Annons

Bilsemester utomlands kan bli problematisk

Många är kanske frestade att ta bilen ut i Europa i sommar. Men om något skulle gå fel utomlands under bilsemestern kan det bli en del problem på grund av coronapandemin, varnar SOS International.
Publicerad 30 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Den som planerar att ta bilen utomlands i sommar bör förbereda resan noga. Arkivbild.
Den som planerar att ta bilen utomlands i sommar bör förbereda resan noga. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Europa håller på att öppna igen efter vårens nedstängning. Svenskar kan resa till ett antal länder. Och Danmark och Tyskland har öppnat för transitresor.

Fast mycket är inte som vanligt ännu. Den som åker utomlands med bilen och får problem måste vara beredd på att det kan bli bökigt på grund av coronakrisen.

Annons

– Det kan vara verkstäder som har kortare öppettider, reparationstiderna kan vara längre och det kan vara svårare att få tag i en hyrbil, säger Cecilia Billhammar, manager vid SOS Internationals utlandsavdelning.

Om man tvingas stanna någonstans några dagar på grund av biltrassel kan det också vara jobbigt att hitta boende.

– Det är inte samma utbud som tidigare somrar.

Och för den som snabbt måste hem om något hänt kan det bli besvärligt att få tag i en flygbiljett.

Cecilia Billhammar ger två råd till den som tar bilen utomlands i sommar.

– Man ska verkligen se till att serva bilen innan. Sedan ska man också kontrollera vilken försäkring man har på bilen så att man är förberedd. Man ska gärna ha en helförsäkring om man krockar, säger Cecilia Billhammar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons