Annons

Racerförare bjöd på 365 knyck i timmen

krönika • Publicerad 26 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Den svenska psalmboken ska förnyas. Gamla psalmer går i graven och nya introduceras. Bland de sånger som försvann förra gången var den nationalistiska ”Fädernas kyrka i Sveriges land, kärast bland samfund på jorden” med biskop JA Eklund som upphovsman och daterad 1909. Den sjöngs ofta vid bröllop och görs så fortfarande.

Nu finns många som tycker att den ska ingå i den nya psalmboken. Det dröjer dock. Den kommande psalmboken blir den sjätte sedan reformationen. Med den nuvarande processade man i sjutton år innan kyrkomötet kunde enas. Den innehåller 700 psalmer med ett tillägg på 100 sånger.

Annons

Så nog borde man framöver ha plats även för ”Fädernas kyrka”.

Gammalt och krytt finns också på andra håll. Till exempel Dagny med efternamnet Karlsson, som nyligen firade sin 108-åriga födelsedag. Alltjämt flitig på bloggen och snabb i repliken. För ett par veckor sedan sa hon i en tidningsintervju att hon var frisk som en nötkärna och inte har en enda krämpa. Fortsätter sina promenader och går i snabb takt. Det går undan i svängarna enligt hennes egen utsago.

Säger sig också strunta i pratet om coronasmittan. Är inte orolig. Det som händer händer. Punkt slut.

Därför slinker jag in på ett nytt ämne. Bilar.

Såg ett inslag från engelsk TV om Volvos sportbil P 1800; den bil som Roger Moore rattade i Helgonet. I TV-avsnittet återställde man en sådan sportbil från ett vrak till ett nyexemplar och fick Roger Moore att signera den.

Den engelske film- och TV- stjärnan älskade Volvobilar och hade privat en Volvo cabriolet. Den bilen finns numera i Göinge.

Den engelske film- och TV- stjärnan älskade Volvobilar och hade privat en Volvo cabriolet. Den bilen finns numera i Göinge och jag har en kopia på ett brev från Roger Moore i vilket han gratulerade nye ägaren Lennart Green, som under många år var framgångsrik vd på Göinge-Bil med uppdrag inom Volvokoncernen.

Men det finns en fortsättning. När Roger Moore skulle sälja nästa Volvobil – en Volvo XC 90 – gick budet till Lennart. De möttes i Monaco, gjorde affären och åt en förträfflig middag innan det var dags för Lennart att anträda färden till gamla Svedala.

Roger Moore bodde vid sin bortgång i Schweiz. Han var gift med en svenska.

På tal om Volvo togs beslutet om att starta detta bilföretag vid en kräftmiddag för ungefär hundra år sedan. De som smorde kråset var Assar Gabrielsson och Gustaf Larsson. Den förstnämnde ekonom och den andre ingenjör och arbetskamrater på SKF.

Annons

När den första bilen presenterades gick den baklänges genom en blunder vid monteringen. Det tog dock bara ett par minuter att rätta till felet.

Var under tolv år motorredaktör och testkörde då bilar på löpande band. Alltifrån Porsche till Loyd. Körde ofta på testbanor hos Volvo och Scania-Vabis. Drabbades av hiskeliga turer med bilföretagens testpiloter. Fartrekord sattes med en racerförare från Mercedes som klockades för 365 kilometer i timmen på bana avstängd för annan trafik. Har också rattat en Formel 3-bil på Mantorp.

I dag blir det betydligt lugnare färder.

En goding:

– Det här med röntgen förstår jag mej inte på.

– De säger att när man fotograferar armarna ser man benen.

Axel Wahlquist är före detta chefredaktör för Norra Skåne.

Axel WahlquistSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons