Personligt

Kram på distans

Personligt
Personligt

Just nu är det många som passar på att skicka bildhälsningar till personer de inte kan träffa som ofta som vanligt i dessa tider. Bilderna blir till glädje och uppmuntran.

Familjen Rensfelt; Andée, Rebecca och flickorna Noomi och Edith i Hässleholm vill skicka varma kramar till gammelmormor och gammelmorfar Noomi och Ivar Ek i Sösdala.

”Vi vill ge stora kramar till er, ni är bäst!”.

Och givetvis finns det kramar så det räcker och blir över även till flickornas mormor och morfar, farmor och farfar.

FAKTA

Skicka en bildhälsning

Längtar du efter din kusin, vännen du brukar promenera med, din farfar eller barnen som brukar hälsa på? Skicka en bildhälsning och förgyll dagen för den du saknar!

Ta en bild på dig/er som vill skicka hälsningen. Skriv era för- och efternamn samt namn på alla som ni hälsar till. Det går bra att skicka med några uppmuntrande ord. Vi förbehåller oss rätten att redigera.

Mejla till ”Tills vi ses igen” så tar vi in hälsningen i tidningen och på vår webbsida.

personligt@nsk.se

Personligt

Ingvar, 86, stor idrottsprofil från Lönsboda

Ingvar Ericsson, visar tidningsurklipp bilder och texter om hans luftakrobatik.
Foto: Sofia Åström
Personligt
LÖNSBODA I källaren tränar han fortfarande med skivstången inköpt år 1950. Som diskuskastare ligger han fyra i världsrankingen. Mellan 1952 och 2003 utsågs han flera år till Skånes bästa skidåkare. Får vi presentera en av Lönsbodas största idrottsprofiler genom tiderna: Ingvar Ericsson, 86.

Källaren är nästan som ett idrottsmuseum. I hyllorna trängs mängder av priser och pärmar med hundratals tidningsurklipp som beskriver Ericssons i det närmaste osannolika idrottskarriär som skidåkare, men också som diskuskastare, kulstötare och luftakrobat (!).

Ingvar Ericsson var en handlingens man redan i unga år. Trots ett tungt jobb i stenbrottet i Hägghult utvecklade han idrottsliga talanger. Skidloppen kan summeras med 122 starter för Lönsboda mellan 1952 och 2003, där kammade han hem 24 segrar. 66 starter blev det för Gynge, en sammanslagning mellan Osby och Lönsboda med 52 segrar. På rullskidor två SM-guld, fyra silver och ett brons.

Braskande rubriker

Men luftakrobatiken som orsakade braskande rubriker om bland annat dödshoppet utan säkerhetslinor eller nät, hur i all sin dar gick det till?

Ingvar Ericsson skrattar, plockar fram en av många pärmar och visar bilder på när han och kompanjonen, John Lövgren, svävar högt i det blå.

-Jag var i 25-årsåldern och hade tillsammans kompisen sett filmen Trapets med bland andra Burt Lancester, Tony Curtis och Gina Lollobrigida i huvudrollerna. Ett drama om Gina Lollobrigidas gunst. När vi cyklade hem bestämde vi oss för att bli luftakrobater.

Sagt och gjort. Material beställdes från Malmö, en gammal kvarn fick tjäna som träningslokal under den kalla årstiden och grabbarna la sig i hårdträning. Självlärda gav de sig sedan ut på en lyckad turné i bygden med bland annat dödshoppet som fick åskådarna att dra efter andan.

Det har skrivits spaltmeter om Ingvar Ericssons idrottsliga framgångar. Själv är han mest tacksam över att den sunda fysiken har hjälpt honom att klara både cancerbehandlingar och hjärtproblem.

Ingvar Ericsson, 86, framför den skivstång han köpte år 1950 och som han fortfarande lyfter.
Foto: Sofia Åström

Överlägsen på hemmaplan

Att nämna alla Ericssons framgångar låter sig inte göras på ett bestämt utrymme. Han var under flera år överlägsen på hemmaplan. Till exempel 1966 års skidmästartävling i Örkened som lockade 50 deltagare och drog storpublik. På det 13 kilometer långa loppet hade Ingvar tiden 52.22 medan tvåan, smålänningen Kurt Gustavsson hade tiden 107,35. Trea kom Erling Stjernkvist, Lönsboda, slagen med 16 sekunder av smålänningen. Men Ingvar vill också framhålla andra framgångsrika namn som John ”Putte” Lövgren, Jarl Svensson, Ingvar Håkansson och Erling Stjernkvist.

