsättningarna ser olika ut i olika delar av landet. Kommunerna måste ges större möjligheter att utveckla strandnära områden. Strandskyddet ska dock fortsatt skydda känsliga stränder, möjliggöra ett tillgängligt friluftsliv och se till att bevara goda levnadsförhållanden för både djur och växter, men det behöver bli mer flexibelt. Ett starkt strandskydd behövs men ska anpassas till de regionala och lokala förutsättningarna runt om i Sverige.

Utredningen som ser över strandskyddet i grunden ska vara klar i slutet av det här året. Vi vill se en strandskyddslagstiftning som tar hänsyn till Skånes olika förutsättningar. Där vi både skyddar naturen, ökar det lokala inflytandet och där lagstiftningen ökar alla kommuners möjlighet till utveckling.

Annette Linander (C)

Regionråd och gruppledare, Region Skåne

Lennart Pettersson (C)

1:e vice ordförande regionfullmäktige, Region Skåne

Jonny Cato (C)

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons