Inrikes

Robotgräsklippare illa ute vid åska

40 procent av de åskrelaterande skadorna hos Folksams villaägare var på robotgräsklippare. Arkivbild.
40 procent av de åskrelaterande skadorna hos Folksams villaägare var på robotgräsklippare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes De närmsta dagarna kan det åska på många håll i Sverige, enligt SMHI:s prognos. Då kan robotgräsklipparna vara illa ute.
– Det är lätt att man glömmer det i och med att de är utomhus, säger skaderegleraren Erik Arvidsson på försäkringsbolaget Folksam.
PREMIUM

Högsommarvärmen kliver åt sidan för svalare temperaturer, regn och åska i många delar av Sverige de närmsta dagarna. Och om det åskar, är det inte bara tv:n och datorn som behöver skyddas, visar Folksams skadestatistik från 2019.

– 40 procent av åskskadorna hos villaägare var på robotgräsklippare, berättar Erik Arvidsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mer än 300 000 antagna till högskolan

Nära 307 000 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst. Arkivbild.
Nära 307 000 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Nära 307 000 personer kan ställa in sig på att börja läsa vid högskola i höst. Antalet antagna har ökat kraftigt jämfört med i fjol och det kan förklaras med coronapandemin.

För att dämpa effekten av den stigande arbetslösheten som följt på pandemin har nämligen antalet studieplatser vid universitet och högskolor utökats med 12 000 i år. Och det har varit tydligt att intresset för högskolestudier – program eller kurser – varit ovanligt stort.

När anmälan stängde i april hade 407 000 personer sökt, en påtaglig ökning jämfört med 2019. Därefter har ytterligare 47 000 personer gjort en sen anmälan så att det totala antalet sökande ökat till 453 000.

Tre av fyra

När Universitets- och högskolerådet (UHR) nu gjort ett första urval kvarstod 404 000 som var behöriga för studier, alltså hade de rätta förkunskaperna. Och av dessa har tre fjärdedelar, eller nästan 307 000, fått det positiva beskedet att de antagits. Det är tio procent fler än vid första urvalet i fjol.

I likhet med tidigare år är kvinnorna i majoritet bland såväl de sökande som de antagna.

Det är särskilt antagningen till distansutbildning som ökar. Mer än 110 000 personer erbjuds plats, vilket är 19 procent fler jämfört med i fjol. Intresset för distansutbildning har ökat de senaste åren och intresset kan ha ökat ytterligare under coronapandemin, enligt UHR.

Alternativ finns

Alla som hoppats på en plats men står som reserv får vänta in nästa sortering. Först ska alla som antagits ge besked om de vill ha sin studieplats, vilket ska vara gjort senast den 24 juli. Den 30 juli får reserverna besked om de antagits i ett andra urval.

Vissa utbildningar, som läkarprogrammet, är redan översökta och har en lång rad reserver. Till andra utbildningar går det att göra en sen anmälan. På antagning.se fanns på onsdagen över 6 000 utbildningar öppna för sen ansökan. De flesta av dem är kurser, i allt från 1700-talslitteratur till äventyrspedagogik. Men det går också att söka till program, till exempel 3D-teknik och ämneslärarutbildning. Och mer kommer: den 15 juli öppnar nio av lärosätena för sen anmälan.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Sökande och antagna

Antal sökande till höstens utbildningar, inklusive 47 000 sent anmälda: 453 000.

Antal behöriga sökande: 404 000. Av dessa är 257 000 (64 procent) kvinnor och 147 000 (36 procent) män.

Antal antagna i första urvalet: 307 000. Av dessa är 192 000 (63 procent) kvinnor och 115 000 (37 procent) män.

Detta innebär att 97 000 behöriga sökande inte antagits i första urvalet.

Källa: UHR

Inrikes

Nytt besked från Danmark – skåningar välkomna

Trafiken på Öresundsbron har minskat kraftigt under vårens coronakris, då Danmark stängt gränsen. Arkivbild.
Trafiken på Öresundsbron har minskat kraftigt under vårens coronakris, då Danmark stängt gränsen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Danmark öppnar nu gränsen för skåningar. Kravet är att resenärer kan visa upp ett folkbokföringsbevis.

Danmark meddelar varje vecka förändringar som görs i landets inresetillstånd på grund av coronakrisen. Hittills har skåningar varit portade om de inte har kunnat uppvisa ett negativt covid-19-test. Men enligt det danska utrikesdepartementet öppnar Danmark gränsen för skåningar natten till lördagen.

Orsaken till gränsstoppet tidigare har varit att Danmark ansett att Skåne län inte uppfyllt de kriterier för smittspridning som de danska myndigheterna satt upp. Kravet som landet har är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

Däremot har människor som bor i Blekinge och i Kronobergs län har varit välkomna sedan en tid och även västerbottningar har fått resa in i Danmark, då de länen anses ha tillräckligt lågt smittryck. Ett villkor har dock varit att det finns bevis för att man tänker stanna i landet i minst sex dagar och faktiskt är bosatt i det godkända länet.

För danskarna gäller fortsatt avrådan till Sverige för icke nödvändiga resor, undantaget de fyra länen. Danskar som reser utanför dessa län bör hålla sig hemma i karantän i 14 dagar efter hemkomst. Transitresor genom Sverige är också tillåtet, enligt det danska utrikesdepartementet.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Uppsalaman dömd till fängelse för våldtäkt

Under torsdagen dömdes mannen av Uppsala tingsrätt.
Under torsdagen dömdes mannen av Uppsala tingsrätt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

I maj åtalades en man i 50-årsåldern för flera fall av våldtäkt. Nu har Uppsalabon dömts till fem års fängelse, rapporterar lokala medier.

Mannen döms för sex våldtäkter, arton fall av kränkande fotografering, ett barnpornografibrott och två fall av köp av sexuell tjänst. Övergreppen skedde i mannens bostad och han tog kontakt med kvinnorna via dejtingsajter. Flera av kvinnorna uppger att de sov när mannen förgrep sig på dem.

– Jag skulle kalla det dejtingvåldtäkter, de har träffats och varit hemma hos någon av parterna. Där har det skett ett sexuellt övergrepp, har åklagare Moa Blomqvist sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Mannen nekar till brott gällande våldtäkt, men erkänner att han fotograferat och filmat nakna kvinnor i smyg.

Förutom fängelse ska mannen betala 850 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Inrikes

FHM larmar om smittspridning bland yngre

Myndigheterna ser en tydlig nedgång i antalet insjuknade i covid-19.
Inrikes
Inrikes I Sverige ljusnar situationen när det gäller antalet bekräftat smittade av covid-19. Men enligt Folkhälsomyndigheten är hotnivån fortsatt hög, och nu larmar man om en smittspridning bland yngre personer.
– Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta, säger generaldirektören Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten ser en tydlig nedgång i antalet insjuknade i covid-19, särskilt när det gäller de mildaste fallen. Även antalet som behöver intensivvård minskar och kurvan över antalet avlidna går också stadigt nedåt.

Men trots att utvecklingen pekar åt rätt håll, fortsätter myndigheten att prata om en hög risknivå.

– Jag skulle säga att hotnivån är hög. Vi har fortfarande en omfattande smittspridning, även om den sker i grupper som inte riskerar att bli allvarligt sjuka. Men det riskerar att spilla över på riskgrupper, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Spridning bland yngre

Det är alltså inte läge att slappna av än, framhåller Johan Carlson. I dagsläget ser man en spridning som till stor del finns bland yngre människor, som inte ingår i någon av riskgrupperna.

– Det åligger var och en av oss att skydda varandra.

Folkhälsomyndigheten kommer även fortsättningsvis att hålla fast vid de nuvarande restriktionerna, och spår att regeln som begränsar folksamlingar på över 50 personer kommer att ligga kvar över hela sommaren.

– Att vi har en tillsynes förbättrad situation innebär inte att det här är över. Vi har en lång väg kvar, säger han och upprepar råden om att stanna hemma om man är sjuk, avstå sociala sammanhang och hålla avstånd till andra.

5 500 avlidna

Det senaste dygnet har ytterligare 18 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Det totala antalet avlidna uppgår till 5 500 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Antalet bekräftat smittade ligger på 74 333 personer, vilket är 475 fler än i onsdags.

Enligt Socialstyrelsen ser sjukvården en fortsatt hög, men avtagande belastning. Runt om i landet finns drygt 600 lediga intensivvårdsplatser, och man uppger sig ha en bra förmåga att hantera ett eventuellt ökat behov framöver. Från mindre regioner där man väntar sig en intensiv turistsäsong rapporteras dock en viss oro inför sommaren.

Thomas Lidén, avdelningschef Socialstyrelsen och Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Thomas Lidén, avdelningschef Socialstyrelsen och Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Foto: Magnus Andersson/TT

FAKTA

Coronastatistik

Fler män än kvinnor har hittills dött till följd av covid-19. Av de 5 500 avlidna är 3 014 män och 2 486 kvinnor.

Högst andel bekräftade sjukdomsfall i förhållande till befolkningsmängd finns i Region Jönköping. Där har man 1 209 sjukdomsfall per 100 000 invånare.

Inrikes

Pekades ut som ansvarig för drogsajt – frias

Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Över 320 000 knarkaffärer som omsatt nära 378 miljoner kronor gjordes via sajten.
En ensam 28-åring pekades ut som ansvarig för sajten droghandelplatsen Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet.
Nu frias han av tingsrätten, som anser att bevisningen för anklagelsen inte räcker.

Flugsvamp 2.0 lanserades 2015 på darknet, en krypterad och medvetet svårspårad del av internet. Under tiden sajten låg uppe kunde 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst – men med narkotika. Åklagaren Annika Wennerström har liknat det vid ett "Tradera för droger".

2018 stängdes sajten. I februari i år åtalades en nu 28-årig man för synnerligen grovt narkotikabrott, anklagad för att vara den som ensam administrerat sajten. Enligt åklagaren har han i den rollen möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer. Detta var det första åtalet mot en misstänkt administratör för en narkotikahandelsplats någonsin i Sverige.

"Har luckor"

Men nu står det klart att Stockholms tingsrätt inte delar åklagarens uppfattning, utan väljer att fria 28-åringen.

Det är visat att stora mängder narkotika sålts via Flugsvamp 2.0. I samband med att mannen greps stannade handeln av, och det gick inte längre att få kontakt med sajtens support. Tingsrätten anser det stå klart att 28-åringen haft någon typ av koppling till administrationen. Men utredningen har luckor, och bevisningen är inte tillräckligt robust för att klart kunna säga att 28-åringen var administratör och ansvarig för sajten – vare sig ensam eller tillsammans med andra.

Mannen själv har helt nekat till anklagelserna. Försvaret vänder sig också emot utredningens slutsats om att en person ensam kunnat sköta sajten.

– Det är helt omöjligt att det skulle vara en enda person som är ansvarig för det här. Man kan jämföra med Tradera där det kanske jobbar 50 personer, säger mannens försvarare Thomas Bodström.

"Fullt möjligt"

Åklagaren Annika Wennerström anser att det inte är en rimlig jämförelse – en illegal verksamhet på darknet har inte kundtjänst och annan personal på samma sätt som andra marknadsplatser.

– Det här är en plattform man tillhandahållit. Det innebär inte att man är i kontakt med köpare och säljare vid varje överlåtelse. Mycket är automatiserat och vi har presenterat bevisning för att det är fullt möjligt för en person att göra det här, säger hon.

Wennerström säger att det lutar åt ett överklagande från hennes håll.

– Utifrån det jag läst i domen ser det ut som att det är främst en fråga om bevisvärdering. Därmed är det inte omöjligt att man skulle kunna göra en annan bevisvärdering i en annan instans.

Mannen går dock inte helt fri. Domstolen fäller honom för grovt narkotikabrott då han 2013 och 2014 sålt cannabis på tre andra narkotikamarknadsplatser på darknet. Påföljden blir fängelse i ett år och tio månader.

Tre andra personer som stått åtalade för att ha hjälpt 28-åringen att tvätta pengar frias.

Erika Nekham/TT

Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT

FAKTA

Fakta: Det mörka nätet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Danmark öppnar för skåningar

Foto: Fredrik Hagen
Inrikes
Skåne Från och med natten mot lördag får skåningar resa in i Danmark.

Som helhet uppfyller coronasituationen i Sverige fortfarande inte kriterierna för att Danmark ska öppna sig för resenärer härifrån, meddelade Statens Serum Institut under torsdagseftermiddagen.

Däremot lyfter man från och med natten mot lördag inreseförbudet för skåningar. Precis som tidigare får invånare i Kronoberg, Blekinge och Västerbotten resa in i Danmark. Man måste dock kunna visa var man är folkbokförd.

Kriteriet för att öppna gränsen är att man de senaste två veckorna haft färre än 20 fall av coronasmitta per 100 000 invånare. Skåne har haft 13,8, Blekinge 12,5, Västerbotten 19,4 och Kronoberg 7,7. Sverige som helhet har 69 fall per 100 000 invånare.

Beslutet att öppna den danska gränsen för skåningar kom inte helt oväntat.

– Av allt att döma, till 99,9 procent, kommer bron öppna för alla skåningar natten mellan fredag och lördag, sa regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) till Kvällsposten så sent som i onsdags och menade att ett sådant beslut gynnar hela regionen.

– De borde inte ha stängt bron från början, smittspridningen har inte skilt sig åt så mycket i Skåne och Danmark. Vi har inte haft så mycket värre smitta här, först hade de mer under den första perioden i mars och april. Det är synd att man från statens sida stänger ner så reflexmässigt när man har en gemensam region.

Inrikes

Danderyds sjukhus tillbaka i normalläge

Danderyds sjukhus har för första gången sedan mars kunnat gå ner i normalläge igen. Arkivbild.
Danderyds sjukhus har för första gången sedan mars kunnat gå ner i normalläge igen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Från och med torsdagen går Danderyds sjukhus ner i normalläge. Det sker efter över tre månader av förhöjd beredskap på sjukhuset på grund av coronapandemin.

Sjukhuset pekar på det minskade antalet patienter med covid-19 som är i behov av sjukhusvård. De senaste dagarna har sjukhuset inte haft en enda smittsam covid-19-patient på intensivvårdsavdelningen, vilket är första gången på tre månader. Trots att sjukhuset nu går tillbaka till ett normalläge kommer det fortsätta att vara besöksförbud för att minska risken för smittspridning, enligt ett pressmeddelande.

Danderyds sjukhus fick ta emot sin första covid-19-patient den 14 mars och har sedan dess vårdat drygt 1 500 patienter som testats positivt för sjukdomen. Den 10 mars gick sjukhuset upp i stabsläge och den 13 mars i förstärkningsläge, vilket inneburit en mer centraliserad styrning av sjukhuset än vanligt.

Förra veckan meddelade även Södersjukhuset att verksamheten går tillbaka till normalläge.

Coronaviruset

”Orimligt att leva som vanligt”

Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Corona Ytterligare 18 personer med bekräftad covid-19 har bekräftats döda. FHM: Hotbilden är fortsatt hög.
Hemställan till regeringen
PREMIUM

Det senaste dygnet har ytterligare 18 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Därmed är det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige 5 500 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 74 333 personer, 475 fler än i onsdags.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL