Annons

Airbus vd bekräftar lägre produktion

Publicerad 29 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Coronapandemin har slagit hårt mot flygbranschen och flygplanstillverkaren Airbus justerar ned sina produktionsplaner för de kommande två åren kraftigt. Skandinaviska SAS flyger Airbus-plan. Arkivbild.
Coronapandemin har slagit hårt mot flygbranschen och flygplanstillverkaren Airbus justerar ned sina produktionsplaner för de kommande två åren kraftigt. Skandinaviska SAS flyger Airbus-plan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ju färre flyg i luften, desto lägre efterfrågan på nya flygplan. Under de kommande två åren räknar Airbus med 40 procent lägre produktion än man tidigare haft planer på, uppger den europeiska flygplanstillverkarens vd i en intervju med tyska Die Welt.

Därmed bekräftar han de uppgifter som förekommit i medier sedan början av juni om att produktionsnivån inom enheten för tillverkning av passagerarflygplan sjunkit kraftigt under pandemin.

Annons

Enligt källor till Reuters innebär produktionsminskningen att Airbus behöver säga upp tiotusentals anställda.

Bolaget ska genomgå en stor omstrukturering och vd:n Guillaume Faury säger att man kommer att vända på alla stenar för att hitta möjligheter till kostnadsbesparingar.

– Det är den bistra sanningen. Det handlar om nödvändiga justeringar på grund av det stora produktionstappet. Det handlar om att säkerställa vår framtid, säger han till den tyska tidningen Die Welt.

Airbus räknar med att produktionen under 2025 kommer att vara tillbaka på normala nivåer.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons