Hässleholm

Här får de distans från vardagen

Lasse Åkesson bor i Phoenix, Arizona nio månader om året. Väl i Sverige tar han hand om Luhrsjöns camping.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hästveda Sommaren är lång på Luhrsjöns camping. Redan den första maj öppnade området för semestertörstiga besökare.
– Det är en frihet att komma hit, säger Lasse Åkesson, som är ansvarig för driften av campingplatsen och som suttit isolerad i åtta veckor i sitt hemland USA.

Det är tidig söndagseftermiddag och veckans sommarvärme håller fortfarande i sig. På Luhrsjöns badplats är det många som med gott avstånd tar sig ett dopp i det 26 grader varma vattnet.

Strax intill ligger Luhrsjöns camping, som redan den första maj öppnade för säsongen.

– Men det är nu det börjar dra igång på riktigt, säger Lasse Åkesson, som i tio år hjälpt ägaren att driva campingen.

På grönområdet står nu husvagnar och husbilar uppställda på rad. Skratt och lek hörs från badplatsen blott femtio meter ifrån den lilla gula stugan, som är campingplatsens reception. Lasse Åkesson slår sig ner på en av stolarna på stugans veranda och blickar ut över området.

Framför honom finns 52 elplatser, sju övernattningsstugor samt flera platser avsedda för tält.

– Vi försöker ha alla möten med våra gäster utomhus för att undvika trängsel, säger Lasse Åkesson, som under vintermånaderna bor i miljonstaden Phoenix i Arizona.

När den svenska sommaren nalkas, reser han tillbaka till Sverige för att arbeta på campingen. Under högsäsongen får han hjälp av två sommarjobbare, som också bor på området.

– Min familj har varit här sedan 2016, säger sextonårige Marcus Christersson, som är en av dem som hjälper Lasse Åkesson med de dagliga sysslorna.

Han bor på en av områdets 20 säsongsplatser tillsammans med sin familj och hunden Nalle.

Under familjens första år som ”säsongare”, arbetade den äldre brodern i receptionen. Sedan han fyllt 18 och gett sig ut på egna somriga äventyr, har Marcus Christersson fått ta över stafettpinnen.

– Det är ett bra jobb. Jag får träffa mycket folk och växer mycket som person, säger han.

Marcus Christersson kommer från Eslöv, men har tillsammans med familjen en säsongsplats på Luhrsjöns camping. Han arbetar dessutom i receptionen.
Foto: Sofia Åström

När coronaviruset bröt ut fick Luhrsjöns camping inte längre några bokningar.

– Bokningarna trillade in som vanligt i januari och februari, men sedan tog det totalstopp, säger Lasse Åkesson.

Campingplatser omfattas inte av förbudet mot sammankomster med mer än 50 personer. Däremot påverkas evenemang som äger rum på och i anslutning till området.

– Visst märker vi av sommarens inställda evenemang. Under Hästveda marknad är här vanligtvis fullbokat, dels av de som besöker marknaden, dels av de som arbetar där.

Färre internationella besökare

Tidigare somrar har campingen gästats av besökare från flera olika länder. Knappt en tredjedel av de som tillbringar sin tid här kommer från Tyskland, Holland och Danmark. I år är det dock annorlunda.

– Vi ett tyskt par på plats, säger Lasse Åkesson och pekar upp mot en av många husbilar som står parkerade bakom dungen av björk.

Det är Georg och Ulrike Hass, som anlände till Luhrsjöns camping i tisdags.

– Vi åker alltid till Sverige på sommaren. Detta är vårt första stopp, säger de när tidningen hälsar på i deras tillfälliga hem.

Många av deras vänner har ställt sig frågande till den annalkande Sverigesemestern.

– De undrade varför vi skulle till Sverige – det är ju smittorisk här, säger de.

Georg och Ulrike Hass är på Luhrsjöns camping till och med torsdag. De har åkt hit från Plön i Tyskland.
Foto: Sofia Åström

Paret själva känner dock ingen större oro.

– Stämningen i Tyskland har varit panikartad. Men färjan hit var nästintill tom. Det gäller att vara förnuftig och hålla avstånd till varandra, säger Ulrike Hass, som ser fram emot den fortsatta resan norrut i landet.

Men först väntar några dagar av ro vid Luhrsjön.

– Vi älskar lugnet här. Det finns bara positiva saker att säga, avslutar Georg Hass.

Badplatsen vid Luhrsjön ligger blott 50 meter från campingen.
Foto: Sofia Åström

Hässleholm

Tandvården i Vinslöv räddas

Anders Johansson fick hjälp av tandläkarna Björnsson för att hålla kvar tandläkarkliniken i byn.
Foto: Sharon Wong
Hässleholm
Vinslöv I mer än ett år har det funnits en osäkerhet ifall byns enda tandläkarklinik skulle finnas kvar. Nu rycker tandläkarparet Björnsson in för att rädda kliniken samtidigt som de nu utökar sin verksamhet till tre orter.

Tandvård i Vinslöv drevs i ungefär trettio år av tandläkarna Peter Cedell och Anders Johansson tills den förstnämnda gick bort för snart två år sedan. Företaget Praktikertjänst som ägde tandläkarkliniken har sedan försökt hitta någon att ta över, vilket de hade svårigheter och risken att tillgång till en tandläkare i byn skulle försvinna ökade.

Tandläkarparet Karl och Anna Björnsson ser framemot att ta över kliniken i Vinslöv.
Foto: Sharon Wong

– Jag tog kontakt med Anders då och vi bestämde oss för att köpa kliniken, säger tandläkare Karl Björnsson, som tillsammans med sin fru Anna Björnsson driver tandläkarkliniker i både Knislinge och Glimåkra.

Hjälpa landsbygden

Paret Björnsson berättar att de ser vikten av att det ska finnas tandläkarkliniker för människorna som bor på mindre orter också. Beslutet att köpa kliniken togs alltså för att stötta Vinslövs framtid som by.

– Urbaniseringen går för fort. Vi trivs på landet, säger Karl Björnsson.

Anna Björnsson håller med och säger att det är svårt att rekrytera folk till landsbygden.

– Det är viktigt att små organisationer finns för att ett samhälle ska fungera, säger hon och tillägger att en by tappar sin service när verksamheterna stängs ner.

Tandläkaren Anders Johansson ska få fortsätta arbeta i Vinslöv som tandläkare.
Foto: Sharon Wong

Tandläkaren Anders Johansson, som har fått driva kliniken själv sedan kollegans bortgång, berättar att många patienter har fått byta till kliniker i Hässleholm och Kristianstad.

– Det har funnits en oro här och nu kommer tryggheten tillbaka.

Nya förändringar

Efter ett och ett halvt år med brist på en tandläkare kommer kliniken nu få tillbaka sin fulla arbetsstyrka. Den första oktober kommer Anders Johansson börja jobba med sin nyanställda kollega, en tandläkare som kommer byta från en annan klinik. Anna Björnsson kommer själv också jobba på Vinslövs klinik en gång per vecka.

Karl Björnsson, som också är glad för att utöka sin verksamhet med ytterligare en klinik, tycker att det ska bli spännande.

– Vi vet inte riktigt vad vi har köpt eller hur många patienter som är skrivna här. Men magkänslan är riktigt skarp!

Familjen Björnsson tillsammans med klinikens anställda (från vänster): Dottern Linnea Björnsson, Karl Björnsson, Anna Björnsson, Johanna Andersson, Birgitta Petersson och Anders Johansson.
Foto: Sharon Wong

Hässleholm

Hela bygdens historia kan gå upp i rök

Olavi Olson och Rolf Nilsson i bakgrunden, känner viss oro för hembygdsmuseet sedan Klockaregården i Kävlinge brann ner.
Foto: Kristina Höjendal
Hässleholm
Hässleholm Brandsäkerheten i hembygdsmuseet i hembygdsparken har åter aktualiserats sedan hembygdsmuseet Klockaregården i Kävlinge slukades av lågorna förra helgen. 4 000 föremål brann upp.
– Det kan hända Hembygdsmuseet i hembygdsparken också, säger Rolf Nilsson, kassör i Västra Göinge hembygdsförening.
I hembygdsmuseet finns en stor del av bygdens kulturhistoria bevarad.
Foto: Stefan Olofson

Olavi Olsson, tidigare ordförande i hembygdsföreningen, säger att han lider med vännerna i Harjagers härads Fornminnes- och Hembygdsförening i Kävlinge.

– Det är en enorm förlust de har drabbats av och det skulle bli samma sak för oss om vårt hembygdsmuseum gå samma öde till mötes, säger Olavi Olsson.

Det har brunnit flera gånger i hembygdsparken genom åren. Flera hus har gått upp i rök. För fem år sedan brann loglängan ner. Backstugan vid golfbanan förstördes i en brand liksom ena längan till Smedstorpet och caféet har eldhärjats.

Oron

– Oron finns alltid, säger Rolf Nilsson och berättar att brandsäkerheten är så omfattande som den kan bli i den gamla träbyggnaden med brandlarm, släckare och rörelsedetektorer, som är kopplade till ett bevakningsföretag.

En stor del av museets material är digitaliserat och förvaras dels i ett valv med uppbackning på tre olika platser. De fysiska föremålen är tusentals och går förlorade om det börjar brinna.

Museibyggnaden uppfördes omkring 1847 som boningshus till en gård i Läreda by i Stoby socken.

– Gården låg i nuvarande Stadsparken och flyttades till Hembygdsparken 1932, säger Rolf Nilsson.

Tio år senare byggdes det till

Hässleholms kommunala mellanskola och Hässleholms Tekniska skola hade sin första verksamhet förlagd där i Stadsparken.

Utställningar

I museet finns olika permanenta utställningar, som Skånes historia från senaste istiden till medeltiden, gamla verktyg och redskap, små verkstäder för hantverkare och större delen av träsnidare Nils Karlssons från Ballingslöv produktion.

Tillfälliga utställningar varvas i ett särskilt rum några gånger per år.

Hembygdsföreningen får bidrag av kommunen för museet och sin verksamhet.

– Vår uppgift är att förvalta och utveckla det kulturarv som våra företrädare samlat i museet och Hembygdsparken, säger Olavi Olsson, som inte har några uppdrag kvar i styrelsen.

Till skillnad mot de flesta städer finns inget kommunalt stadsmuseum i Hässleholm. Hembygdsföreningen ser gärna att kommunen tar ett större ansvar för Hembygdsmuseet, eller tar över helt, men det är inte aktuellt. För närvarande är frågan död, eftersom det inte finns några pengar.

– Allt sköts av ideella krafter. Det hade varit helt underbart om kommunen tog över ansvaret, säger Rolf Nilsson.

Säkerhet

Hembygdsföreningen har drygt 300 medlemmar och antalet har ökat lite det senaste året från att ha varit sjunkande i flera år. Som mest hade föreningen 1 500 medlemmar.

Någon ordförande har man inte lyckats välja.

– Ett arbetsutskott sköter det praktiska. Vi är ett tiotal krafter som tar hand om museet och många av oss är till åren komna, säger Rolf Nilsson.

Även om ett kommunalt övertagande inte kan hindra att det börjar brinna med förlust av stora kulturella föremål och värden, så hade det inverkat positivt på underhåll, ekonomi, utveckling och säkerhet.

Hässleholm

Föreningsgård rustas upp

Ingrid Jägerhed Månsson vid IOGT-NTO-gården i Sösdala.
Foto: Hans Bryngelson
Hässleholm
Sösdala – Vi hoppas få igång vår verksamhet till hösten. Kanske tvingas vi maximera antalet deltagare till 50.

Det säger Ingrid Jägerhed, ordförande i IOGT-NTO i Sösdala, när hon visar runt på föreningsgården.

I februari i år återinvigdes samlingslokalen efter en renovering. Till lokalen inköptes också nya stolar tack vare bidrag från Stiftelsen Norra Mellby.

Den här “lågsäsongen” genomförs en uppfräschning av köket i IOGT-NTO-gården i Sösdala.

Det sker bland annat genom målning av tak, väggar och skåpsluckor. Vissa vitvaror flyttas om medan andra byts ut mot nya. Allt för att få bättre arbetsytor och komfort.

– Vi får större arbetsbämkar och ett helt nytt rum för kyl och frys, förklarar Ingrid när hon visar runt.

Arbetet genomföres till stor del av inhyrt yrkesfolk, men även en del ideellt arbete ligger bakom denna satsning på dryga 200 000 kronor.

När hösten kommer hoppas föreningen att ordinarie verksamhet kan komma igång.

Som det är nu har föreningen tappat uppemot 100 000 i hyresintäkter. Enda regelbundna lokalutnyttjande är en Linedanceförening som har träffar ett par gånger i månaden, samt föreningens styrelsemöte.

Annat som pågår i föreningen är en “praktisk” studiecirkel om trädgård och odling. Denna genomför man varannan lördag och då gör man det under rubriken Trädgårdslördag. Praktiskt arbete i köksträdgård och rabatter varvas med teori.

Nu på söndag, 5 juli, har dock föreningen ett arrangemang om än inte i den egna föreningslokalen. Man ska nämligen göra sin årliga utfärd i närområdet.

Denna gång går färden i egna bilar till Fulltofta Strövområde. Här kommer bland annat en föreningsmedlem berätta om Sankta Magnhilds källa medan en annan kommer att erbjuda besök vid och berätta om Storkprojektet.

Avfärd blir det 13.30 från IOGT-NTO Gården och även icke föreningsmedlemmar är välkomna och egen fikakorg medtages eller köpes på plats.

Ingrid Jägerhed Månsson vid IOGT-NTO-gården i Sösdala.
Foto: Hans Bryngelson

Hässleholm

Skendränkte katt - förbjuds ha djur

Hässleholm
Hässleholm Djur hos en person i Hässleholm har farit så illa att länsstyrelsen förbjuder personen att ha djur.

Mannen dömdes i april i år av Växjö tingsrätt för djurplågeri. Han dömdes för att i samråd med en annan person utsatt en katt för lidande genom att först skendränka katten och sedan utsätta den för våld.

Enligt tingsrätten var det våldet som katten utsattes för som fick till följd att den avled.

Enligt Länsstyrelsens beslut måste mannen, senast tre veckor sedan han tagit del av beslutet, göra sig av med djur som han har hand om.

Hässleholm

Mjukglass i stora lass ute på gården

Anneli Johansson har med maken Rickard öppnat Svärtingtorps glasskafé.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Mitt ute i skogen bland träd och grusstigar ligger en gård i Svärtingstorp där ett nytt glasskafé har öppnat. Med egengjord mjukglass i en mängd olika smaker har Anneli Johansson äntligen uppfyllt sin glassiga dröm.

Solen skiner och mjukglassmaskinerna är i full gång. Bland borden på den stora uteplatsen framför de röda husen sitter ett par familjer och tar en lugn eftermiddagsfika, medan ett gäng barn leker på gräsmattan med en fotboll. I den öppna luckan där kunderna beställer sina glassar tittar Anneli Johansson fram, och snart dyker även maken Rickard och sonen Casper upp.

Det är Anneli Johanssons stora passion för glass, och specifikt mjukglass, som lett till öppningen av kaféet.

Svärtingtorps glasskafé ligger omringat av träd. Under fikan kan gästerna titta in i hästhagen.
Foto: Sofia Åström

– Den här galna idén att starta ett glasskafé på gården började växa fram när jag sommarjobbade på en glassbar i Hällevik förra sommaren. Jag är glad, för det har verkligen varit en dröm att ha ett kafé på gården, säger Anneli Johansson.

Tillsammans med maken Rickard Johansson serverades den första glassen för drygt två veckor sedan, och uppslutningen till premiären var stor.

– Responsen var enorm. Vi blev chockade att det kom så oavbrutet med folk och att vi inte fick en lugn stund, berättar Anneli Johansson med ett leende, och resonerar att det är tack vare det fina vädret och att många människor är hemma som öppningen blev en succé.

– Kunderna är väldigt blandade. De äldre vill ha en lugn stund i en mysig miljö, familjer vill fika med barn som leker i gräset eller på studsmattan, och kompisar vill sitta och prata. Vi har redan fått ett par stamkunder som varit här tre, fyra gånger, fortsätter Anneli Johansson. Den mest långväga kunden hittills var en kvinna från Göteborg, så ryktet om glassen verkar sprida sig.

Anneli Johansson har satt samman glass, grädde och topping i olika smaker.
Foto: Sofia Åström

På gården i Svärtingstorp finns även ett hundpensionat. För hundarna är det gammaldags vanilj i bägare som är favoritmjukglassen. Att kombinera hundpensionatet på förmiddagen med glasskaféet på eftermiddagen har hittills fungerat bra.

– Vi har inte så många kunder på pensionatet just nu, så det funkar. Däremot är det värre med mitt andra jobb som distriktssköterska i kommunen eftersom jag då jobbar vissa kvällar. Det ska jag kanske inte göra nästa sommar, säger Anneli Johansson.

I januari började Anneli även på läkarprogrammet i Umeå, som hon veckopendlade till innan distansundervisningen tog sin början i mars. Att testa på nya saker är alltid högt upp på listan.

– Jag ville ha något hemma på gården att försörja mig med på sommaren som jag aldrig testat på innan. Nu kan jag vara hemma och spendera mycket tid med barnen, så det känns som rätt beslut, menar Anneli Johansson.

– Min hjärna har så många idéer och jag är en verkställare. Det är tur att jag har Rickard som är lugnare och kompletterar mig, fortsätter Anneli Johansson.

Personalen på familjekaféet Svärtingtorps glasskafé: Anneli och Rickard Johansson och sonen Casper.
Foto: Sofia Åström

Lärdomarna från årets öppning är många, en av dem är att ha mer glass i lagret till nästa sommar. Inför årets sommar hoppas Anneli Johansson främst på att folk hittar fram och att kaféet blir en oas i semestern. Verksamheten ska rulla på, men det finns inga ambitioner om att växa.

– Vissa säger att vi borde göra parkeringen större så att det kan komma mer folk, men det är såhär vi vill ha det. Detta är ju vårt hem och vi bestämmer själva hur stort det ska bli, säger Anneli Johansson.

Snart kommer nya kunder promenerandes och det är dags att återgå till arbetet. Kanske vill de beställa en av de populäraste smakerna på mjukglassen som serveras på Svärtingstorps glasskafé: Blåbär eller gammaldags vanilj.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Hässleholm

Hårdragare polisanmäld

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

En man i 20-årsåldern har polisanmälts för ringa misshandel. Detta efter att han under måndagseftermiddagen ska ha dragit en yngre kvinna i håret. Händelsen utspelade sig på Järnvägsgatan i Hässleholm.

Hässleholm

Ägg kastade mot förening

Foto: Janerik Henriksson/TT
Hässleholm
HÄSTVEDA/HÄSSLEHOLM

Två bostadsrättsföreningar i kommunen anmälde efter helgen att de utsatts för brott. En bostadsrättsförening i Hästveda hade under natten mot måndagen fått ägg kastade mot föreningens centrumfastighet. Dessutom hade ett räcke runt en uteplats skadats på ett sätt som tydde på att det blivit påkört.

En bostadsrättsförening i Hässleholm hade samtidigt anmält nedskräpning på föreningens område. Någon gång under helgen hade det dumpats diverse hushållssopor, byggmaterial och elavfall hos föreningen.

Hässleholm

Nej till väggar i duschrum

En otrygg plats för många unga, menar S i Hässleholm.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Hässleholm
Hässleholm Duschväggar i skolornas omklädningsrum är bra, men inte i sport- och idrottsanläggningar.

Det svaret får Socialdemokraterna av kultur- och fritidsnämnden om deras motion om att göra skolans omklädningsrum till en tryggare plats.

Förutom att det blir väldigt dyrt att bygga duschväggar i alla omklädningsrum, är det inte hygieniskt heller, konstaterar nämnden.

Däremot är det rimligt att omklädningsrummen görs tryggare, enligt motionen, vid nybyggnation, eller renovering. Föreningslivet har aldrig framfört sådana önskemål, menar nämnden.

NÄSTA ARTIKEL