Inrikes

Så ser danskar och svenskar på bron

Annette Breth Klasusen från Århus bor utanför Öresundsregionen, men tror att bron medför att vi kommit närmare varandra.
Annette Breth Klasusen från Århus bor utanför Öresundsregionen, men tror att bron medför att vi kommit närmare varandra.
Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Inrikes
Malmö
Lund
Eslöv
Sjöbo
Inrikes Öresund – en gemensam region som för oss närmare varandra? Så löd i alla fall förhoppningarna för 20 år sedan.
Vad betyder Öresundsbron på de olika sidorna av sundet i dag?
PREMIUM

– Den är snygg att se på, men vi använder den kanske bara två gånger per år, säger Rima Taheri Abkenar från Köpenhamn.

Annette Breth Klausen från Århus åker inte heller över så ofta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tolvåringens nära fortfarande i chock

Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Den tolvåriga flickans död har skakat om hela närområdet i Fittja och Hallunda. På måndagen samlades hundratals på parkeringen där dådet inträffade i helgen.
– Det går inte att sätta ord på det. Det gör ont rakt in i benmärgen, säger Jimmy Bergfors, lärare för klassen där tolvåringen gick.

Rastplatsen i Norsborg utanför Botkyrka var tidigare under dagen främst tillhåll för tunga lastbilar, pausande semesterfirare med fullpackade bilar och lunchande hantverkare. Men till en av parkeringsplatserna dök det sporadiskt upp ungdomar, i klungor eller i par, som lade ned en blomma eller tände ett ljus för den tolvåriga flicka som natten till söndag sköts till döds på platsen.

Fler och fler slöt upp och under eftermiddagen hade ett hundratal ungdomar och vuxna samlats på platsen för en gemensam minnesstund.

"Svårt att greppa"

– Det är helt sjukt. Helt overkligt. Vi träffade henne för ett par dagar sedan. Hur kan någon skjuta en tolvåring? utbrast en av ungdomarna.

Även polis, kommun, lärare, krisstöd och nattvandrare kom till platsen. De allra flesta stod tysta, kramade om varandra eller småpratade lågmält i solen. En del reagerade starkt. Andra betraktade stillsamt på håll. "Overkligt", "chockerande" och "svårt att greppa", sammanfattade några sin reaktion för TT.

– Det går inte att sätta ord på det. Det gör ont rakt in i benmärgen, säger Jimmy Bergfors, lärare för klassen där tolvåringen gick.

Föräldrar med barn i samma skola som flickan gick i var arga, ledsna och rädda och rådfrågade varandra om hur man skulle stötta sitt barn bäst i den här situationen. Några ungdomar berättade att de ibland besöker rastplatsen på nätterna, för att det är öppet då.

Platsen har inte upplevts som otrygg tidigare, säger de.

"Var en vanlig kväll"

– Det var så konstigt. Lördagen var precis som en vanlig kväll för oss. Det fanns ingen dålig magkänsla, och sedan hände det här, berättar Rizwan Qaisar, restaurangchef på McDonalds som ligger intill macken där dådet skedde.

Matsalen hade stängt vid tidpunkten, men restaurangen erbjöd fortfarande mat via drive-through. Så länge matsalen är öppen brukar människor, unga och gamla, samlas på platsen men just den här kvällen ska det ha varit lugnt.

– Det är väldigt tråkigt och hemskt för alla drabbade. Vad jag vet var det inget stök här då, och det har det inte varit de senaste åren, säger Qaisar.

Även nattvandraren Gilberg Hellström vittnar om att platsen i vanliga fall är lugn.

– Det har varit lugnt och fint här, och är det fortfarande. Sådant här händer väldigt sällan. Skjutningar existerar ju, men att ett barn blir skjutet... det är en riktigt trist utveckling. Så oerhört trist, säger han.

Hilda Djupenström/TT

Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inrikes

Polisen söker bil efter 12-årings död

Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka blev skjuten vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka blev skjuten vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Polisen söker uppgifter om en vit kombibil i utredningen om dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka under natten mot söndag.
Ett antal personer har hämtats in till förhör, men i nuläget har polisen inte gripit någon för skjutningen.

– Vi är särskilt intresserade av en vit bil. Vet man något om den ska man kontakta polisen, eller om man hört eller sett något annat om mordet, säger Palle Nilsson, tillförordnad biträdande polisregionschef, i SVT:s Morgonstudion.

Han vill inte kommentera om flickan var måltavlan och säger att man inte vill gå ut med uppgifter som riskerar att förstöra utredningen.

– Gärningsmännen har visat en total likgiltighet inför människors liv när man öppnar eld på en plats där flera människor befinner sig, säger Nilsson.

Polisens presstalesperson Eva Nilsson förtydligar för TT att det handlar om en vit bil av kombimodell, inte en skåpbil som tidigare rapporterats. Polisen låser sig inte vid något specifikt bilmärke när man söker upplysningar från de som kan ha sett fordonet.

Under måndagen meddelar polisen att de jobbar med kartläggning tillsammans med kommunen och andra aktörer för att komma framåt i utredningen.

– Vi har en trygghetsskapande insats med anledning av händelsen, vi finns på plats för att svara på frågor och hjälpa, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Uppgifter: Kan ha varit ute med hunden

Polisen har under inledningen av utredningen varit förtegen om händelsen och inte velat berätta vilka fynd som har gjorts.

– Vi har hämtat in övervakningsfilm men jag kan inte säga något om vad de innehåller, säger Mats Eriksson, presstalesperson hos polisen.

Det cirkulerar flera uppgifter om omständigheterna kring händelsen. Enligt obekräftade uppgifter till SVT Nyheter ska flickan ha varit ute och gått med hunden.

Enligt uppgifter till Expressen var måltavlorna två män från ett kriminellt nätverk och skott mot männen ska ha avlossats från en bil som körde in vid macken. Enligt tidningens källor ska polisen ha gjort husrannsakan hos de två männen under söndagen. Ingen av dem ska vara misstänkta för brott.

Rubriceringen på förundersökningen gäller mord.

FAKTA

Fakta: Skjutningar i polisregion Stockholm

71 bekräftade skjutningar har skett i polisregion Stockholm mellan 1 januari och 23 juli i år, varav 35 i polisområde Syd, 34 i Nord och två i City.

Nio människor har avlidit och 32 har skadats i skjutningarna under perioden.

Fem av skjutningarna inträffade i Botkyrka kommun, utan någon skadad eller avliden.

Källa: Polisen

Inrikes

Sommarvärme i hela landet till helgen

Hela landet kan få sol och värme i slutet av veckan, enligt SMHI:s senaste prognos. Arkivbild.
Hela landet kan få sol och värme i slutet av veckan, enligt SMHI:s senaste prognos. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

Slutet av veckan bjuder på sol och värme i hela Sverige och temperaturen kan ligga kvar över 20 grader även efter helgen.

– Redan på torsdagen börjar varmare luft röra sig in över landet, och den ser ut att beröra hela landet. Även i de nordligaste delarna får man räkna med sommarvärme mot slutet av veckan, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI.

Den nuvarande prognosen sträcker sig bara fram till mitten av nästa vecka, men även då ser temperaturen ut att ligga kvar över 20 grader på många håll i landet undantaget fjällområdena.

– Efter en ovanligt kylig julimånad ser det ut som att augusti kan ge oss lite varma sommardagar, säger Alexandra Olsson.

Det finns risk för skogsbränder i södra Sverige och upp längs Kalmar län, Öland och Gotland. Om temperaturerna stiger och det blir torrare kan brandrisken utökas till fler län.

– Det är bra om man håller sig uppdaterad på varningssidan på smhi:s hemsida, där ser vi dagligen över hur brandrisken ser ut i landet, säger Alexandra Olsson.

Inrikes

Experten: "Låg säkerhet i en mopedbil"

Mopedbilar klassas som mopeder, inte bilar. Arkivbild.
Mopedbilar klassas som mopeder, inte bilar. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Natten till lördag omkom en person i en mopedbil efter en krock med en polisbil. Säkerhetsexperten Jörgen Persson menar att mopedbilar är långt ifrån lika säkra som vanliga bilar, men det finns saker man kan göra för att öka säkerheten.

En mopedbil ser ut som en bil men är konstruerad som en moped på fyra hjul. Det innebär att fordonet inte alls är lika säkert som en personbil.

– Mopedbilar har vissa viktkrav att följa. När man ska bygga en bil runt en stomme och samtidigt hålla sig inom viktkraven så kan man inte ha tunga deformationszoner för att klara krockvåld, säger Jörgen Persson, utredningsledare på Trafikverket.

Persson berättar om krocktester där mopedbilarnas kaross har tryckts ihop helt.

TT: Hur blir det när en personbil och en mopedbil krockar?

– Då vill man sitta i den vanliga bilen om farten är hög.

Olyckorna ökar

Antalet mopedbilar på vägarna ökar och olyckorna med dem. Det är få som dör i olyckor med mopedbilar men antalet skadade har fördubblats de senaste fyra åren enligt en rapport från Trafikverket.

Nu har Trafikverket tillsammans med 18 andra aktörer skapat en gemensam inriktning för säker användning av bland annat mopedbilar.

– Vi kan se en rad åtgärder både på lång och kort sikt för att öka trafiksäkerheten. På kort sikt kan det handla om att öka användandet av bälte, vinterdäck och bra vanliga däck.

Låg bältesanvändning

Enligt Persson är bältesanvändningen i mopedbilar låg och det finns inga krav på att använda vinterdäck. Det finns även brister i informationen om mopedbilars förutsättningar.

– Man bör vara medveten om att det är sämre säkerhet i en mopedbil än i en personbil, och att en mopedbil inte är lämplig i blandtrafik med fordon i högre hastighet.

På längre sikt handlar åtgärderna om att förbättra mopedbilarnas fordonssäkerhet i form av exempelvis krockskydd, stabilitet och bältespåminnare. Man vill även utreda möjligheterna att införa krav på kontrollbesiktning, samt att se över utbildningen. Men än finns det inga beslut rörande kraven på besiktning.

– Det är viktiga områden att börja arbeta med, säger Jörgen Persson.

Jennifer Berg Eidebo/TT

Inrikes

Två anhållna för mordförsök på 90-åring

Två personer är anhållna misstänkta för mordförsök på en 90-åring. Arkivbild.
Två personer är anhållna misstänkta för mordförsök på en 90-åring. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man och en kvinna i 50-årsåldern har anhållits misstänkta för mordförsök på en 90-årig man i Falköping i söndags.

Mannen hittades skadad i en bostad i centrala Falköping efter att polisen larmats på söndagsförmiddagen. Enligt polisen hade han troligtvis blivit knivskuren.

I bostaden fanns även de båda personerna som nu anhållits. Mannen och kvinnan har en relation till varandra.

Den äldre mannen och kvinnan fick båda föras till sjukhus under söndagen. Bostaden spärrades av för en teknisk undersökning.

Den äldre mannens skador är svåra och han ligger kvar för vård enligt Skaraborgs sjukhus Skövde, rapporterar SVT Nyheter Väst.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Inrikes

Förare brottsmisstänkt efter fyrhjulingsolycka

Tre barn skadades i en olycka med en fyrhjuling i söndags. Arkivbild.
Tre barn skadades i en olycka med en fyrhjuling i söndags. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre barn skadades när en fyrhjuling körde av vägen i Tavelsjö utanför Umeå under söndagskvällen. Nu misstänks en vuxen förare för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, rapporterar lokala medier.

– Vi tittar just nu på hur det gick till. De har kört på en väg och kört av den, en rak och fin grusväg, säger polisens förundersökningsledare Andreas Gidlund till SVT Nyheter Västerbotten.

Barnen fördes till Norrlands universitetssjukhus med ambulanshelikopter. En av dem vårdas på intensivvårdsavdelningen med allvarliga skador. De andra två är måttligt respektive lindrigt skadade, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Fyrhjulingen har tagits i beslag av polisen för en teknisk undersökning.

Inrikes

Man allvarligt skadad av frätande syra

Polisen utreder hur olyckan har gått till. Arkivbild.
Polisen utreder hur olyckan har gått till. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har skadats allvarligt efter att ha fått frätande syra över mage och ben på sin arbetsplats i Nora, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Polisen larmades till arbetsplatsen strax före klockan elva på måndagsförmiddagen och arbetar nu med att utreda hur olyckan gått till.

– Vi måste ta ställning till om det krävs en avspärrning utifall att det rör sig om ett arbetsmiljöbrott, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg till SVT.

Enligt Universitetssjukhuset i Örebro är mannens skador allvarliga men inte livshotande.

Inrikes

Papegojungar stulna från djurpark

Flera papegojungar har blivit stulna från en djurpark i Helsingborg. Stölden ska ha ägt rum när parken var öppen.
Flera papegojungar har blivit stulna från en djurpark i Helsingborg. Stölden ska ha ägt rum när parken var öppen.
Foto: Mats Hafström
Inrikes
Inrikes Flera små papegojungar har stulits från Helsingborgs djur- och lekpark. Tjuvarna slog till mitt på dagen i söndags när parken var öppen.

Tjuvarna ska ha fått med sig mellan tre och fem papegojungar av arten berglori.

– Det känns fruktansvärt tråkigt, säger djurparkens ägare Mats Hafström.

Det var under söndagseftermiddagen som någon eller några gick in till fåglarna i en genomgångsbur där också besökarna är välkomna. Utmed väggarna sitter holkar och det är från dem som tjuvarna ska ha stulit papegojungarna, vilket Kvällsposten rapporterat om.

– Man har fällt ner sju av holkarna, tömt dem på innehållet och försvunnit sedan, säger Hafström.

Vittnen har sett barn

Enligt ägaren har vittnen pekat ut barn som har varit på fel sida inne i buren innan och efter stölderna, men ingen har sett själva stölden. När polisen pratat med barnen ska de ha sagt att de inte har med stölden att göra, berättar ägaren.

Tjuvarna ska också ha tagit minst fem ägg som de slängt i väggen inuti en annan fågelbur.

Fåglarna som är kvar har inte betett sig som vanligt under dagen, enligt Mats Hafström. De har inte velat komma fram och äta sin mat som de brukar.

– Fåglarna känner sig lika bedrövade som jag är, säger han.

"De är idioter"

Mats Hafström säger att fåglarna inte är något vidare värdefullt stöldgods. Berglori är inte helt enkla att sköta om, utan kräver till exempel frukt och välling till mat.

– Det här bekräftar att de är idioter. De kommer inte klara att mata dem och berglori är inte jättepopulära som tamfågel och inte heller speciellt dyra.

Någon fågelstöld har djurparken inte varit med om tidigare, men för några år sedan stal tjuvar en väldigt sällsynt giftorm.

Polisen har varit på plats i djurparken och pratat med vittnen. Ingen misstänkt gärningsman är gripen.

Händelsen rubriceras som stöld.

Joel Sund/TT

Flera papegojungar har blivit stulna från en djurpark i Helsingborg. Stölden ska ha ägt rum när parken var öppen.
Flera papegojungar har blivit stulna från en djurpark i Helsingborg. Stölden ska ha ägt rum när parken var öppen.
Foto: Mats Hafström
Flera papegojungar har blivit stulna från en djurpark i Helsingborg. Stölden ska ha ägt rum när parken var öppen.
Flera papegojungar har blivit stulna från en djurpark i Helsingborg. Stölden ska ha ägt rum när parken var öppen.
Foto: Mats Hafström
Tjuvarna stal också ägg från papegojorna och kastade mot en vägg.
Tjuvarna stal också ägg från papegojorna och kastade mot en vägg.
Foto: Mats Hafström
Tjuvarna stal också ägg från papegojorna och kastade mot en vägg.
Tjuvarna stal också ägg från papegojorna och kastade mot en vägg.
Foto: Mats Hafström
Tjuvarna stal också ägg från papegojorna och kastade mot en vägg.
Tjuvarna stal också ägg från papegojorna och kastade mot en vägg.
Foto: Mats Hafström
Fågelholkarna togs ner från sina platser och tömdes på innehåll.
Fågelholkarna togs ner från sina platser och tömdes på innehåll.
Foto: Mats Hafström
Fågelholkarna togs ner från sina platser och tömdes på innehåll.
Fågelholkarna togs ner från sina platser och tömdes på innehåll.
Foto: Mats Hafström
Fågelholkarna togs ner från sina platser och tömdes på innehåll.
Fågelholkarna togs ner från sina platser och tömdes på innehåll.
Foto: Mats Hafström
NÄSTA ARTIKEL