- Min stödtrupp som var med under både DM och övriga tävlingar var betydelsefull, bland andra ”Långe Sven”, Sven Gustavsson, och Emil- Arne Bengtsson som blev ett uppskattat team, berättar Ingvar.

-Jag vill också nämna Emil-Arnes son, Thomas Bengtsson som blev den förste att ta ett DM för Lönsboda, Breanäs, 1970, 12-årsklassen.

Sitt första DM körde Ingvar 1963. Som helt okänd bland Skåneåkarna kom han tvåa där 90 deltagare tog sig i mål. Birger Bure, legendarisk sportjournalist, var på plats, han blev imponerad och tyckte att Ingvar skulle delta i ”Kasaloppet” i Malmö.

- Dåligt Skåneväder, tio minus och blåst gjorde att vinnaren, den store Sixten Jernberg, trodde han kommit till Sibirien. Ingvar blev fyra i propagandaklassen bäste skåning.

En raritet, en gammal vacker Crescent, pryder in plats på väggen. Det blev en hel del cykling också...
Foto: Sofia Åström

Bästa loppet

På meritlistan finns bland annat 17 DM för Lönsboda, två segrar, sju andraplatser. För Gynge blev det 33 DM-starter med 32 segrar. Tre Vasalopp 1963, 65 och 66, resulterade i bästa infödda skåning med placering 282. Hans bästa lopp, enligt honom själv, var ”Gränsfejden” i Älmhult 1977 där Götalandseliten fanns representerade. Ingvar startade i H 43, 30 kilometer gemensam start och segrade på tiden 1.38.32. Bland samtliga startande blev han trea, vilket ansågs vara en stor prestation.

Ingvars största prestationer kom med rullskidorna, något som passar hans kroppsbyggnad med starka armar och ben. Som 58-åring vann han klass 50, ”Rullvasan”, största tävlingen i Sverige, mellan Oxberg och Mora. Han tog två SM-guld, fyra SM-silver och ett brons. Han ställde upp i inte mindre än 70 rullskidtävlingar och vann 40 med 25 andraplaceringar. 1966 tilldelades han priset som Örkeneds främste idrottsman , den första att få priset som var instiftat av Junesco.

Ingvar Ericsson med sin kusin Erling Stjernkvist pratar gamla idrottsminnen.
Foto: Sofia Åström

Tävlar fortfarande

Idag tävlar han fortfarande framgångsrikt som veteran både som kulstötare och diskuskastare.

- Idrotten har gått som en röd tråd genom mitt liv och gett mig många härliga upplevelser, konstaterar han nöjt när han bläddrar igenom de många pärmarna med braskande rubriker

FAKTA

Oscar Ericsson

Familj: Hustrun Ingrid, två döttrar, fem barnbarn (tre grabbar som samtliga har hockeykarriärer på meritlistan). Och så ett litet barnbarnsbarn, två månader.

Bor: Östra Gränsgatan, Lönsboda.

Aktuell: Fyra på världsrankingen, veteraner, i diskus. Ett förflutet bland annat som lyckosam skidåkare och luftakrobat.

Intressen: Idrott, idrott och idrott. Jagade även för några år sedan.

Personligt

Bondskurken Michael Lonsdale död

Franska regissören Xavier Beauvois och skådespelaren Michael Lonsdale (höger) tog emot priset för Bästa film för Of gods and men vid Cesar award Paris 2011.
Foto: Jacques Brinon
Personligt
Personligt Den franske skådespelaren Michael Lonsdale, har avlidit i en ålder av 89 år.

Han föddes i Paris och är främst känd för sin roll i Schakalen (1973) och som Hugo Drax i James Bondfilmen Moonraker (1979).

Bland några av hans övriga filmer kan nämnas The Trial (1962), The name of the rose (1986), The remains of the day (1993), Ronin (1998), Munich (2005) och Of Gods and men (2010). Han gjorde även Hugo Drax röstroll i videospelet 007 legends (2012)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Barnboksförfattaren Sam McBratney är död

Barnboksförfattaren Sam McBratney är död. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Personligt
Personligt
PREMIUM

Med den kärleksfulla historien om den stora och den lilla haren, som älskar varandra "till månen och tillbaka" i "Gissa hur mycket jag tycker om dig", skrev Sam McBratney in sig i hjärtat hos många barn och deras vuxna.

Boken publicerades 1994 med illustrationer av Anita Jeram och blev en stor succé världen över då den översattes till 57 språk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

The Four Seasons-medlemmen Tommy DeVito död

Peter Johansson (bilden) spelarde Tommy DeVito i den svenska uppsättningen av 'Jersey boys'. Nu är DeVito död. Arkivbild.
Foto: Nora Lorek/TT
Personligt
Personligt
PREMIUM

Tommy DeVito, en av ursprungsmedlemmarna i doo wop-gruppen The Four Seasons, har gått bort i sviterna av covid-19 vid 92 års ålder.

Hans Four Seasons-kollegor Frankie Valli och Bob Gaudio uttrycker sin sorg över DeVitos bortgång i ett gemensamt uttalande, skriver Variety : "Det är med stor sorg vi meddelar att Tommy DeVito har gått bort. Han kommer att saknas av alla som älskade honom."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Nyfödda

Nyfödda

Alma med storebror Pelle och föräldrarna Fia Andersson och Anton Svensson.
Foto: Emma Svensson
Personligt
Personligt

Fia Andersson och Anton Svensson, Funnarp, Farstorp, fick en flicka den 6 maj 2020. Alma vägde 4 400 gram och var 52 cm lång. Storebror heter Pelle.

FAKTA

Norra Skånes fotografering

Varje helgfri onsdag mellan klockan 14 och 15 fotograferar vi nyfödda och deras familjer kostnadsfritt. Bilden publiceras sedan i vår papperstidning och på webbsidan.

Bilden ska tas innan barnet hunnit fylla fyra månader. Ingen förbokning krävs - men på grund av corona tas bilden utomhus, så vid regn blir det inget.

Norra Skåne, Östergatan 5 i Hässleholm (gamla Ebeneserkyrkan)

Det går även att skicka in privata bilder till: personligt@nsk.se

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Nygifta

Nygifta

Linda Knutsson och Fredrik Sahlin.
Foto: Kenneth Derson
Personligt
Personligt

I Stoby kyrka ägde vigsel rum den 19 september 2020 mellan Linda Knutsson och Fredrik Sahlin.

FAKTA

Bröllopsbilder

Vi publicerar era bröllopsbilder kostnadsfritt. De uppgifter vi behöver är brud och brudgums namn och bostadsort, var och när vigseln ägde rum samt fotografens namn (är bilden tagen hos en fotograf, behöver ni tillstånd att publicera den utan kostnad - vi har naturligtvis med fotografens namn under bilden).

Det går även bra att ha med ett referat från vigseln: Namn på personer som sjöng och spelade samt vilka sånger som framfördes, vigselförrättarens namn, namn på alla i brudföljet samt brudparets föräldrars namn och bostadsort. Om bröllopsfest följde, går det bra att skriva var den hölls.

Skicka till: personligt@nsk.se

Nyfödda

Nyfödda

Vi välkomnar Cornelias lillasyster Emilia till världen. Föräldrarna heter Katarina och Peter Johansson.
Foto: Roland Nilsson
Personligt
Personligt

Katarina och Peter Johansson, Hässleholm, fick en flicka den 29 juni 2020. Emilia vägde 3 970 gram och var 55 cm lång. Storasyster heter Cornelia.

Fotograf var Roland Nilsson.

FAKTA

Norra Skånes fotografering

Välkomna till Norra Skånes familjefotografering. Bilden ska tas innan barnet hunnit fylla fyra månader. Det kostar inget och ingen förbokning krävs.

Varje onsdag mellan klockan 14 och 15 är det drop-in-fotografering på Östergatan 5 i Hässleholm (gamla Ebeneserkyrkan).

Pga corona tas bilden utomhus, så vid regn blir det inget.

Välkomna!

Min teckning

Min teckning

Teckning av Harry Forsberg, 4 år
Personligt
Personligt

Kolla, vilken fin grävmaskin Harry Forsberg ritat! Hoppas inte bilden är upp-och-ner, i så fall får ni vända på tidningen.

Harry är fyra år och bor i Gulastorp och vi tackar honom genom att skicka boken Kjell och jag går vilse, av Mattias Danielsson och Sara Gimbergsson.

FAKTA

Skicka in teckningar

Gör som Harry, rita en teckning och skicka in till oss! Glöm inte skriva ditt namn, ålder och adress och gärna några ord om motivet.

Skicka till: Personligt, Norra Skåne, Östergatan 5, Hässleholm - eller lägg teckningen i brevlådan utanför tidningshuset (gamla Ebeneserkyrka)

NÄSTA ARTIKEL