Annons

Coronaläkemedel doneras till regionerna

Publicerad 26 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Läkemedlet Remdesivir doneras till regionerna. Arkivbild.
Läkemedlet Remdesivir doneras till regionerna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regionerna har accepterat en donation av ebolamedicinen Remdesivir från det amerikanska bolaget Gilead som ligger bakom läkemedlet, enligt ett pressmeddelande från Moderaterna.

Det är Region Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Östergötland som för samtliga 21 regioners räkning accepterat donationen. En nationell expertgrupp har fått ansvaret att sköta fördelningen utifrån behov.

Annons

"I Västra Götaland minskar antalet inlagda personer med covid-19 långsamt men det är fortfarande många som vårdas på våra sjukhus. Det är betydelsefullt att få tillgång till läkemedel som Remdesivir, som kan vara en möjlig hjälp för svårt sjuka covid-19 patienter", säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Remdesivir är ett läkemedel som kan lindra symtomen för personer sjuka i covid-19. Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) rekommenderar att Remdesivir godkänns för användning vid behandling av covidsjuka och ett besked från EU-kommissionen om huruvida medicinen ska godkännas för marknadsföring och försäljning väntas inom kort.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons