Annons

Betydigt fler kan vara immuna mot covid-19

Publicerad 29 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild.
Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Immuniteten mot covid-19 kan vara betydligt mer utbredd bland svenskarna än vad antikroppstesterna visar. Forskare vid Karolinska institutet i Solna har genomfört immunologiska analyser av prover från drygt 200 personer, varav många hade milda eller inga symptom på covid-19.

Resultaten visar att ungefär dubbelt så många utvecklat så kallad T-cellsimmunitet mot det nya coronaviruset jämfört med dem som utvecklat antikroppar. T-celler är en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler.

Annons

Forskarna har också hittat T-cellsimmunitet hos familjemedlemmar till dem som varit sjuka, men som inte uppvisat några symptom på smittan.

– Det passar väl in med de prognoser och modelleringar vi har gjort om hur stor spridning det ska vara i Stockholmsområdet vid den här tiden på året, så på det viset har det varit frustrerande att antikroppsnivåerna har varit så låga. Men det här ger ett kompletterande resultat på ett bra sätt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TV4 Nyheterna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons