Utrikes

WHO: Pandemin långt ifrån över

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: Christopher Black, WHO via AP-TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Trots lättade restriktioner och sjunkande dödstal i flera länder ökar coronapandemins spridningstakt i världen.

– Vi vill alla att det här ska vara över. Vi vill alla gå vidare med våra liv. Men den krassa verkligheten är att det här inte ens är i närheten av att vara över, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens i Genève på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Dödsoffers namn lästes högt vid broinvigning

Jetplan sprider ut rök i Italiens flaggas färger under invigningen av den nya bron i Genua.
Jetplan sprider ut rök i Italiens flaggas färger under invigningen av den nya bron i Genua.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två år efter det förödande broraset i italienska Genua, där över 40 personer miste livet, invigs nu en ny bro med pompa och ståt.
Brons invigning ses av många som en seger i det hårt virusdrabbade Italien – men kritiseras av de omkomnas familjer.

Under invigningen av den nya bron syntes jetflygplan måla den italienska flaggans färger över himlen, nationalsången spelades och signalhorn hördes ljuda från båtar i den närbelägna hamnen.

Efter att ha klippt invigningsbandet av siden så passade premiärminister Giuseppe Conte på att hedra de offer som dog i broraset för snart två år sedan.

– Fyrtiotre stjärnor kommer att lysa varje natt i skyn, sade han samtidigt som fyrtiotre lampor, en för varje person som miste livet i olyckan, tändes vid sidan av bron.

Anhöriga kritiska

Efter att lamporna tänts lästes varje dödsoffers namn högt, men många av de anhöriga till de som omkom saknades vid invigningen.

– Vi kommer inte närvara vid invigningen, vi vill inte att tragedin omvandlas till en karneval, sade Egle Possetti, vars syster med familj dog i broraset, inför invigningen.

– Man kan ha den här typen av fest om man med flit tagit ner en gammal bro och byggt en ny, och då ingen har dött. Hur kan man vara där utan att tänka på allt som hänt, det som förstörde familjer?

"Fött ur tragedi"

Det var den 14 augusti 2018 som 200 meter av Genuas kända "Morandibro" rasade under rusningstid och tiotals fordon därmed föll 50 meter mot marken.

Den nya bron är designad av arkitekten Renzo Piano och har en krökt, silverglänsande undersida – en symbol för staden Genuas marina historia. Arkitekten har beskrivit sitt verk som "ett barn fött ur tragedi".

Italiens premiärminister Giuseppe Conte hedrade under invigningen de 43 personer som omkom i broraset för två år sedan.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte hedrade under invigningen de 43 personer som omkom i broraset för två år sedan.
Foto: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse via AP/TT

FAKTA

Fakta: Morandibron

Morandibron byggdes mellan 1963 och 1967. Den var totalt 1,18 kilometer lång och hölls uppe av bropelare med en maxhöjd på runt 90 meter.

Den berömde italienske ingenjören Riccardo Morandi stod för designen.

Den typ av spännarmerad betong som användes i bron var Morandis kännetecken och hans patent kallades "Morandi M5". De pyloner, eller bärportar, som höll uppe bron från ovansidan är byggda i just sådan spännarmerad betong i stället för nakna stålvajrar, som numera är praxis.

Det fanns exempel på snedkabelbroar med nakna stålvajrar redan då Morandis Genuabro byggdes. Ett exempel är svenska Strömsundsbron, som invigdes 1956, och ofta beskrivs som den första snedkabelbron av modernt slag.

Morandis teknik användes även för en 8,7 kilometer lång bro över ett sund vid Maracaibo-sjön i Venezuela som stod färdig 1962. Även den bron har råkat ut för en allvarlig kollaps, dock orsakad av att ett fartyg kolliderat med bron.

Källa: AFP, The New York Times

Utrikes

Korruptionsanklagad ex-kung lämnar Spanien

Demonstranter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
Demonstranter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spaniens före detta kung lämnar sitt hemland. Enligt ett uttalande från landets kungahus ämnar den korruptionsanklagade och kraftigt ifrågasatte Juan Carlos att gå i exil.

Den tidigare kungens son, tillika nuvarande kung Felipe VI, har delat med sig av ett brev han fått av sin far.

"Vägledd av övertygelsen om att tjäna det spanska folket och Spaniens institutioner, och dig som kung, så informerar jag dig om mitt beslut att nu gå i exil utanför Spanien", lyder skrivelsen.

Enligt uppgifter till den spanska tidningen El Mundo har 82-årige Juan Carlos redan lämnat Spanien, men vart flyttlasset gått är ännu okänt.

Juan Carlos besked kommer efter det att stora anti-monarkidemonstrationer hållits på flera håll i Spanien.

Turerna kring Juan Carlos påstådda skattefiffel, som bland annat innefattar en "gåva" på 975 miljoner kronor från Saudiarabien, har lett till att Spaniens högsta domstol inlett en utredning om misstänkt skattefusk och pengatvätt.

Därutöver har anklagelserna slagit hårt mot den spanska monarkin. Färska opinionsundersökningar visar att det spanska kungahusets popularitet sjunkit drastiskt de senaste åren, mycket på grund av korruptionshärvan. I tv-kanalen La Sextas barometer ger folket kungahuset betyget 4,13 av 10 – sämst av alla spanska institutioner.

Juan Carlos har tidigare hyllats som en landsfader och enande kraft i Spanien, främst på grund av sina ledande roller under demokratins återinförande på 1970-talet och under det militära kuppförsöket 1981.

FAKTA

Fakta: Juan Carlos I

Juan Carlos föddes 5 januari 1938 i exil i Rom, där hans familj sökt skydd sedan en spansk republik utropats i april 1931. Han hustru, prinsessan Sofia av Grekland, tillhör också en landsflyktig kungafamilj.

Till Spanien kom Juan Carlos i tioårsåldern och utsågs 1969 till tronföljare av general Franco. Han utropades till kung efter Francos död 1975.

Som statsöverhuvud utan formell makt hjälpte Juan Carlos till att avveckla diktaturen och lotsa landet fram till fria val 1977.

Juan Carlos höll sig officiellt utanför politiken och agerade i stället garant för den gryende demokratin i Spanien, vilket snabbt gjorde honom populär bland folket.

Eldprovet kom vid ett kuppförsök 1981, där hans resoluta agerande bidrog till att kuppen misslyckades. En av historierna som berättas om den dagen är att Juan Carlos kallade till sig sin son och tronföljare, den då 13-årige Felipe, och sade till honom: "Se vad du har att göra när du blir kung".

Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade då över tronen till sonen Felipe VI.

Utrikes

Världen hyllar fredspristagaren John Hume

John Hume (till höger) tillsammans med den norska Nobelkommitténs ordförande Francis Sejersted vid prisutdelningen 1998. Arkivbild.
John Hume (till höger) tillsammans med den norska Nobelkommitténs ordförande Francis Sejersted vid prisutdelningen 1998. Arkivbild.
Foto: Björn Sigurdsön/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Den nordirländske fredspristagaren och politikern John Hume har avlidit.

1998 tilldelades han, tillsammans med unionistledaren David Trimble, Nobels fredspris för sin roll i de fredsförhandlingar som ledde fram till långfredagsavtalet och fred på Nordirland. Hume var då ledare för de katolskt dominerade socialdemokratiska SDLP, en post han då innehaft sedan 1979.

Efter dödsbeskedet strömmar kondoleanser och hyllningar in. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar John Hume "en politisk gigant", medan hans irländske motsvarighet Micheál Martin säger att Humes "klarsynthet och envishet räddade detta land".

I ett uttalande från Hillary och Bill Clinton, den sistnämnde en av arkitekterna bakom långfredagsavtalet, beklagar de Humes bortgång.

"Med hans tålmodiga humor fortsatte han mot alla odds att kämpa för en ljusare framtid för alla Nordirlands barn", skriver paret Clinton.

John Hume avgick som ledare för SLP 2001 och drog sig tillbaka från politiken 2004.

Han blev 83 år.

Utrikes

Flera skadade i flygolycka med FN-plan

Kanadensiska FN-trupper i Gao i Mali vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Kanadensiska FN-trupper i Gao i Mali vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Elva personer skadades när ett FN-plan på måndagen misslyckades med sin landning i Gao i norra Mali, uppger en tjänsteman vid FN:s Maliinsats Minusma. En av dem är allvarligt skadad.

Ett vittne till olyckan säger att planet gled av landningsbanan under ett försök till nödlandning. Enligt ett uttalande från FN befann sig fyra tjänstemän och sju besättningsmän ombord planet under tillbudet. Deras nationaliteter är ännu okända.

Orsaken till olyckan ska nu utredas av FN.

Runt 13 000 soldater är stationerade i Mali inom Minusma. Sedan 2014 bidrar även Sverige med personal till FN-insatsen.

Utrikes

Donald Trump till attack mot virussamordnare

Vita husets covid-19-samordnare Deborah Birx. Arkivbild.
Vita husets covid-19-samordnare Deborah Birx. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA har gått in i en "ny fas" av pandemin där samhällen på landsbygden är lika utsatta som storstadsområdena, enligt Vita husets virussamordnare Deborah Birx.
President Trump svarar med att kalla varningen "patetisk".

Birx säger i en intervju med CNN att man har börjat se resultat från åtgärder för att bromsa smittspridningen, men uppmanar samtidigt amerikanerna att fortsätta hålla sig till riktlinjerna.

– Den (smittan) är synnerligen utbredd. Den finns på landsbygden liksom i storstadsområdena. Till alla er som bor på landet – ni är inte immuna mot detta virus, säger Birx.

USA har över 4,6 miljoner bekräftade fall av covid-19 och nära 155 000 människor har avlidit. På söndagen registrerades 47 508 nya sjukdomsfall, något färre än föregående fem dagar då de nya dagssiffrorna överstigit 60 000 fall.

Landets president Donald Trump reagerar negativt på covidsamordnarens varning, som han menar kom först efter att Birx kritiserats av representanthusets talman Nancy Pelosi för att vara alltför mild i sina uttalanden.

"Deborah nappade på betet och slog oss. Patetiskt!", skriver Trump på Twitter med hänvisning till Birx uttalande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Trump sätter tidsfrist för Tiktokförsäljning

President Donald Trump förbjuder Tiktok i USA om appen inte sålts till ett amerikanskt företag i mitten av september.
President Donald Trump förbjuder Tiktok i USA om appen inte sålts till ett amerikanskt företag i mitten av september.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Microsoft vill fortfarande köpa delar av Tiktok. Samtidigt kommer uppgifter om att Tiktoks kinesiska ägare Bytedance ska flytta till London – vilket kan komplicera förhandlingsspelet kring videoappen.
Donald Trump ger försäljningen en tidsfrist till mitten på september.

"Efter ett samtal mellan Microsofts vd Satya Nadella och president Donald Trump är Microsoft berett att fortsätta diskussioner om ett köp av Tiktok i USA", meddelar det amerikanska företaget.

Beskedet kommer sedan Trump i helgen hotat med att förbjuda appen i USA med hänvisning till nationell säkerhet, och att Microsoft då ryktats ha fått kalla fötter om ett köp.

Enligt Microsofts uppgifter ska förhandlingarna röra Tiktoks verksamhet i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Även vad gäller övriga världen har Bytedance tidigare öppnat för en försäljning i form av en börsnotering, men hur detta påverkas av Microsoft-samtalen är oklart.

Aktieinnehav oroar

USA:s president Donald Trump säger på måndagen att han inte har något emot att Microsoft köper Tiktok, men ger försäljningen en tidsfrist på 45 dagar – annars förbjuds appen i USA.

– Den kommer att stängas ner 15 september om inte Microsoft eller någon annan lyckas köpa den, säger Trump till reportrar.

Vita husets rådgivare Peter Navarro uttrycker dock oro för att Microsoft har kinesiska kopplingar genom sina aktieinnehav i landet.

– Så frågan är, kommer Microsoft att påverkas? Kanske kan Microsoft göra sig av med sina kinesiska innehav? säger Navarro i en intervju med CNN.

Bytedance-grundaren Zhang Yiming skriver i ett personalmeddelande att de står inför ett "reellt scenario" kring att Tiktoks verksamhet i USA kan komma att tvångssäljas, rapporterar nyhetssajten Pandaily.

"I skenet av ökande komplikationer i det geopolitiska landskapet och stort tryck utifrån, så har våra team arbetat dygnet runt och offrat sina helger de senaste veckorna för att säkerställa bästa möjliga resultat", skriver Yiming.

Nytt högkvarter

Brittiska The Sun rapporterar att Bytedance, som nu är baserat i Peking, planerar ett högkvarter i London. Det skulle i och för sig distansera företaget från den kinesiska diktaturen. Men om Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar emot bolaget med öppna armar riskerar en sådan affär ändå att komplicera relationen med USA:s ledning, skriver The Sun.

De två ledarna har tidigare varit oense om en annan kinesisk bjässe, Huawei. Farhågorna är ungefär desamma i båda fallen – att företagen står den kinesiska regimen så nära att deras mjuk- och hårdvaror kan fungera som spioneriverktyg.

I fallet Huawei löstes oenigheten när Storbritannien följde USA:s exempel och införde hårda restriktioner för vilken it-utrustning företaget får sälja och installera i landet.

Stort engagemang

Åtminstone för Appletelefoner är Tiktok världens mest populära app och används flitigt av uppskattningsvis en miljard människor, däribland många barn och unga i Sverige.

USA är en av de större marknaderna, med ungefär 100 miljoner användare.

Den pågående dragkampen om företaget väcker stort engagemang, inte minst i Kina. Ämnet hade under måndagen över 920 miljoner visningar på Weibo, Kinas Twitterliknande mikrobloggplattform, rapporterar Reuters.

Frågan dök också upp på kinesiska UD:s dagliga presskonferens på måndagen. USA "tänjer på konceptet nationell säkerhet" och utgår utan bevis från att företag är skyldiga, svarade talesmannen Wang Wenbin på frågan om hur Kinas regim ser på utvecklingen.

Henrik Samuelsson/TT

Ida Vanhainen/TT

Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Arkivbild.
Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Arkivbild.
Foto: Anjum Naveed/AP/TT

FAKTA

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användare skapar och delar filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance som först lanserade appen i Kina 2016, då med namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapplikation, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och passerade enligt analysföretaget Sensor Tower i april två miljarder nedladdningar världen över.

Moderbolaget Bytedance mer än fördubblade sin omsättning mellan 2018 och 2019, till motsvarande ungefär 150 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg. Enligt obekräftade medieuppgifter skissar Bytedance på börsintroduktioner för såväl moderföretaget som Tiktok.

Utrikes

Frankrike stoppar utlämningar till Hongkong

Demokratiförespråkare protesterar i Hongkong 30 juli.
Demokratiförespråkare protesterar i Hongkong 30 juli.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Frankrike kommer inte att ratificera det utlämningsavtal med Hongkong som ligger på utrikesdepartementets bord. Anledningen är införandet av Kinas nya säkerhetslag, enligt ett uttalande.

"I ljuset av den senaste utvecklingen kommer Frankrike inte att fortsätta med ratificeringen av det utlämningsavtal som signerades 4 maj 2017 mellan Frankrike och Hongkong", lyder departementets uttalande.

Frankrike sällar sig därmed till Storbritannien, som rev upp sitt utlämningsavtal med Hongkong "med omedelbar verkan och på obestämd tid" den 20 juli. Även Tyskland satte sitt utlämningsavtal med Hongkong på paus efter beskedet att parlamentsvalen i staden skjuts upp i ett år.

I det franska uttalandet riktas hård kritik mot Kinas nya säkerhetslag, som man menar underminerar "ett land, två system"-principen som råder mellan Kina och Hongkong.

"Lagen påverkar även våra medborgare och våra affärer direkt", skriver utrikesdepartementet.

Utrikes

Rättegång mot känd algerisk journalist inleds

Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes

Rättegången mot den fängslade journalisten Khaled Drareni, vars fall skapat rubriker runt om i världen, har inletts i Algeriets huvudstad Alger.

Khaled Drareni är grundare av en nyhetssajt och även korrespondent för franska TV5-Monde och för Reportrar utan gränser (RSF).

Han greps den 7 mars när han rapporterade om en regimkritisk demonstration. Drareni anklagas bland annat för anstiftan till folksamling samt för att ha "skadat den nationella integriteten" och riskerar upp till tio års fängelse.

Människorättsorganisationen Amnesty International har kallat gripandet "skandalöst" och anklagat regimen för godtyckliga åtal som syftar till att tysta aktivister och journalister.

Algeriet hamnade på plats 146 av 180 länder i årets upplaga av RSF:s pressfrihetsindex.

NÄSTA ARTIKEL