Utrikes

Gabon avkriminaliserar homosexualitet

Gabons president Ali Bongo väntas ratificera en lagreform som avkriminaliserar homosexualitet. Arkivbild.
Gabons president Ali Bongo väntas ratificera en lagreform som avkriminaliserar homosexualitet. Arkivbild.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Gabon avkriminaliserar homosexualitet. Beskedet kommer sedan senaten, med röstsiffrorna 59–17 samt fyra nedlagda röster, klubbat igenom reformen på måndagen.

Sexuella relationer mellan personer med samma kön har tidigare kunnat bestraffas med upp till sex månaders fängelse och dryga böter. Underhuset i det centralafrikanska landet röstade i tisdags ja till att stryka den aktuella paragrafen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 60 fruktas döda i japanskt oväder

Kraftiga skyfall har orsakat översvämningar i Japan
Kraftiga skyfall har orsakat översvämningar i Japan
Foto: Kyodo News/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 61 personer befaras ha dött de i kraftiga skyfall som orsakat stor förödelse i sydvästra Japan de senaste dagarna, uppger myndigheterna. Under onsdagen rörde sig ovädret norrut och den meteorologiska myndigheten JMA varnar för stora regnmängder i prefekturerna Gifu och Nagano i de centrala delarna av landet.

I Gifu uppmanades över 200 000 människor att evakuera, men beslutet drogs tillbaka när ovädret nedgraderades från den högsta nivån. Närmare 5 000 invånare isolerades tillfälligt när vägar blev avskurna av jordskred, rapporterar Japan Times.

Över 80 000 räddningsarbetare har sänts ut för att rädda överlevande som blivit strandade i översvämningar och jordskred. Coronapandemin har försvårat räddningsarbetet och på de evakueringscenter som upprättats uppmanas människor att hålla avstånd.

Utrikes

EU tecknar avtal om coronamedicin

EU-kommissionen har nått ett avtal om experimentella läkemedel mot covid-19. Arkivbild.
EU-kommissionen har nått ett avtal om experimentella läkemedel mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Yves Logghe/AP/TT
Utrikes
Utrikes

EU-kommissionen har nått ett avtal med läkemedelsföretagen Roche och Merck för att säkerställa leveranser av experimentella läkemedel mot covid-19, uppger en källa vid kommissionen.

Avtalet gäller Roches läkemedel Roactemra som används vid ledgångsreumatism och Mercks Rebif som används vid ms, som ska finnas tillgängligt för alla EU:s medlemsstater som vill köpa dem, enligt källan, som inte avslöjar några avtalsvillkor.

Tyska Merck bekräftar uppgifterna.

"EU-kommissionen har ombett Merck att vara redo att på begäran leverera ett av sina läkemedel, Rebif, till EU-länder", skriver läkemedelsföretaget i ett uttalande.

Utrikes

Finlands utrikesminister misstänks för brott

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto misstänks för två brott, enligt Helsingin Sanomat. Arkivbild.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto misstänks för två brott, enligt Helsingin Sanomat. Arkivbild.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sedan det stormat på det finländska utrikesdepartementet hösten 2019 begärde riksdagens grundlagsutskott att riksåklagaren skulle utreda om utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) gjort sig skyldig till brott.

Nu är förundersökningen färdig och överlämnad till utskottet. Ärendet omgärdas av sekretess, men enligt tidningen Helsingin Sanomat misstänks Haavisto för två brott: tjänstebrott och brott mot samarbetsskyldighet inom ämbetsverk.

Brotten ska enligt tidningen Hufvudstadsbladet ha begåtts i anslutning till att Haavisto petade utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen, vilket skedde i samband med att debatten om huruvida Finland skulle hämta hem medborgare från det syriska fånglägret al-Hol rasade som värst.

Eftersom de misstänkta brotten begåtts under tjänsteutövning är upp till riksdagen att besluta om förundersökningen ska leda till ytterligare åtgärder. Haavisto själv förnekar brott.

Utrikes

Merkel: Vi har inte råd att förlora någon tid

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i EU-parlamentet i Bryssel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i EU-parlamentet i Bryssel.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tyskland manar till en snabb uppgörelse om coronastöd och en ny långtidsbudget i EU.
Förbundskansler Angela Merkel står fast vid förslaget om mångmiljardbidrag till dem som drabbats värst av krisen.
– Det är en investering, säger Merkel på besök i Bryssel.

Förbundskanslerns allra första utlandsresa sedan coronakrisen slog till på allvar går till EU-hjärtat i Bryssel.

Den formella anledningen är att tala om det ordförandeskap i EU:s ministerråd som Tyskland tog över den 1 juli. Men hon ska också bana väg för en uppgörelse om EU:s ekonomiska återhämtning efter pandemin. Överläggningar ska hållas i ett möte med unionens tre tyngsta företrädare: permanente rådsordföranden Charles Michel, kommissionsordföranden Ursula von der Leyen och parlamentstalmannen David Sassoli.

Framför allt de sista två manar till ett storskaligt stöd efter coronapandemin. EU-kommissionen har föreslagit 750 miljarder euro i coronastöd samt en långtidsbudget för de närmaste sju åren på 1 150 miljarder.

– Solidaritet betyder att stöd ges till dem som behöver det, säger von der Leyen inför EU-parlamentet.

– Vi kan inte och får inte gå bakåt. Vi kommer att kämpa för att det här förslaget blir en framgång med alla medel vi har, säger talmannen Sassoli.

"Arbete kvar"

Förslaget diskuterades en första gång av EU:s stats- och regeringschefer i ett webbmöte på midsommarafton. Efter det har Charles Michel utlovat ett kompromissbud till den här veckan.

– Vi har fortfarande arbete kvar. Men jag kan garantera er att jag gör allt jag kan för att säkra en uppgörelse. Vi måste ha en snabb lösning, säger Michel i EU-parlamentet.

Liknande ord hörs från Angela Merkel.

– Vi har inte råd att förlora någon tid. Det kommer bara att drabba de svagaste.

Förhoppningen är att en lösning ska nås vid det toppmöte som utlysts till nästa vecka, den 17–18 juli, då EU:s stats- och regeringschefer möts på plats i Bryssel för första gången sedan i februari.

Lån eller bidrag?

Kommissionens förslag bygger till stor del på ett utspel från Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron i mitten av maj om att dela ut 500 miljarder euro i rena bidrag till de länder och regioner som drabbats värst av coronakrisen.

Det fördelningssättet står Merkel fast vid – trots att flera länder i främst Nordeuropa ansett att pengarna i stället borde ges som lån.

Förbundskanslern räknar dock med att satsningen kommer att betala sig, genom att hjälpa de drabbade att komma tillbaka igen.

– Ingen kommer ur den här krisen på egen hand. Europeisk solidaritet är inte bara en humanitär gest. Det är en investering, säger Merkel inför EU-parlamentet.

Vill ha kompromiss

Bland de mest missnöjda finns Sverige, som tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike etablerat sig som EU:s "frugala fyra", med krav på en återhållsam budget och lån i stället för bidrag som coronastöd.

Merkel hoppas ändå snabbt komma över oenigheten.

– Jag vill att vi når en uppgörelse före sommarlovet. Det kommer att krävas kompromisser från alla sidor, säger hon – och markerar tydligt hur viktigt hon anser att EU är.

– EU är ett levande projekt som vi kan forma och förändra. EU begränsar oss inte, det ger oss mer manöverutrymme. Det är bara genom EU vi kan behålla våra friheter, säger Merkel i EU-parlamentet.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Striden om budget och coronastöd

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder som bidrag och 250 miljarder som lån. Stödet, döpt till Nästa generations EU, ska lånas ihop av kommissionen med garantier från medlemsländerna och sedan betalas tillbaka kollektivt från 2028 och framåt.

Parallellt har kommissionen reviderat sitt tidigare förslag till ny långtidsbudget för åren 2021-27. Det nya förslaget landar på 1 150 miljarder euro – mindre än ursprungsförslaget från 2018, men mer än det senaste kompromissbud som togs fram inför ett EU-toppmöte i februari i år.

Enligt permanente rådsordföranden Charles Michel råder fortsatt oenighet om en rad frågor: budgetens och stödets storlek, förhållandet mellan lån och bidrag, rabatter eller inte för de länder som betalar betydligt mer i EU-avgift än vad man får tillbaka samt frågor om enligt vilka villkor pengarna ska fördelas och till vem.

FAKTA

Fakta: Merkel och ordförandeskapet

Angela Merkel (född 1954) är Tysklands förbundskansler sedan 2005 och för tillfället den regeringschef i EU som suttit längst på sin post. Hon tillhör kristdemokratiskt konservativa CDU och regerar hemma i koalition med bayerska systerpartiet CSU och socialdemokratiska SPD.

Under det andra halvåret 2020 är Tyskland ordförandeland i EU:s ministerråd. Det innebär att man leder ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Efter Tyskland följer Portugal och Slovenien under 2021, Frankrike och Tjeckien under 2022 samt Sverige och Spanien under 2023.

Utrikes

Trump vill öppna skolor – pekar på Sverige

Donald Trump, flankerad av USA:s första dam Melania Trump, under ett panelsamtal om säkra skolöppningar i Vita huset i tisdags.
Donald Trump, flankerad av USA:s första dam Melania Trump, under ett panelsamtal om säkra skolöppningar i Vita huset i tisdags.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Donald Trump har sagt att han ska pressa landets delstater att öppna skolorna i höst, trots oro för ökande smittspridning. Nu pekar den amerikanske presidenten på Sverige och Norden som bevis för att undervisningen kan återupptas utan risk.

"I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem. Demokraterna tror att det skulle vara politiskt dåligt för dem om amerikanska skolor öppnar före valet i november, men det är viktigt för barnen och familjerna. Jag kanske stryper finansieringen om de inte öppnar!", skriver Trump på Twitter.

I praktiken är det dock oklart vad Trump kan göra för att driva igenom sin linje. Ansvaret för skolfrågor ligger i huvudsak på delstaterna. Även finansieringen hämtas lokalt, även om den federala regeringen ger vissa kompletterande bidrag.

Republikanskt ledda Florida utfärdade på måndagen ett påbud om att skolorna ska ta emot elever igen från och med höstterminen, men flera andra delstater tvekar.

Skolforskare har pekat på att undervisning på plats har flera viktiga fördelar. Det sociala umgänget är nyttigt och skolmaten är viktig för många. Dessutom varnar många för att distansundervisning ökar klyftorna mellan barn från välbeställda respektive resurssvaga hushåll.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Ressugna danskar ska få coronapass

Danskar som vill resa utomlands ska kunna få ett coronapass som visar att de testats negativt. En liknande möjlighet finns på Frankfurts flygplats. Arkivbild.
Danskar som vill resa utomlands ska kunna få ett coronapass som visar att de testats negativt. En liknande möjlighet finns på Frankfurts flygplats. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Danskar som vill resa utomlands ska kunna göra ett coronatest och få ett digitalt coronapass som intygar att de är friska, uppger hälsodepartementet. Orsaken är att flera länder kräver att inresande ska kunna visa upp ett negativt coronatest.

Testet får inte vara mer än sju dagar gammalt och passet kan laddas ner gratis på Sundhedsstyrelsens hemsida.

Beskedet välkomnas av näringslivsorganisationen Dansk Industri som tror att det kommer att underlätta för danskar som vill resa både i jobbet och privat.

Utrikes

Munskydd obligatoriskt i Katalonien

Munskydd är nu obligatoriskt på alla allmänna platser i hela spanska Katalonien.
Munskydd är nu obligatoriskt på alla allmänna platser i hela spanska Katalonien.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes Munskydd blir obligatoriskt överallt i Katalonien från och med torsdag på alla allmänna platser.
PREMIUM

Påbudet gäller både invånare och besökare.

Hittills har munskydd varit obligatoriskt bara i situationer där man inte kunnat hålla en och en halv meters avstånd till andra. Detta gäller i hela Spanien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Danmark inför covid-19-pass

Utrikes
Danmark Danskar som ska resa utomlands till länder som kräver negativt covid-19-test kan nu få ett covid-19-pass.

Den danska polisen gick ut med nyheten på Twitter under onsdagen. Den som har testat sig kan ladda ned eller skriva ut passet från den dansk sjukvårdens hemsida, sundhed.dk, förutsatt att det inte är äldre än sju dagar och att provet är negativt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL