Annons

Robotgräsklippare illa ute vid åska

De närmsta dagarna kan det åska på många håll i Sverige, enligt SMHI:s prognos. Då kan robotgräsklipparna vara illa ute.
– Det är lätt att man glömmer det i och med att de är utomhus, säger skaderegleraren Erik Arvidsson på försäkringsbolaget Folksam.
Publicerad 29 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
40 procent av de åskrelaterande skadorna hos Folksams villaägare var på robotgräsklippare. Arkivbild.
40 procent av de åskrelaterande skadorna hos Folksams villaägare var på robotgräsklippare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Högsommarvärmen kliver åt sidan för svalare temperaturer, regn och åska i många delar av Sverige de närmsta dagarna. Och om det åskar, är det inte bara tv:n och datorn som behöver skyddas, visar Folksams skadestatistik från 2019.

– 40 procent av åskskadorna hos villaägare var på robotgräsklippare, berättar Erik Arvidsson.

Annons

Försäkringsbolaget hade under fjolåret 2 400 åskrelaterade skador inom villakategorin – där tv:n var allra mest benägen att skadas om blixten slog ned. Men skadorna på utomhuselektronik, som robotgräsklippare, ökar markant.

– Vi ser ökningar jämfört med tidigare på spabad och elektriska garageportar. Elektronik utomhus är inte lika skyddad och glöms ofta bort.

Genom att dra ut kontakten till elektroniken inomhus och utomhus har man ett bra skydd, säger Arvidsson.

– Man är ännu säkrare om man lägger den minst 50 centimeter från uttaget, för vid kraftig överspänning kan strömmen hitta kontakten ändå.

När det gäller spabad ska man inte bada om det åskar – då vattnet kan vara strömledande och riskera liv och hälsa.

Hilda Djupenström/TT

Fakta: Åskskador 2019

Totalt rapporterades 2 400 åskrelaterade skador hos villaägare till Folksam under 2019.

918 av dessa rörde robotgräsklippare. Motsvarande siffra för 2018 ligger mellan 300–400 stycken. Sedan 2014 har det bara blivit fler och fler åskskador på robotgräsklippare.

70 av åskskadeärenden 2019 rörde spabad, vilket är en stor ökning jämfört med några enstaka skador åren innan det.

Källa: Folksam

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons