Utrikes

Kosovos president förnekar brottsanklagelser

Kosovo president Hashim Thaçi säger i ett tv-sänt tal att han är oskyldig till anklagelserna om krigsbrott och mord.
Kosovo president Hashim Thaçi säger i ett tv-sänt tal att han är oskyldig till anklagelserna om krigsbrott och mord.
Foto: Astrit Ibrahimi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kosovos president Hashim Thaçi förnekar anklagelser om krigsbrott och brott mot mänskligheten som ska ha utförts under upproret 1998-99 mot det dåvarande serbiska styret. Anklagelserna kommer från en specialdomstol som inrättades i nederländska Haag 2015 för att utreda misstänkta krigsbrott.

Anklagelserna riktas mot Thaçi, tidigare talmannen Kadri Veseli och ytterligare namngivna personer och rör bland annat mord, tortyr och bortföranden. Brotten ska ha begåtts under gerillakriget som Kosovos frihetsarmé (UCK) förde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

EU-toppar vill ha snabba budgetbeslut

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i EU-parlamentet i Bryssel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i EU-parlamentet i Bryssel.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU:s tyngsta företrädare – inklusive Angela Merkel – manar till snabba beslut om coronastöd och ny långtidsbudget.
Den tyska förbundskanslern står fast vid planen på mångmiljardbidrag till dem som drabbats värst av krisen.

Merkels allra första utlandsresa sedan coronakrisen slog till på allvar gick till EU-hjärtat i Bryssel.

Den formella anledningen var att tala om det ordförandeskap i EU:s ministerråd som Tyskland tog över den 1 juli. Men hon mötte också unionens tre tyngsta företrädare i ett särskilt möte för att bana för en uppgörelse om EU:s ekonomiska återhämtning efter pandemin.

"Att snabbt nå ett avtal om ett ambitiöst återhämtningspaket är EU:s högsta prioritet under de kommande veckorna. Det här kommer att kräva stark koordinering mellan EU:s olika institutioner, vid varje steg i processen", heter det i ett uttalande efter Merkels kvällsmöte med permanente rådsordföranden Charles Michel, kommissionsordföranden Ursula von der Leyen och parlamentstalmannen David Sassoli.

Nytt bud väntar?

Framför allt de sista två manar till ett storskaligt stöd efter coronapandemin. EU-kommissionen har föreslagit 750 miljarder euro i coronastöd samt en långtidsbudget för de närmaste sju åren på 1 100 miljarder.

Förslaget diskuterades en första gång av EU:s stats- och regeringschefer i ett webbmöte på midsommarafton. Efter det har Charles Michel utlovat ett kompromissbud till den här veckan.

– Vi har fortfarande arbete kvar. Men jag kan garantera er att jag gör allt jag kan för att säkra en uppgörelse. Vi måste ha en snabb lösning, sade Michel i EU-parlamentet på onsdagen.

Liknande ord hördes från Angela Merkel i samma forum.

– Vi har inte råd att förlora någon tid. Det kommer bara att drabba de svagaste, sade förbundskanslern.

"Frugala fyran"

Förhoppningen är att en lösning ska nås vid det toppmöte som utlysts till nästa vecka, den 17–18 juli, då EU:s stats- och regeringschefer möts på plats i Bryssel för första gången sedan i februari.

Då gäller det dock att komma förbi den oenighet som råder mellan medlemsländerna kring olika bitar av förslagen.

Bland de mest missnöjda finns Sverige, som tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike etablerat sig som EU:s "frugala fyra", med krav på en återhållsam budget och coronastöd i form av lån i stället för bidrag.

"En investering"

I sitt tal till EU-parlamentet på onsdagen betonade dock Merkel att förslaget om bidrag från början kommer från henne och Frankrikes president Emmanuel Macron. Och hon anser att den satsningen kommer att betala sig, genom att hjälpa de drabbade att komma tillbaka igen.

– Ingen kommer ur den här krisen på egen hand. Europeisk solidaritet är inte bara en humanitär gest. Det är en investering, sade Merkel inför EU-parlamentet.

Ledamöterna där passade samtidigt på att markera att de inte kommer att acceptera vilken uppgörelse som helst från medlemsländernas sida – något som också togs upp vid kvällsmötet med Merkel, von der Leyen, Michel och Sassoli.

"Talman Sassoli bidrog i diskussionen med huvudvillkoren för att parlamentet ska ge sitt godkännande", konstateras i uttalandet efteråt.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Striden om budget och coronastöd

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder som bidrag och 250 miljarder som lån. Stödet, döpt till Nästa generations EU, ska lånas ihop av kommissionen med garantier från medlemsländerna och sedan betalas tillbaka kollektivt från 2028 och framåt.

Parallellt har kommissionen reviderat sitt tidigare förslag till ny långtidsbudget för åren 2021-27. Det nya förslaget landar på 1 100 miljarder euro – mindre än ursprungsförslaget från 2018, men mer än det senaste kompromissbud som togs fram inför ett EU-toppmöte i februari i år.

Enligt permanente rådsordföranden Charles Michel råder fortsatt oenighet om en rad frågor: budgetens och stödets storlek, förhållandet mellan lån och bidrag, rabatter eller inte för de länder som betalar betydligt mer i EU-avgift än vad man får tillbaka samt frågor om enligt vilka villkor pengarna ska fördelas och till vem.

FAKTA

Fakta: Merkel och ordförandeskapet

Angela Merkel (född 1954) är Tysklands förbundskansler sedan 2005 och för tillfället den regeringschef i EU som suttit längst på sin post. Hon tillhör kristdemokratiskt konservativa CDU och regerar hemma i koalition med bayerska systerpartiet CSU och socialdemokratiska SPD.

Under det andra halvåret 2020 är Tyskland ordförandeland i EU:s ministerråd. Det innebär att man leder ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Efter Tyskland följer Portugal och Slovenien under 2021, Frankrike och Tjeckien under 2022 samt Sverige och Spanien under 2023.

Utrikes

Baltiska länder bannlyser rysk tv-kanal

Kremlfinansierade RT får inte längre sända i Lettland och Litauen. På bilden tv-kanalens kontor i ryska huvudstaden Moskva. Arkivbild.
Kremlfinansierade RT får inte längre sända i Lettland och Litauen. På bilden tv-kanalens kontor i ryska huvudstaden Moskva. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Litauen drar in sändningstillståndet för den ryska tv-kanalen RT, tidigare känd som Russia Today.

Bakgrunden är enligt myndigheterna kanalens kopplingar till Dmitrij Kiselev som leder den statliga nyhetsbyrån Rossija Sevodnja och som återfinns på EU:s sanktionslista. Enligt EU ledde Kiselev en medial propagandakampanj i anslutning till den ryska annekteringen av ukrainska Krim 2014.

Så sent som förra veckan fattade Lettland samma beslut med samma motivering.

En talesperson på Rysslands ambassad i Vilnius förnekar att Kiselev kontrollerar Kremlfinansierade RT.

– Det här fientliga beslutet av Litauens regering är ännu ett angrepp mot avvikande åsikter och pressfrihet, säger talespersonen.

Utrikes

Svidande anklagelser i ny bok om Trump

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes En "fuskare och en lögnhals". En "urusel affärsman med ett stört känsloliv". Så lyder några av de allvarligaste anklagelserna som riktas mot USA:s president Donald Trump i en omtalad bok som skrivits av hans brorsdotter.
Vita huset förnekar bestämt klandren.

Det var i en djupt dysfunktionell familj som Donald Trump formades som människa, hävdar Mary Trump i "För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man". Boken har inte kommit ut ännu men har redan skapat stort rabalder.

Ska ha fuskat på prov

En av de allvarligaste anklagelserna mot Trump är att han uppges ha fuskat med inträdesprov till universitetet och betalat en vän för att göra proven i hans ställe, rapporterar amerikanska medier som i förväg fått tillgång till boken.

Mary Trump skriver vidare att Donald Trumps framgångar som affärsman bygger på att hans förmögne pappa Fred Trump pumpade in pengar i sonens affärsverksamheter.

Vid ett tillfälle ska pappan ha låtit köpa upp spelmarker för tre miljoner dollar i ett casino som gick dåligt, rapporterar nyhetskanalen CNN. Samma sak gäller för de fastighetsaffärer som Donald Trump var involverad i. Allt hänger samman med att pappa Trump genom sin son ville förverkliga de drömmar om en tillvaro i offentlighetens ljus som han själv aldrig uppnått. Fred Trump såg möjligheter i vad han betraktade som sonen Donalds verkliga tillgångar: självförhärligandet och förmågan att ljuga och blåsa upp sin egen person.

"Känslokall uppväxt"

Familjelivet och uppväxten beskrivs av Mary Trump, som är psykolog, som känslokalla. Donald Trumps relation till sin far ska också ha varit komplicerad, något som Mary Trump menar är anledningen till presidentens vurmande för auktoritära ledare och diktatorer som Rysslands Vladimir Putin och Nordkoreas Kim Jong-Un.

Vita huset förnekar bestämt det som står i boken, som utkommer den 14 juli.

Andra delar av klanen Trump, med presidentens lillebror Robert Trump i spetsen, är också mycket kritiska och hävdar att Mary Trump för egen ekonomisk vinning "skandaliserar och felaktigt beskriver familjeförhållandena". De har försökt stoppa boken via domstol men misslyckats.

Helena Nordenberg/TT

Omslagsfotot till den bok som ges ut i dagarna och som skrivits av Donald Trumps brorsdotter Mary Trump.
Omslagsfotot till den bok som ges ut i dagarna och som skrivits av Donald Trumps brorsdotter Mary Trump.
Foto: AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Donald Trump

Till mångas förvåning besegrade den republikanske affärsmannen Donald Trump demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som gett ut ett 15-tal böcker. Trump fick 2007 en stjärna på Walk of Fame i Hollywood i Los Angeles efter att ha medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

Utrikes

Tysk plan för ökad jämställdhet mellan könen

Förbundskansler Angela Merkel och familjeminister Franziska Giffey vid lanseringen av regeringens plan för ökad jämställdhet mellan könen.
Förbundskansler Angela Merkel och familjeminister Franziska Giffey vid lanseringen av regeringens plan för ökad jämställdhet mellan könen.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den tyska regeringen har lanserat en nationell plan för ökad jämställdhet mellan könen. Ett av målen är att fler kvinnor ska ha ledande positioner i näringsliv, offentlig förvaltning och politiken.

Regeringen vill också öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser. Sedan tidigare måste minst 30 procent av ledamöterna i de hundra största börsbolagen vara kvinnor. Det utökas nu till att gälla 600 företag.

Ett annat fokus i strategin är att underlätta för kvinnor att kunna kombinera arbete med familjeliv. I dag väljer många kvinnor att jobba deltid eller inte alls för att kunna ta hand om familjen.

Tyskland ligger under genomsnittet för jämställdhet i Europa, enligt jämställdhetsinstitutet EIGE. Den nuvarande andelen kvinnor i det tyska parlamentet är det lägsta på 20 år och över 90 procent av de lokala borgmästarna i landet är män. Kvinnor tjänar också i genomsnitt 20 procent mindre än män.

Utrikes

Mässlingsfritt i Sri Lanka och Maldiverna

Vaccin mot mässlingen, påssjuka och röda hund redo att distribueras i srilankesiska Vashon. Arkivbild.
Vaccin mot mässlingen, påssjuka och röda hund redo att distribueras i srilankesiska Vashon. Arkivbild.
Foto: Elaine Thompson/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mitt i pandemin kommer goda virusnyheter från Världshälsoorganisationen (WHO): sydasiatiska Sri Lanka och Maldiverna har officiellt förklarats fria från mässlingen och röda hund.

Länderna blir därmed de första i regionen att nå WHO:s mål om att utrota bägge sjukdomarna före 2023.

Glädjebeskedet är enligt WHO ett resultat av årtionden av ihärdiga vaccinationsinsatser. "I en tid när hela världen brottas med coronapandemin är den här framgången uppmuntrande och visar på vikten av gemensamma insatser", säger WHO:s regionchef Khetrapal Singh.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Utrikes

Trumpseger om preventivmedel i HD

En ensam man utanför Högsta domstolen i USA:s huvudstad Washington ber för att rätten ska låta arbetsgivare neka ersättning för preventivmedel.
En ensam man utanför Högsta domstolen i USA:s huvudstad Washington ber för att rätten ska låta arbetsgivare neka ersättning för preventivmedel.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Amerikanska arbetsgivare får, med hänvisning till etiska eller religiösa skäl, lyfta ut kostnaden för preventivmedel ur anställdas sjukförsäkringar, slår Högsta domstolen fast.

Utslaget är en seger för landets president Donald Trump som hösten 2017 införde utvidgade möjligheter att neka ersättning för preventivmedel. Ett tidigare undantag fanns men omfattade enbart religiösa samfund.

Kravet att kostnaden för preventivmedel ska ingå i sjukförsäkringen infördes 2010 av den dåvarande presidenten Barack Obama som en del i sjukvårdsreformen Obamacare vilken Trump lovat, men inte lyckats, att riva upp.

Trumps beslut utmanades av flera delstater, men nu har alltså HD definitivt avgjort frågan. Trumpregeringen "hade befogenhet att utforma det undantaget", skriver rätten i sitt beslut.

Utrikes

Över 60 fruktas döda i japanskt oväder

Kraftiga skyfall har orsakat översvämningar i Japan
Kraftiga skyfall har orsakat översvämningar i Japan
Foto: Kyodo News/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 61 personer befaras ha dött de i kraftiga skyfall som orsakat stor förödelse i sydvästra Japan de senaste dagarna, uppger myndigheterna. Under onsdagen rörde sig ovädret norrut och den meteorologiska myndigheten JMA varnar för stora regnmängder i prefekturerna Gifu och Nagano i de centrala delarna av landet.

I Gifu uppmanades över 200 000 människor att evakuera, men beslutet drogs tillbaka när ovädret nedgraderades från den högsta nivån. Närmare 5 000 invånare isolerades tillfälligt när vägar blev avskurna av jordskred, rapporterar Japan Times.

Över 80 000 räddningsarbetare har sänts ut för att rädda överlevande som blivit strandade i översvämningar och jordskred. Coronapandemin har försvårat räddningsarbetet och på de evakueringscenter som upprättats uppmanas människor att hålla avstånd.

Utrikes

EU tecknar avtal om coronamedicin

EU-kommissionen har nått ett avtal om experimentella läkemedel mot covid-19. Arkivbild.
EU-kommissionen har nått ett avtal om experimentella läkemedel mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Yves Logghe/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

EU-kommissionen har nått ett avtal med läkemedelsföretagen Roche och Merck för att säkerställa leveranser av experimentella läkemedel mot covid-19, uppger en källa vid kommissionen.

Avtalet gäller Roches läkemedel Roactemra som används vid ledgångsreumatism och Mercks Rebif som används vid ms, som ska finnas tillgängligt för alla EU:s medlemsstater som vill köpa dem, enligt källan, som inte avslöjar några avtalsvillkor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL