Inrikes

Rekordhetta i juni – varmaste dagen på 50 år

Värmerekord har slagits på flera håll i landet, däribland i Skellefteå och Gävle. Arkivbild.
Värmerekord har slagits på flera håll i landet, däribland i Skellefteå och Gävle. Arkivbild.
Foto: Johansen, Erik/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes 34 grader. Så varmt har det inte varit en svensk junidag på 50 år.
Skellefteå stod för toppnoteringen, men även på andra platser har det varit rekordvarmt, enligt SMHI.
Nu väntar svalare dagar.
PREMIUM

Sommarvärmen har varit på mångas läppar den senaste veckan – och det har faktiskt varit högre temperaturer än på länge.

I torsdags uppmättes hela 34 grader i Skellefteå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

En allvarligt skadad efter dubbla krockar

En person skadades allvarligt i en av två trafikolyckor som ägde rum på E4 nära Örkelljunga respektive Markaryd under kort tid. Arkivbild.
En person skadades allvarligt i en av två trafikolyckor som ägde rum på E4 nära Örkelljunga respektive Markaryd under kort tid. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En person skadades allvarligt i samband med en trafikolycka på E4 i höjd med Markaryd på torsdagen. Ytterligare en person fick föras till sjukhus med lindrigare skador. En av de inblandade hade i samband med krocken fastat och en bil fick klippas upp för att personen skulle kunna komma loss.

Olyckan inträffade strax efter klockan 17 och var en följd av en tidigare olycka som orsakat långa köer på E4.

Den första olyckan ägde rum i Örkelljunga kommun, där en personbil och en lastbil krockade på samma motorväg som olyckan i Markaryd. Totalt var sex personer inblandade i den olyckan, varav tre barn. Det är oklart om det var ett av barnen som fördes till sjukhus eller om det var några av de andra skadade.

– Det finns ingen misstanke om brott i samband med någon av de två olyckorna, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Inrikes

Ringhals kan drivas minst 20 år till

Ringhals 3 och 4 har goda förutsättningar att vara i drift längre än ursprungligen planerat, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten. Arkivbild.
Ringhals 3 och 4 har goda förutsättningar att vara i drift längre än ursprungligen planerat, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Reaktor 3 och 4 i kärnkraftverket Ringhals har goda förutsättningar att köras längre än ursprungligen planerat, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.
Frågan är bara om Vattenfall bedömer det som lönsamt. Och om den politiska viljan finns.

När rektorerna R3 och R4 togs i drift på Väröhalvön i Varberg i början av 80-talet var planen och den politiska överenskommelsen att de skulle producera el i 40 år. Men det finns goda förutsättningar att driva reaktorerna längre än så, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, som nu granskat Ringhals helhetsbedömning av reaktorerna som görs var tionde år.

I granskningen ingår bedömningar av komponenter i reaktorn som inte går att byta ut, som till exempel delar av reaktortanken.

– Ringhals har visat att livslängden kommer att vara minst 60 år hos de komponenter som ursprungligen analyserats för 40 års drift, säger Fredrik Forsberg, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Fråga om lönsamhet

Ringhals ambition är att driva R3 och R4 i ytterligare 20 år, kanske mer. Men bara om huvudägaren, Vattenfall, bedömer att det är lönsamt. Än så länge är inga beslut fattade.

– Man kan tänka sig en förlängning av kärnkraften i både Ringhals och Forsmark efter dessa 60 år. Men det är beslut som man inte behöver ta på ett bra tag, säger Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark.

När de svenska kärnkraftverken först driftsattes hade alla reaktorer en planerad livslängd på 40 år.

– Det var så det var bestämt. Det är lika för Oskarshamn, Forsmark och Ringhals, säger Linde.

Men sedan dess har politiken öppnat för möjligheten att driva verken längre än så.

– Kärnkraftsägarna har valt att driva sina verk vidare då man lyckats genomföra stora investeringsprogram för att höja både säkerhet och den tekniska statusen, säger Linde.

Reaktorer avvecklas

Men flera reaktorer är också under avveckling. R2 stängdes i slutet av förra året efter nästan 45 års drift. R1 ska enligt planen stängas till årsskiftet. Avvecklingen väntas ta minst tio år. Före rivning ska kärnbränslet transporteras till mellanförvaring i Oskarshamn.

– Det kommer att ta flera år innan man ser något på utsidan, säger Linde.

Beslutet att avveckla fattades av Vattenfall 2015.

– Det var av affärsmässiga skäl. Man bedömde att det inte var lönsamt att driva R1 och R2 vidare, säger Linde.

Rusande elpriser

I juni i år hände något ovanligt. Problem med elförsörjningen fick elpriserna i södra Sverige att skjuta i höjden. Bristen på el var så akut att eljätten Uniper eldade igång oljekraftverket i Karlshamn, som i normala fall används som reservkraftverk kalla vinterdagar.

Fyra av sju kärnkraftsreaktorer i Sverige var avstängda för underhåll.

Svenska kraftnät, myndigheten som ansvarar för stabiliteten i elförsörjningen, fick rycka in och betala för en tidigare start av R1, som Vattenfall av affärsmässiga skäl planerat att sätta i drift först efter sommaren.

– R1 är nu i gång igen och kör för full fart, tills vi stänger den permanent vid årsskiftet, säger Linde.

Het stridsfråga

Samtidigt är avvecklingen av kärnkraften en fortsatt het politisk stridsfråga. Fyra partier – M, L, KD och SD – har krävt att avvecklingen av R1 och R2 stoppas. I slutet av januari röstade riksdagen om saken. Omröstningen blev en rysare: S, MP, C och V vann med en enda röst, 174 mot 173.

Men att sätta i gång R1 och R2 kräver långsiktiga planer och investeringar, poängterar Linde.

– Det är orealistiskt att ändra på ett sådant beslut med kort varsel. Kärnkraft är en långsiktig bransch. Det är inget man ändrar på fram och tillbaka.

Jonas Grönvik/TT

Klockan nio på morgonen den 30 december stängdes Ringhals 2. Ringhals 1 stängs enligt planerna av dagen före nyårsafton i år. Arkivbild.
Klockan nio på morgonen den 30 december stängdes Ringhals 2. Ringhals 1 stängs enligt planerna av dagen före nyårsafton i år. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Kärnkraft i Sverige

Sju reaktorer, fördelade på tre kärnkraftverk, används för elproduktion i Sverige.

Ringhals: Tre reaktorer. R1 kör just nu på full effekt. R3 och R4 är avstängda för underhåll. R3 kopplas upp mot elnätet den 24 juli. R4 den 27 augusti.

Forsmark: Tre reaktorer. F1, F2 och F3 körs på full effekt. F1 ska stängas för underhåll mellan 20 september och 28 oktober. F3 stängs av mellan 16 augusti och 13 september.

Oskarshamn: En reaktor, O3 kör som vanligt men ska stängas för underhåll mellan 1 augusti och 26 oktober.

Fotnot: Ringhals 2 stängdes vid senaste årsskiftet, medan Ringhals 1 ska stängas av vid kommande årsskiftet.

Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017 medan de båda reaktorerna i kärnkraftverket i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005.

Källor: Vattenfall och Uniper

Inrikes

Fler unga kvinnor drabbas av hormonsjukdom

Var tionde kvinna över 20 år behandlades för problem med sköldkörteln under 2019. Arkivbild.
Var tionde kvinna över 20 år behandlades för problem med sköldkörteln under 2019. Arkivbild.
Foto: Åserud, Lise
Inrikes
Inrikes Trötthet, nedstämdhet och viktökning är några av symtomen vid sköldkörtelsjukdomen hypotyreos. Antalet drabbade av sjukdomen ökar dramatiskt, och ökningen är störst bland unga kvinnor.

– Symptomen är individuella och kommer ofta smygande över tid, säger Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet.

Var tionde kvinna över 20 år behandlades för problem med sköldkörteln under 2019, och antalet drabbade kvinnor mellan 20 och 39 år har fördubblats sedan 2006, enligt statistik från Socialstyrelsen. Trots detta saknas ofta viktig kunskap för diagnostisering och behandling av sjukdomen.

– Det är framför allt primärvården som träffar personer med sköldkörtelsjukdom och där saknas ofta kunskap om hur de bör behandlas eller vilket stöd patienterna behöver för att leva med sin diagnos.

Endast var tredje blir frisk

I en rapport från 2018 skriver Socialstyrelsen att det behövs ett kunskapsstöd till regionerna för att möta ökningen av patienter med sköldkörtelsjukdomar. Men än finns inget kunskapsstöd i sikte.

– Endast var tredje patient med underfunktion i sköldkörteln blir av med sina symptom. För att fler ska må bra måste kunskapen om behandling av sköldkörtelsjukdomar öka, säger Bergkvist.

I dag behandlas hypotyreos främst med läkemedlet Levaxin, men alternativa behandlingsmetoder blir allt vanligare och i vissa drabbade använder naturligt sköldkörtelhormon från grisar.

– Vi ser positivt på att fler läkemedel används eftersom det kan hjälpa fler patienter att må bra.

"Finns en genusaspekt"

På Sköldkörtelförbundet hoppas man att sjukdomen kommer att prioriteras mer av sjukvården i framtiden.

– Trots att det är en folksjukdom som drabbar var tionde svensk kvinna och en halv miljon svenskar får den mycket lite utrymme inom vårdutbildningarna.

Att främst kvinnor drabbas kan påverka.

– Det finns definitivt en genusaspekt på frågan. Det visar inte minst forskning på andra sjukdomar där det är konstaterat att kvinnor behandlas sämre än män med samma sjukdom, säger Bergkvist.

Sköldkörtelsjuka kan även drabbas av överproduktion av sköldkörtelhormon, så kallat hypertyreos. Även där ökar antalet drabbade, sedan 2006 har det skett en ökning med 65 procent.

Jennifer Berg Eidebo/TT

FAKTA

Fakta: Hypotyreos

Hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, är en vanlig kronisk sjukdom.

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och tillverkar de hormoner som kontrollerar ämnesomsättningen. Brist på detta hormon gör att ämnesomsättningen blir för låg.

Bland symptomen finns trötthet, minnesproblem, nedstämdhet, torr hud och frusenhet.

Hypotyreos behandlas med hjälp av läkemedel som innehåller sköldkörtelhormon. Behandlingen är oftast livslång.

Sjukdomen behandlas främst med levotyroxin men alternativa behandlingar ökar kraftigt.

Sköldkörtelsjuka kan även drabbas av hypertyreos, överskott av sköldkörtelhormon.

Källa: Sköldkörtelförbundet

Inrikes

Regeringen bjuder in coronadrabbade kommuner

Lena Micko (S), civilminister, bjuder in coronadrabbade regioner och kommuner till ett möte om erfarenheter, lösningar och åtgärder efter sommaren.
Lena Micko (S), civilminister, bjuder in coronadrabbade regioner och kommuner till ett möte om erfarenheter, lösningar och åtgärder efter sommaren.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

Regeringen bjuder in 15 kommuner och fem regioner som på olika sätt känt av viruspandemin mer än andra till ett möte. Enligt civilminister Lena Micko (S) är syftet att diskutera lärdomar, lösningar och möjliga åtgärder.

Mötet hålls dock inte nu, utan först till hösten, närmare bestämt den 2 september. Ett skäl är att det då är lättare att bedöma hur turismen har påverkats och hur resandet har satt avtryck i landet, enligt regeringskansliet.

De som bjudits har antingen skrivit till regeringen om läget och bett om kontakt eller stöd. Men urvalet har också gjorts utifrån hur smittan har spridits, hur gränshandel och arbetslöshet har utvecklats.

De fem regionerna är Jämtland, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm och Uppsala.

Kommunerna är Eda, Borgholm (Öland), Borlänge, Eskilstuna, Gotland, Gällivare, Ockelbo, Orust, Ronneby, Sigtuna, Simrishamn, Strömstad, Värmdö, Åre och Östra Göinge.

Inrikes

Bil och lastbil i krock – en till sjukhus

En personbil och lastbil har krockat i Ulricehamn. Arkivbild.
En personbil och lastbil har krockat i Ulricehamn. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter en kollision på väg 40 i Ulricehamn.

– Det är en lastbil och en personbil som har kolliderat, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Polisen larmades till platsen klockan 18.18 och arbetar nu med att leda om trafiken på platsen medan bärgning pågår.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Inrikes

Larm om kraftig smäll i Stockholm

Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer har hört en kraftig smäll vid Stora Essingen i Stockholm. Polisen larmades till platsen strax före klockan 19.

– Det är flera inringare som hört av sig om att de har hört en väldigt kraftig smäll. En del uppger att de har sett någon form av rökutveckling, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen.

Polisen tog sig till platsen med flera patruller för att undersöka händelsen. Men klockan 19.45 hade de fortfarande inte hittat någonting.

– Det är ingen person som är påträffad skadad och det är ingen form av materiell skada som har påträffats, säger Bryngelsson.

Inrikes

Pant på mobiler och paddor utreds

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Pant på mobiltelefoner, mer återbruk av byggmateriel och minskad plastanvändning.
Det kan bli konkreta effekter av regeringens antagna strategi för en cirkulär ekonomi.

– Vi måste titta på alla flöden av material som vi har i vårt samhälle så att vi kan återbruka, återvinna och undvika att bryta nya jungfruliga material, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Det är, enligt Lövin, en av essenserna i den nationella strategi för hur Sverige ska ställa om till en så kallad cirkulär ekonomi.

– Men vi måste också minska avfallsmängderna, vi håller på att drunkna i sopor.

De konkreta handlingsplanerna för hur strategin ska omsättas i praktiken finns dock inte ännu.

– Men pantsystem kan vara bra, det har vi sett fungerar väldigt bra för pet-flaskor. Nu utreder vi om man kan införa pant på småelektronik som mobiltelefoner, paddor och bärbara datorer, säger miljöministern.

Hon tillägger att en mycket liten del, enligt hennes uppgift bara en procent, av de viktiga mineraler och metaller som används i sådan elektronik återvinns och återanvänds.

Under hösten kommer utredningsförslag om hur engångsartiklar i plast ska kunna ersättas av sådant som kan användas fler gånger och som inte är av plast. Mål för återvinning av byggmaterial ska höjas och regler för att minska förbränning av insamlat material skärps.

Miljöpartiet ska i förhandlingarna inför regeringens budgetproposition driva krav på att en halv miljard kronor per år ska anslås fram till och med 2023 för stöd till forskning och innovativa företag som arbetar med kretslopp och hållbara miljölösningar.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Varken Alkis eller Minus duger

Ett föräldrapar i Jönköping ville ge sin son namnet Minus. Det gick inte. Arkivbild.
Ett föräldrapar i Jönköping ville ge sin son namnet Minus. Det gick inte. Arkivbild.
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Inrikes
Inrikes

Ett föräldrapar i Jönköping ville ge sin son namnet Minus. Men från Skatteverket blev det nobben. "Det har en negativ innebörd som skulle kunna leda till obehag för bäraren", skriver myndigheten i sitt beslut enligt GT.

Nu har föräldrarna möjlighet att överklaga beslutet eller skicka in ett annat namnförslag.

Enligt Skatteverket ska extra hänsyn tas till hur ett namn kan uppfattas av omgivningen när det gäller barn. "Ett alltför avvikande namn kan leda till obehag för den som bär det", skriver verket i sitt beslut.

Förvaltningsrätten i Jönköping har också beslutat att en man från Västergötland som ville heta "Alkis" får avslag. Rätten skriver att namnet kan skapa osäkerhet om det verkligen är hans riktiga namn. Förnamnet Alkis är därför att bedöma som olämpligt, lyder domstolens slutsats enligt SVT Jönköping.

NÄSTA ARTIKEL